Το κατάλληλο ντύσιμο για μια συνέντευξη εργασίας

pos-na-ntutheite-gia-mia-sunenteuksi

Η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική, ειδικά όταν πρόκεται για ένα job interview. 

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Τι προσέχουμε, τι επιλέγουμε και τι αποφεύγουμε από την κορυφή ως τα νύχια της εμφάνισής μας, όταν μας καλέσουν για μια συνέντευξη.

Η πρώτη εντύπωση είναι συνήθως η πιο καθοριστική σε μια γνωριμία, ειδικά αν αυτή αφορά μια συνέντευξη για δουλειά. Εκτός από ένα καλό βιογραφικό και συστάσεις, θα χρειαστεί να προσέξουμε και τη «μη λεκτική επικοινωνία», δηλαδή τα νοήματα που επικοινωνούμε με οπτικά μηνύματα ή αντικείμενα, όταν στοχεύουμε στην πρόσληψη. Η μη λεκτική επικοινωνία έχει τεράστια αξία, αφού, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό των μηνυμάτων που στέλνουμε. 

Συνεπώς η στάση και η γλώσσα του σώματος, όπως και η εικόνα που προβάλουμε γενικότερα με την εμφάνιση μας, έχουν μεγάλη σημασία και μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ των υποψηφίων για μια θέση εργασίας. Υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες που πρέπει να έχουμε κατά νου, για να μην απορριφθούμε για τους λάθους λόγους.

Η γλώσσα του σώματος στέλνει πολλά μηνύματα που δεν λένε τα λόγια. 

1. Ντυνόμαστε ανάλογα με τη δουλειά και τον χώρο στον οποίο πρόκειται να επιδιώξουμε να εργαστούμε. Αν πρόκειται για δουλειά γραφείου, τα αθλητικά ρούχα σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Εάν δεν είμαστε σίγουροι για το dress code του χώρου, η πιο σίγουρη λύση είναι να ντυθούμε συντηρητικά με μια κλασσική ενδυματολογική επιλογή. Στόχος είναι να δείξουμε στους μελλοντικούς συνεργάτες ότι παίρνουμε τη δουλειά στα σοβαρά. Ένα ξεβαμμένο τζιν με τρύπες, όσο και αν είναι της μόδας, λέει το αντίθετο.

2. Όταν φοράμε κουστούμι, πρέπει να είμαστε βέβαοι ότι το σακάκι ταιριάζει με το παντελόνι και τα παπούτσια ταιριάζουν με την ζώνη. Προτιμάμε σκούρο σακάκι με ανοιχτόχρωμο πουκάμισο, ενώ σε περίπτωση που φορέσουμε γραβάτα, δεν πρέπει να είναι φανταχτερή ή με έντονα χρώματα και σχέδια. 

3. Τα ρούχα που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι καθαρά, σιδερωμένα και άνετα, για να κινούμαστε με άνεση και να προβάλουμε αυτοπεποίθηση. Εάν έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που φορέσαμε το καλό κουστούμι της γκαρνταρόμπας μας, πιθανόν να να μην «κάθεται »πια καλά πάνω μας, οπότε θα πρέπει να το πάμε (εγκαίρως) για επιδιόρθωση. Μπορεί να είναι έξτρα κόστος, αλλά πρόκειται για μια επένδυση. 

Ντυνόμαστε συντηρητικά με μια επιλογή κλασσική και διαχρονική. 

4. Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, οπότε επιβάλλεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την προσωπική μας υγιεινή την ημέρα της συνέντευξης. Ένα ντους και ένα καλό πρωινό ξύρισμα  πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αποφεύγουμε τα έντονα αρώματα που σε κλειστό χώρο μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στον συνεντευξιάζων. Για δροσερή αναπνοή, πριν την συνέντευξη κάνουμε ένα καλό βούρτσισμα δοντιών με στοματικό διάλυμα και αποφύγουμε το τσιγάρο και το φαγητό.

5. Ειδικά για τις γυναίκες: Σε περίπτωση που φορέσουμε φούστα, αποφεύγουμε τις πολύ μακριές ή τις πολύ κοντές και προτιμάμε μια φούστα με μήκος λίγο πάνω ή κάτω από το γόνατο. Το μακιγιάζ πρέπει να είναι ουδέτερο, χωρίς έντονα χρώματα και σκιές, ενώ παράλληλα πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά κοσμήματα ή αξεσουάρ. Αντί για ψηλά τακούνια προτιμάμε ένα ζευγάρι κλασσικές γόβες, οι οποίες είναι πάντα στη μόδα και ταιριάζουν με σχεδόν τα πάντα.

! Αν όλα πάνε καλά και μας ειδοποιήσουν για δεύτερη συνέντευξη, κρατάμε τα ίδια ψηλά στάνταρ στην εμφάνιση, προσέχοντας πάντα τις λεπτομέρειες και προβάλλοντας ένα επαγγελματικό, σοβαρό προφίλ. Στόχος είναι να διατηρήσουμε τις καλές εντυπώσεις που κάναμε στην πρώτη συνέντευξη. Καλή επιτυχία!