Πόσοι είναι οι ελάχιστοι ξηροί καρποί που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα;

ksiroi-karpoi

Λίγοι ξηροί καρποί τη μέρα, το γιατρό τον κάνουν πέρα

ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Οι ξηροί καρποί δεν είναι τροφή, αλλά ένα φάρμακο, που προορίζεται να δώσει ζωή! Αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή εγκεφαλική και νευρολογική λειτουργία, στην καλή υγεία και εμφάνιση του δέρματος, των μαλλιών και των ονύχων, στην καλή ψυχολογική υγεία, ενισχύουν την γονιμότητα, ενώ μας βοηθούν να ελέγχουμε καλύτερα την πείνα μας, προκαλώντας εύκολα κορεσμό, ειδικά αν είναι ωμοί, ανάλατοι και, ακόμη καλύτερα, μουσκεμένοι.

Όλα τα παραπάνω λίγο πολύ όλοι τα γνωρίζαμε. Ωστόσο, Ολλανδοί ερευνητές, που παρακολούθησαν 120.000 ενήλικες (ηλικίας 55-69), ως μέρος ολλανδικής μελέτης κοόρτης, στην επανεξέταση των δεδομένων διαπίστωσαν ότι: η κατανάλωση ξηρών καρπών φαίνεται να προσφέρει προστασία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου.

Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, που έτρωγαν τουλάχιστον 10 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Ακόμη και αυτοί που έτρωγαν αλμυρά και ψημένα φιστίκια, όπως peanuts, πάλι εμφάνιζαν «προστασία» έναντι ασθενειών. Δυστυχώς, κάτι ανάλογο δεν φάνηκε να ισχύει και για τα αλείμματα ξηρών καρπών του εμπορίου, π.χ. φιστικοβούτυρο κ.λπ., καθώς είναι πλούσια σε νάτριο και trans λιπαρά. Μάλιστα, οι άνθρωποι, που κατανάλωναν καθημερινά τουλάχιστον 10 γραμμάρια ξηρούς καρπούς, είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς συστηματικά. Επίσης, είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιακή νόσο, 21% θνησιμότητας από καρκίνο, 30% από διαβήτη και 47% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology.

Μπορείτε να τους καταναλώνετε και ως υγιεινό σνακ στη δουλειά

Τα φιστίκια και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε «καλά» μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, σε πρωτεΐνες, σε φυτικές ίνες, περιέχουν αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, τα οποία θα μπορούσαν εν μέρει να εξηγήσουν το φαινόμενο «προστασίας» από ασθένειες. Όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, οι ξηροί καρποί δεν είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για το σύνολο του αποτελέσματος. Όσοι καταναλώνουν ξηρούς καρπούς καθημερινά, τείνουν να είναι σε καλύτερη γενική υγεία, να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής πιο συχνά και να έχουν ένα επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επομένως, η κατανάλωση ξηρών καρπών έναντι άλλων σνακ, φαίνεται ότι είναι και θέμα σωστής «διατροφικής εκπαίδευσης» και ενός πιο «υγιεινού» τρόπου ζωής.

Παρά τα ευεργετικά οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών, πολλοί τους θεωρούν παχυντικούς, ως μια «συμπυκνωμένη» πηγή ενέργειας. Σίγουρα, οι θερμίδες τους είναι προτιμότερες από κάθε άλλο σνακ και μας εφοδιάζουν με καλά λιπαρά, που ενεργοποιούν τη λεπτίνη και το μεταβολισμό του σωματικού λίπους.

Ακόμη, όμως, και για αυτούς που τους «φοβούνται» υπάρχει το ασφαλές όριο ημερήσιας κατανάλωσης των 10 γραμμαρίων, που προσφέρει τη χρυσή τομή θρεπτικών συστατικών και θερμίδων. Επιπλέον, στην παραπάνω μελέτη βρέθηκε ότι όσοι τρώγανε περισσότερα γραμμάρια ξηρών καρπών, δεν φαίνονταν να είχαν περεταίρω βελτίωση στα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Βάλτε στην καθημερινότητά σας τουλάχιστον 8-9 αμύγδαλα

Πόσο, όμως, είναι τα δέκα γραμμάρια;

10 gr. Φιστίκια =12 τεμ.

10 gr. Αμύγδαλα = 8–9 τεμ.

10 gr. Κάσιους = 6 τεμ.

10 gr. Καρύδια = 5 μισά τεμ.

10 gr. Καρύδια pecans = 5 μισά τεμ.

10 γρ. Φιστίκια Βραζιλίας = 2 τεμ.

Εν ολίγοις, βάλτε στη ζωή σας τους ξηρούς καρπούς ακόμα και σε αυτήν την ποσότητα που δεν δίνει πάνω από 60 θερμίδες! Εμπλουτίστε τις σαλάτες, τα γιαούρτια, τα smoothies, τα ζυμαρικά σας και κάθε πιάτο με την πηγή της ζωής, τους ξηρούς καρπούς.

Συνδυάστε 10γρ. ξηρών καρπών, κατά προτίμηση ωμών και σε ποικιλία, με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, για μεγαλύτερο όγκο τροφής και έχετε στην στιγμή ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ με λίγες θερμίδες, που σας χαρίζει χρόνια!

Πηγές:
«Relationship of tree nut, peanut and peanut butter intake with total and cause-specific mortality: a cohort study and meta-analysis» Piet A van den Brandt, Leo J Schouten1, et al (March 2015) International Journal of Epidemiology. http://ije.oxfordjournals.org/

http://journals.lww.com/neurologynow/blog/breakingnews/pages/post.aspx?PostID=319

Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr