Πώς θα σταματήσετε να κάνετε τον… σκουπιδοτενεκέ

gunaika-tamplet-fagito-suntagi

Μην τρώτε φαγητό αναγκαστικά για να μην το πετάξετε! Υπάρχουν κι άλλες λύσεις!

ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Έχετε φάει ποτέ τα περισσεύματα του φαγητού των παιδιών σας; Τρώτε τρόφιμα για να μην πάνε «χαμένα»; Τρώτε φαγητό που είναι μαγειρεμένο αρκετές ημέρες πριν, προκειμένου να μην το πετάξετε, ενώ οι υπόλοιποι στο σπίτι τρώνε ωραιότατο, φρεσκομαγειρεμένο και αχνιστό φαγητό ημέρας; Αν ναι, το άρθρο αυτό είναι γραμμένο για εσάς!

Σημείο 1ο: Έχετε σκεφτεί ότι στην ουσία πετάτε στο στομάχι σας φαγητά, αντί να τα πετάξετε στον σκουπιδοτενεκέ; Κοινώς, συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας, σαν να ήσασταν σκουπιδοτενεκές. Αυτή η πράξη είναι δείγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης και ξεκινάει από την πεποίθηση ότι δεν αξίζετε την απόλαυση. Φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα ενός παραγεμισμένου σκουπιδοτενεκέ. Πόσο δελεαστική, όμορφη, ποθητή μπορεί να είναι; Αυτή θέλετε να είναι και η δική σας εικόνα;

Σημείο 2ο: Όταν τρώτε κάτι προκειμένου να μην πάει «χαμένο», να θυμάστε ότι αυτό που πάει «χαμένο» στην ουσία, είναι η όμορφη σιλουέτα σας. Όταν τρώτε κάτι ενώ δεν πεινάτε, απλά για να αποφύγετε να το πετάξετε, στην ουσία φορτώνετε τον εαυτό σας με ενέργεια, την οποία δεν χρειάζεται εκείνη την στιγμή. Την παραπάνω ενέργεια θα την μετατρέψει σε αποθήκη ενέργειας για άλλη φορά. Με άλλα λόγια θα τη μετατρέψει σε λίπος.

Ειδικά στις ημέρες μας, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο να πετάτε φαγητό. Αυτό είναι κατανοητό και θεμιτό. Για να μην αναγκάζεστε λοιπόν να το κάνετε πράξη ή να καταφεύγετε στο να το τρώτε προκειμένου να μην το πετάξετε, το πρώτο και σημαντικότερο είναι να υπολογίζετε περίπου την ποσότητα που καταναλώνει η οικογένειά σας από ένα συγκεκριμένο φαγητό και να φτιάχνετε αυτήν. Όχι περισσότερο. Όχι, δεν θα είναι αυτή η φορά η εξαίρεση που τα παιδιά σας θα θελήσουν να φάνε περισσότερο.

Η αποθήκευση του φαγητού στην κατάψυξη είναι μια καλή λύση για να μην καταναλώνετε τρόφιμα αναγκαστικά.

Εάν παρόλα αυτά σας περίσσεψε αρκετή ποσότητα από ένα φαγητό θα μπορούσατε να το βάλετε στην κατάψυξη, προκειμένου να το φάτε μία άλλη φορά, χωρίς το άγχος ότι επί 4 μέρες θα πρέπει να τρώτε φασολάκια μέχρι να τελειώσουν.

Σε φαγητά που προϋποθέτουν αρκετό χρόνο προετοιμασίας και παρασκευής, καθώς και αρκετό κόπο, όπως για παράδειγμα οι πίτες, θα μπορούσατε να φτιάξετε μία ποσότητα για να ψήσετε εκείνη την ημέρα, αλλά και να φτιάξετε και μία ποσότητα και να την βάλετε στην κατάψυξη κατευθείαν χωρίς να την έχετε μαγειρέψει. Έτσι θα αποφύγετε τον εξαναγκασμό του να τη φάτε όλη για να μην πάει ο κόπος σας χαμένος.

Μία άλλη συμβουλή είναι να μην αγοράζετε αποθέματα σε μεγάλες ποσότητες και κυρίως σε τρόφιμα που χαλάνε γρήγορα, όπως γαλακτοκομικά, τυριά, ψωμί, φρούτα και λαχανικά. Το καλύτερο θα ήταν να παίρνετε μικρότερες ποσότητες πιο συχνά. Με αυτό τον τρόπο και δεν θα αναγκάζεστε να φάτε κάτι προκειμένου να μην χαλάσει, αλλά και τα τρόφιμα που θα τρώτε θα είναι περισσότερο θρεπτικά, καθώς είναι πιο πιθανόν να διατηρούν τις βιταμίνες τους και τις ουσίες τους αναλλοίωτες. Εάν παρ’ όλα αυτά βλέπετε ότι έχετε μία ποσότητα τροφίμου που αν δεν φαγωθεί άμεσα θα χαλάσει, σκεφτείτε κάτι που θα μπορούσατε να φτιάξετε χρησιμοποιώντας το στη συνταγή. Για παράδειγμα, πήρατε αρκετά μήλα για την οικογένεια και τελικά δεν τα έφαγε κανένας; Φτιάξτε μία ωραία σπιτική μηλόπιτα!

Σημείο 3ο: Σίγουρα θα υπάρξουν ημέρες που μία ποσότητα φαγητού θα περισσέψει. Καθιερώστε 1-2 ημέρες της εβδομάδας, κατά τις οποίες όλη η οικογένεια θα τρώει «μαζέματα», δηλαδή ποικιλία φαγητών από προηγούμενες ημέρες. Μην ξεχωρίζετε τον εαυτό σας από τους άλλους, αναλαμβάνοντας κιόλας τον ρόλο του θύματος («δεν έχω ανάγκη εγώ!»). Έχετε κι εσείς ανάγκη! Και μάλιστα όχι μία, αλλά πολλές! Εάν δεν συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με σεβασμό και εάν δεν θεωρήσετε ότι αξίζετε να καλύπτονται οι ανάγκες σας, μην απορήσετε εάν και οι υπόλοιποι δεν σας δείχνουν σεβασμό και αρχίζουν να υποτιμούν τις ανάγκες σας και σε άλλους τομείς! Εσείς τους αφήσατε να το πιστεύουν!

Αντί να καταναλώνετε εσείς το φαγητό που περίσσεψε, μοιραστείτε το οικογενειακώς. 

Σημείο 4ο: Τα άτομα που διατηρούνται σε ένα φυσιολογικό εύρος βάρους, χωρίς να στερούνται τροφής, είναι τα άτομα που απολαμβάνουν αυτό που τρώνε.

Τα άτομα που παίρνουν βάρος ή που διατηρούν ένα αυξημένο βάρος παρ’ όλο που βρίσκονται σε μία διαρκή διαδικασία δίαιτας, είναι τα άτομα που τρώνε για να απολαύσουν.

Αν λοιπόν αυτό που τρώτε, δεν το απολαμβάνετε, επειδή  θεωρείτε ότι δεν αξίζετε, το πιο πιθανόν είναι μετά από λίγη ώρα να θέλετε να ξαναφάτε κάτι, μήπως και το απολαύσετε αυτή την φορά. Αλλά επειδή είτε ο τρόπος που θα το φάτε, είτε το είδος του τροφίμου που θα επιλέξετε δεν θα είναι αυτό που πραγματικά θα θέλατε, πάλι δεν θα το απολαύσετε και πάλι μετά από λίγο θα έχετε την επιθυμία να φάτε κάτι μήπως και το απολαύσετε. Αυτό θα σας οδηγήσει στο να τσιμπολογάτε συνέχεια και να φορτώνεστε με παραπάνω θερμίδες, ενώ αν εξαρχής τρώγατε αυτό που πραγματικά θέλατε και με τον τρόπο που θέλατε, και θα το είχατε απολαύσει και δεν θα φορτώνατε τον οργανισμό σας με παραπάνω ενέργεια.

Να απολαμβάνετε αυτό που τρώτε και να μην τρώτε για να απολαύσετε

Αυτό που τρώμε λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να το απολαμβάνουμε. Φάτε κάτι επειδή πραγματικά αυτό θέλετε και όχι επειδή προέκυψε. Επιλέξτε την ώρα, τον τρόπο και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα το φάτε, ώστε να το απολαύσετε το περισσότερο δυνατό.

Σημείο 5ο: Με το να τρώτε κάτι προκειμένου να μην το πετάξετε, κάνετε πράγματι οικονομία; Μήπως αυτό σας οδηγεί σε παραπάνω βάρος και αυτό με την σειρά του επηρεάζει την σωματική, αλλά και την ψυχολογική σας υγεία, που κατ’ επέκταση σημαίνει επισκέψεις σε διαιτολόγους, μαγικές θεραπείες, γιατρούς, φάρμακα, βιοχημικές εξετάσεις, λεφτά για καινούργια γκαρνταρόμπα, κ.τ.λ;

Σημείο 6ο: Να θυμάστε ότι οι πράξεις σας είναι παράδειγμα για τα παιδιά σας. Θα θέλατε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν και να υιοθετήσουν την πεποίθηση ότι δεν αξίζουν την απόλαυση;

Λαμπρινή Μόσχου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
[email protected]