Ποιες καθημερινές τροφές μας κλέβουν την ενέργεια

gunaika-grafeio-energeia-kourasi

Κι όμως, ο λάθος καφές μας στερεί ενέργεια

ΤΡΙΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Πολλές φορές μπορεί να κάνουμε τις λάθος επιλογές, όσον αφορά τις τροφές που βάζουμε στο πιάτο μας, με κάποιες από αυτές να αποτελούν το λόγο που νιώθουμε πιο κουρασμένοι απ’ όσο θα έπρεπε, κυρίως στο γραφείο.

Αυτά που επιλέγουμε να φάμε και να πιούμε στο γραφείο έχουν πολύ σημαντική επίδραση στα επίπεδα ενέργειάς μας, με αποτέλεσμα κάποια να μας τη στερούν. Το χειρότερο, μάλιστα, είναι ότι στο… «κόλπο» βρίσκονται και κάποιες τροφές που δεν θα το περιμένατε ότι δρουν αρνητικά στην ενέργειά σας.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να πίνετε πολύ νερό, να αποφεύγετε τη ζάχαρη και να έχετε υγιεινά σνακ εύκαιρα, προκειμένου να νικήσετε τη μεσημεριανή κούραση, αλλά ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει να αποφεύγετε και γιατί.

Τα δημητριακά με ζάχαρη δεν είναι καλή επιλογή αν θέλουμε να διατηρήσουμε την εγρήγορσή μας

Δημητριακά
Κάποια δημητριακά περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Συν τοις άλλοις, οι σωστές μερίδες των δημητριακών είναι τόσο μικρές, που όλοι μας τις ξεπερνάμε κατά 2 ή και 3 φορές. Η ζάχαρη που περιέχουν, όμως, έχει συνδεθεί με τη χρόνια κόπωση. Τι να κάνετε: Προτιμήστε βρώμη, την οποία ο οργανισμός χωνεύει πιο αργά από τα περισσότερα δημητριακά κι έτσι σας κρατάει σε εγρήγορση για περισσότερο χρόνο.

«Πολύπλοκοι» καφέδες
Οι διάφοροι περίτεχνοι καφέδες με τις περίεργες ονομασίες, συνήθως περιέχουν πολλή ζάχαρη και σιρόπι, ενώ μπορεί να περιλαμβάνουν τεχνητά χρώματα και γεύσεις, όπως και συντηρητικά και θειώδη άλατα. Οι πιο ελαφριές εκδοχές τους, από την άλλη, μπορεί να περιλαμβάνουν τεχνητές, γλυκαντικές ουσίες. Αυτό που πρέπει να ξέρετε, όμως, είναι ότι η ζάχαρη στον καφέ εμποδίζει την ορεξίνη, ένα χημικό του εγκεφάλου που μας κρατά ξύπνιους. Τι να κάνετε: Αν θέλετε να πιείτε καφέ, προτιμήστε τον απλό, σκέτο ή με λίγο γάλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμυγδαλόγαλα ή σόγιας, εναλλακτικά). Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μας κάνει να αισθανόμαστε σε εγρήγορση και αυξάνει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα. Το τσάι, επίσης, είναι μια καλή επιλογή.

Προτιμήστε το χυμό σας φυσικό, με την πούλπα και χωρίς ζάχαρη

Πορτοκαλάδα
Μερικοί χυμοί του εμπορίου δεν είναι 100% φυσικοί και μπορέι να περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, τεχνητές γεύσεις, χρώματα και πρόσθετη ζάχαρη. Τι να κάνετε: Ο χυμός, ειδικά χωρίς την πούλπα, δεν έχει τα ίδια επίπεδα φυτικών ινών, φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών με το ίδιο το φρούτο, γι’ αυτό προτιμήστε να προσθέσετε φέτες πορτοκαλιού σε λίγο νερό για να φτιάξετε ένα αναζωογονητικό ποτό, χωρίς τη ζάχαρη των έτοιμων χυμών που σας στερεί την ενέργειά σας ή –ακόμα καλύτερα- να φάτε το ίδιο το φρούτο. Αν αγοράσετε χυμό απ’ έξω, βεβαιωθείτε ότι είναι 100% φυσικός, χωρίς πρόσθετα.

Smoothies φρούτων
Τα smoothies του εμπορίου συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και πρόσθετων σακχάρων. Κι ενώ έχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τους χυμούς φρούτων, συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυσικών σακχάρων, ειδικά όταν το βασικό συστατικό τους είναι τα φρούτα. Τι να κάνετε: Φτιάξτε τα δικά σας smoothies και μειώστε τη ζάχαρη, προσθέτοντας πράσινα λαχανικά όπως λαχανίδα ή σπανάκι. Κι εδώ ισχύει ότι το ολόκληρο φρούτο είναι καλύτερη επιλογή.

«Ναι» στα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, χωρίς αλλαντικά

Σάντουιτς
Τα σάντουιτς του εμπορίου μπορεί να περιέχουν μεγάλες φέτες ψωμιού, με υψηλά επίπεδα επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως και επεξεργασμένα κρέατα που είναι πλούσια σε συντηρητικά, πρόσθετες ουσίες, αλάτι, χρωστικές, MSG (gλουταμινικό μονο-νάτριο), σιρόπι καλαμποκιού κ.ο.κ. Η τακτική κατανάλωση MSG και άλλων πρόσθετων ουσιών, όμως, έχει συνδεθεί με την κόπωση, γι’ αυτό πρέπει να τα αποφεύγετε. Τι να κάνετε: Φτιάξτε το δικό σας σάντουιτς με 100% ψωμί ολικής άλεσης και φυσικά κρέατα, που δεν περιέχουν πρόσθετες ουσίες. Προσθέστε και υγιεινά τόπινγκ, όπως ντομάτα, μήλο, αχλάδι, αβοκάντο, πιπεριές, μουστάρδα ή χούμους.

Γιαούρτι
Τα περισσότερα γιαούρτια του εμπορίου έχουν πρόσθετη ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά και κάποια από αυτά δεν περιέχουν υψηλά επίπεδα προβιοτικών, τα οποία αυξάνουν τη χλωρίδα του εντέρου. Τα γαλακτοκομικά, ειδικά αυτά που δεν αποτελούν πηγή καλών βακτηρίων, μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά συμπτώματα και προβλήματα στην ενέργεια. Τι να κάνετε: Προτιμήστε το απλό, ελληνικό γιαούρτι για περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη κι αν χρειαστεί, προσθέστε τα δικά σας φυσικά γλυκαντικά, όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου και φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Τα αναψυκτικά με ανθρακικό συχνά έχουν αρνητική επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία και στη διαδικασία σκέψης

Αναψυκτικά
Τα κλασικά αναψυκτικά περιέχουν πολλή ζάχαρη, ενώ τα αναψυκτικά διαίτης έχουν χημικά, τεχνητά γλυκαντικά. Τα αναψυκτικά με ανθρακικό συχνά έχουν αρνητική επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία και στη διαδικασία σκέψης, ενώ οι τεχνητές τους γεύσεις και αρώματα (φωσφορικό οξύ, βενζόλιο κ.ο.κ.) θεωρούνται επικίνδυνες για τον οργανισμό. Τι να κάνετε: Όταν αναζητάτε κάτι με ανθρακικό, προτιμήστε σόδα και για έξτρα γεύση, προσθέστε της φρέσκες φέτες φρούτων.

Τηγανητά
Πλούσια σε βλαβερά τρανς λιπαρά οξέα, τα τηγανητά ξέρουμε ότι δεν είναι καλά για την υγεία μας. Σε αντίθεση με τα καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο κ.ο.κ., που μας παρέχουν ενέργεια, τα τρανς βουλώνουν τις αρτηρίες και μας επιβραδύνουν. Τη τηγανητές τροφές μας κάνουν να νυστάζουμε, καθώς το πεπτικό πρέπει να δουλέψει πιο πολύ για να τα επεξεργαστεί. Τι να κάνετε: Απλώς επιλέξτε κάτι που δεν είναι τηγανητό και περιορίστε τα κατά πολύ από τη διατροφή σας.