Χωριάτικη: η αγαπημένη μας καλοκαιρινή σαλάτα και τα οφέλη της

xoriatiki

Φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνη και βιταμίνες κάνουν... πάρτι στη χωριάτικη

ΤΡΙΤΗ, 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς χωριάτικη δεν νοείται. Γι’ αυτό τη βάζουμε κάτω και πριν την… εξαφανίσουμε, αναλύουμε τα οφέλη της.

Η ντομάτα βρίσκεται στην εποχή της, είναι ζουμερή και γευστική και αυτή την περίοδο κάνει πολλή... παρέα με το κρεμμύδι, τη φέτα, τις ελιές, το ελαιόλαδο και το αγγούρι, σε μια σαλάτα τόσο δροσερή και καλοκαιρινή, όσο καμία άλλη. Όσοι περίμεναν όλη τη χρονιά για να την απολαύσουν φρέσκια και εποχής, το καλοκαίρι είναι η εποχή τους.

Τα οφέλη της
Η χωριάτικη είναι μια ελαφριά σαλάτα, πλούσια σε φυτικές ίνες που προέρχονται από τη ντομάτα, το αγγούρι και το κρεμμύδι της, κάτι που σημαίνει ότι κάνει καλό στην πέψη και το έντερο, ενώ ταυτόχρονα μας κρατά από το να πεινάσουμε σύντομα.

Ο πρωταγωνιστής της χωριάτικης

Η ντομάτα της μας χαρίζει βιταμίνη C που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού μας, όπως και επίσης λυκοπένιο, αυξάνοντας την αντιοξειδωτική της δράση και κρατώντας τον οργανισμό μας μακριά από τη γήρανση και τη φθορά.

Το κρεμμύδι, μπορεί να… μυρίζει, αλλά είναι ευεργετικό για το έντερο, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και παρουσιάζει καρδιαγγειακά οφέλη, μειώνοντας τα υψηλά ποσοστά χοληστερίνης.

Αγγούρι για έξτρα ενυδάτωση

Το αγγούρι είναι ενυδατικό, καθώς αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από νερό, ενώ αν προσθέτετε και πιπεριές, αυξάνετε την ποσότητα βιταμίνης C της σαλάτας σας.

Οι ελιές και το ελαιόλαδο είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και ωφελούν την καρδιά με τα καλά λιπαρά τους, ενώ η φέτα της χαρίζει πρωτεΐνη (και λιπαρά) και η ρίγανη άρωμα και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι θερμίδες μιας χωριάτικης σαλάτας μπορεί να φτάνουν περίπου τις 300-400, αναλόγως το περιεχόμενο, προϋπόθεση, όμως, αποτελεί να μην βουτάτε… μισό κιλό ψωμί στο λάδι της.

Αν την απολαμβάνετε στα νησιά με κάππαρη, κάντε κλικ εδώ για να μάθετε τα έξτρα οφέλη.