Όσπρια: ένα «υπερόπλο» στην κουζίνα μας...

ospria-ena-uperoplo-stin-kouzina-mas

ΤΡΙΤΗ, 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Είναι ίσως η πιο υποτιμημένη τροφή της ελληνικής κουζίνας αλλά ταυτόχρονα και η πιο πολύτιμη σε θρεπτικά συστατικά. Γνωρίστε από κοντά τα όσπρια και βάλτε τα ξανά στο τραπέζι σας.

Είναι ίσως η πιο υποτιμημένη τροφή της ελληνικής κουζίνας αλλά ταυτόχρονα και η πιο πολύτιμη σε θρεπτικά συστατικά. Γνωρίστε από κοντά τα όσπρια και βάλτε τα ξανά στο τραπέζι σας.

Η σκηνή έχει στοιχειώσει τα παιδικά μας χρόνια. Το οικογενειακό μενού προέβλεπε φακή και η μητέρα σχεδόν μας κυνηγούσε γύρω από το τραπέζι για να φάμε «έστω μια κουταλιά»...

Το «κρέας» των φτωχών

Το «κρέας των φτωχών», όπως χαρακτηριστικά ονομάζονταν τα όσπρια, διακρίνεται για τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, που θωρακίζουν την υγεία και προστατεύουν τον οργανισμό.

Οι φακές, τα ρεβίθια, οι γίγαντες, τα φασόλια και τα μαυρομάτικα φασόλια, μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν «εξοριστεί» από το καθημερινό μας τραπέζι, όμως σταδιακά αρκετοί είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να επανεκτιμούν τα ευεργετήματα των οσπρίων.

Είναι ίσως η μοναδική κατηγορία τροφίμων, όπου συναντάμε συγκεντρωμένα τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Πιο αναλυτικά, τα όσπρια είναι πλούσια σε βιταμίνες B και C, πρωτεϊνες, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, υδατάνθρακες, νάτριο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Ακόμη το σκέφτεστε;

Που ωφελούν;

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες και με τιμή αντιστρόφως ανάλογη της ποιότητάς τους, τα όσπρια, μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις το κρέας.

Σύμφωνα με έρευνες, τα όσπρια καταπολεμούν διάφορα είδη καρκίνου, βοηθούν στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης, βοηθούν στη καλή λειτουργία του εντέρου ενώ συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης.

Ωστόσο, πέρα από τα παραπάνω, τα όσπρια, συμβάλλουν στη μακροζωία ενώ η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λίπος, τα καθιστά ιδανική τροφή για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν μια διατροφή με χαμηλές θερμίδες αλλά υψηλή ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Τα όσπρια είναι τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης. Μπορείτε π.χ. να τα καταναλώσετε ακόμη και μέχρι μισό χρόνο μετά την ημερομηνία αγοράς τους. Ωστόσο, καλό είναι να συμβουλεύεστε την ημερομηνία κατανάλωσης που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία τους.