Πώς θα απολαύσετε την αργία οφελώντας την υγεία σας;

pos-tha-apolausete-tin-argia-ofelontas-tin-ugeia-sas

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να περάσετε το προσεχές τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, υγιεινά και ευχάριστα…

Οι ημέρες αργίες είναι λίγες μέσα στο χρόνο και αποτελούν ένα σπάνιο «δώρο» για να ξεκουραστούμε και να κάνουμε ένα διάλειμμα από τη δουλειά μας. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 13 ημέρες αργίας κάθε χρόνο ή λιγότερες, ανάλογα με τις ημέρες τους κάθε χρονιά. Κάποιες από αυτές είναι εθνικές εορτές, κάποιες θρησκευτικές και κάποιες κοινωνικές.

Οι «γέφυρες», όταν δηλαδή «κολλάμε» παραπάνω μέρες άδειας, είναι από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να μεγαλώσουμε το διάστημα των διακοπών, ενώ άλλοτε, η παράταση είναι ημερολογιακή, όταν δηλαδή υπάρχει Σαββατοκύριακο και η αργία «πέφτει» Παρασκευή ή Δευτέρα, όπως στην περίπτωση της ερχόμενης Καθαράς Δευτέρας.

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα τελειώνει η περίοδος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να περάσετε το προσεχές τριήμερο υγιεινά και ευχάριστα…

Να απολαύσετε τον ύπνο

Εάν είστε από εκείνους που ισχυρίζονται πως δεν κοιμούνται όσο θα ήθελαν για να ξεκουράζονται, το πιθανότερο είναι να ξυπνάτε κάθε μέρα νιώθοντας ατονία. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν αυτές τις μέρες, για να κοιμηθείτε περισσότερο και πιο ποιοτικά. Απλά μην το παρακάνετε, γιατί οι υπερβολικές ώρες ύπνου μπορεί να σας δημιουργήσουν την ίδια αίσθηση κόπωσης, με την αϋπνία.

Χαλαρώστε και ανακτήστε δυνάμεις

Οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαμε να έχουμε λιγότερο άγχος στη ζωή μας αν το προσπαθούσαμε με τους σωστούς τρόπους. Εάν είστε από εκείνους που λένε ότι «η μέρα θα έπρεπε να έχει περισσότερες ώρες», αυτό το τριήμερο είναι η ευκαιρία σας για να διασκεδάσετε και να χαλαρώσετε. Κρατηθείτε μακριά από το τηλέφωνο και το e-mail και πάρτε ένα βιβλίο, δοκιμάστε γιόγκα ή απολαύστε ένα αφρόλουτρο.

Βρεθείτε με συγγενείς και φίλους

Είναι πολύ εύκολο να χάσετε την επαφή με παλιούς φίλους, μέλη της οικογένειας που ζουν μακριά, ακόμα και γείτονες, λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής. Αυτό το τριήμερο λοιπόν, ίσως είναι η καλύτερη στιγμή για να τους συναντήσετε. Οι στενοί δεσμοί με την οικογένεια και τους φίλους επανειλημμένα έχουν συνδεθεί με την ευτυχία και τη μακροζωία, σύμφωνα με το Harvard Health Publications.

Άνθρωποι χωρίς στενές κοινωνικές σχέσεις που αισθάνονται μοναξιά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής και σωματικής φύσης, από τον αλκοολισμό και την κατάθλιψη, μέχρι τις καρδιακές παθήσεις και πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δοκιμάστε κάτι καινούργιο

Το να ανανεώνετε την καθημερινή ρουτίνα, είναι υγιές με διάφορους τρόπους. Τα ζευγάρια που ξεκινούν νέες συναρπαστικές δραστηριότητες μαζί, αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση με τη σχέση τους. Συνδυάζοντας διάφορα είδη άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τους τραυματισμούς μυών και την κούραση και να σας ανανεώσει ψυχολογικά. Επίσης δοκιμάστε να μάθετε κάτι καινούργιο, όπως μια άλλη γλώσσα, για να ενισχύσετε το πνεύμα σας.

Άσκηση

Όταν ερωτώνται γιατί δεν πηγαίνουν γυμναστήριο, οι περισσότεροι λένε «δεν έχω χρόνο», ως δικαιολογία. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν ισχύει, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν έχετε κάνει την άσκηση προτεραιότητά σας. Αυτές τις μέρες λοιπόν, κάντε τη γυμναστική προτεραιότητα σας, πηγαίνοντας για jogging έξω, κάνοντας ποδήλατο ή πηγαίνοντας στο γυμναστήριο το πρωί, που αλλιώς δε θα μπορούσατε.

Ετοιμάστε υγιή γεύματα για την επόμενη εβδομάδα

Για άλλη μια φορά η δικαιολογία «δεν έχω χρόνο», αποκαλύπτει τη σχέση σας με το φαγητό. Το να τρώτε σε εστιατόρια ή προπαρασκευασμένες τροφές, όχι μόνο έχει μεγάλο κόστος, αλλά κυρίως βλάπτει την υγεία σας.

Αν μαγειρεύετε στο σπίτι, θα μπορέσετε να ελέγχετε το μέγεθος των μερίδων και κυρίως να χρησιμοποιείτε υγιεινές πρώτες ύλες. Αυτές τις μέρες που έχετε παραπάνω χρόνο, μπορείτε να ετοιμάσετε γεύματα για όλη την επόμενη εβδομάδα.

Εθελοντισμός και φιλανθρωπία

Ίσως γνωρίζετε ότι το να κάνουμε μια καλή πράξη, μας κάνει να νιώθουμε καλά αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά τη σωματική υγεία μας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι απλά και μόνο το να σκεφτόμαστε φιλανθρωπικές πράξεις, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά μερικές ώρες την εβδομάδα, αναφέρουν καλύτερο ύπνο και λιγότερο άγχος και επίσης έχει βρεθεί ότι ζουν περισσότερο, πιθανότατα επειδή οι ανιδιοτελείς πράξεις δρουν με ένα τρόπο που αντισταθμίζουν συναισθήματα όπως ο θυμός και η μοναξιά που συμβάλλουν στο άγχος και σε ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια.

Αυτές τις μέρες λοιπόν, κάντε τη διαφορά ωφελώντας την υγεία σας, με το να βοηθήσετε έναν ηλικιωμένο γείτονα ή να μαγειρέψετε για τους αστέγους και τους ανήμπορους.