Νέα έρευνα δείχνει ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη παίρνει διαστάσεις

glouteni

Πολλοί λένε «όχι» στη γλουτένη, ακόμη κι αν δεν υπάρχει λόγος

ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ο αριθμός των ανθρώπων που βγάζουν τη γλουτένη από τη ζωή τους φαίνεται να πληθαίνει, ακόμη και χωρίς να υπάρχει το πρόβλημα της κοιλιοκάκης που απαιτεί διατροφή χωρίς γλουτένη.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να απέχουν από τη γλουτένη, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρ’ όλο που τα ποσοστά κοιλιοκάκης έχουν παραμείνει σταθερά από το 2009 έως το 2014, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Παρ’ όλο που μια διατροφή χωρίς γλουτένη δεν φαίνεται να παρέχει οφέλη σε όσους δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μερικοί πιστεύουν ότι μπορούν να επωφεληθούν από μια gluten-free διατροφή, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Hyunseok Kim, της Ιατρικής Σχολής Rutgers New Jersey στο Newark.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν δεδομένα 22.278 ενηλίκων και παιδιών (τουλάχιστον 6 χρονών) από το 2009 έως το 2014, οι οποίοι είχαν ήδη εξεταστεί για κοιλιοκάκη, προκειμένου να δουν πώς κινείται ο κόσμος σε σχέση με τη γλουτένη και την κοιλιοκάκη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου 0,7% του συνόλου έχει διαγνωστεί με κοιλιοκάκη και περίπου 1,08% ακολουθούσε διατροφή χωρίς γλουτένη, χωρίς να έχει διαγνωστεί με δυσανεξία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αναλογία των ανθρώπων με κοιλιοκάκη παρέμεινε σταθερή, ενώ η τάση για διατροφή χωρίς γλουτένη αυξήθηκε.

Υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν αρνητικά στη γλουτένη, ακόμη κι αν έχουν βγει αρνητικοί στο τεστ κοιλιοκάκης

Όπως αναφέρει ο ειδικός, ένας λόγος είναι ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι πιο εύκολη και φθηνή σε σχέση με παλιότερα, ενώ φαίνεται πως αποτελεί και τάση των τελευταίων ετών.

Τα ευρήματα, βέβαια, είναι περιορισμένα και υπάρχει περίπτωση κάποιοι άνθρωποι να έχουν κάποιον άγνωστο τύπο ευαισθησίας στη γλουτένη, κάτι που ανακάλυψε και μια ομάδα ερευνητών, η οποία βρήκε ότι κάποιοι άνθρωποι αντιδρούν αρνητικά στη γλουτένη, ακόμη κι αν έχουν βγει αρνητικοί στο τεστ κοιλιοκάκης.

Η Dr. Daphne Miller του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σε αναφορά της στο JAMA Internal Medicine αναφέρει, επίσης, ότι ένας λόγος που πολλοί βρίσκουν τη διατροφή χωρίς γλουτένη ωφέλιμη, είναι γιατί μειώνει την ποσότητα επεξεργασμένων τροφών στη διατροφή τους. Η ίδια πιστεύει ότι μια gluten-free διατροφή δεν πρέπει να απορριφθεί ως μόδα, αλλά οι ερευνητές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να καταλάβουν πώς παράγοντες που συνδέονται με αυτή τη διατροφή επηρεάζουν πλήθος συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της γαστρεντερικής λειτουργίας, της γνωσιακής και της συνολικής ευεξίας.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε για τη γλουτένη, κάντε κλικ εδώ κι εδώ.