Ποιες καθημερινές τροφές που δεν φανταζόμασταν μπορεί να βλάπτουν το dna μας

trofes-ergastirio-dna

Το κόκκινο κρέας είναι γνωστό ότι μπορεί να μας βλάψει. Τι γίνεται, όμως, με κάποιες τροφές που θεωρούμε μόνο ωφέλιμες, ενώ κρύβουν και μια άλλη πλευρά;

ΤΡΙΤΗ, 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Για να προστατέψετε το DNA σας και να αντιστρέψετε τη γενετική γήρανση, χρειάζεται να αποφύγετε ή να μειώσετε την κατανάλωση κάποιων φυτοχημικών ουσιών που μπορεί να σας βλάψουν και βρίσκονται σε τροφές που εσείς θεωρούσατε μόνο ωφέλιμες. Είναι σημαντικό να το κάνετε, καθώς αν κάποια φωτοχημικά ενεργοποιηθούν, μπορεί να βάλουν στόχο το dna σας.

Η διαδικασία καταστροφής του dna είναι αρκετά πολύπλοκη. Ας δούμε, για παράδειγμα, το σέλινο, το οποίο όπως και άλλα φυτά της ίδιας οικογένειας, συνθέτει φυσικό δηλητήριο, τις φουροκουμαρίνες. Το ψωραλένιο αποτελεί μια τέτοια ουσία που χρησιμοποιεί το σέλινο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα έντομα κι όσο πιο πολύ αντιμετωπίζει έναν τέτοιο κίνδυνο ένα φυτό, τόσο περισσότερο ψωραλένιο συνθέτει.

Εμείς, με τη σειρά μας, για να αποφύγουμε να λαμβάνουμε ουσίες που κάνουν κακό στο dna, χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από την ίδια τροφή συχνά. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει, όχι μόνο σε στέρηση βιταμινών από άλλες τροφές, αλλά και σε υπερκατανάλωση ουσιών που μπορεί να μας κάνουν βλάψουν μακροπρόθεσμα. Δείτε, λοιπόν, τι πρέπει να αποφεύγετε, σύμφωνα με το foxnews.com, όσον αφορά τροφές που δεν πιστεύατε ότι μπορεί υπό ιδιαίτερες συνθήκες να κάνουν κακό.

Όταν το αγγούρι είναι πολύ πικρό, καλύτερα να το αποφύγετε

Πολύ πικρά αγγούρια
Οι κουκουρμπιτασίνες είναι φυσικές, τοξικές ουσίες που μπορεί να βλάψουν το dna και βρίσκονται σε λαχανικά όπως τα αγγούρια. Έχουν ιδιαιτέρως πικρή γεύση, γι’ αυτό αν το αγγούρι που θα δοκιμάσετε είναι πιο πικρό από το συνηθισμένο, καλύτερα να το αποφύγετε.

Μεγάλες και ωμές ποσότητες λαχανίδας (kale), κουνουπιδιού και λαχανάκια Βρυξελλών
Καλό είναι να φροντίσετε να μην αποτελούν μοναδική πηγή λαχανικών στη διατροφή σας τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και η λαχανίδα, ειδικά στην ωμή τους μορφή, καθώς κάποιες επικίνδυνες ουσίες τους φαίνεται να απενεργοποιούνται με το μαγείρεμα. Προτιμήστε τα μαγειρεμένα και πάντα επιλέγοντας πλήθος λαχανικών στη διατροφή σας.

Το καλό ψήσιμο των φιστικιών μπορεί να μας προστατέψει

Φιστίκια
Οι μυκοτοξίνες αποτελούν άλλη μια ομάδα χημικών ουσιών που δημιουργούνται φυσικά και παράγονται από μύκητες που έχουν μολύνει μια από τις διατροφικές πηγές σας. Οι αφλατοξίνες παράγονται από κάποια στελέχη του Aspergillus flavus και αποτελούν κάποιες από τις πιο καρκινογόνες και τοξικές φυσικές ουσίες που γνωρίζουμε. Εκτός του ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του ήπατος, ευθύνονται επίσης και για γενετικές βλάβες και η παρουσία τους στα φιστίκια είναι λόγος που πρέπει να περιορίσετε και τα ίδια, αλλά και τις τροφές που τα περιέχουν. Το καλό ψήσιμό τους μπορεί να καταστρέψει τις τοξίνες, το καβούρντισμα, όμως, συνήθως δεν το καταφέρνει. Οι συσκευασμένοι ξηροί καρποί γνωστών εταιριών που έχουν ελεγχθεί, μπορεί να μειώνουν την πιθανότητα.

Χυμοί και σάλτσες μήλου του εμπορίου
Η πατουλίνη είναι άλλη μια μυκοτοξίνη που μπορεί να βρει συχνά το δρόμο της στο τραπέζι μας, μέσα από χυμούς μήλου του εμπορίου, σάλτσες μήλου ή ακόμη και συσκευασμένες μηλόπιτες. Ο λόγος είναι ότι για την παρασκευή των παραπάνω, χρησιμοποιούνται συχνά μουχλιασμένα μήλα, που αλλιώς δεν θα καταναλώνονταν. Αποφύγετε, επίσης, και τις τροφές που χρησιμοποιούν το χυμό μήλου σαν γλυκαντικό.

Η ωχρατοξίνη Α μπορεί να βρεθεί σε αποξηραμένα φρούτα

Αποξηραμένα φρούτα
Η ωχρατοξίνη Α είναι άλλη μια μυκοτοξίνη που παράγεται από μικρόβια που μπορούν να βλάψουν το dna. Η ουσία αυτή μπορεί να εισβάλλει στη διατροφή μας μέσω μολυσμένων τροφών, όπως αποξηραμένα φρούτα, μαυρισμένα μήλα και κακώς αποθηκευμένα δημητριακά. Ακόμη, έχει ανιχνευτεί και σε διάφορες βρεφικές και παιδικές τροφές, τουλάχιστον στο εξωτερικό.