Λάθη που κάνουμε όταν θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και πώς τα αποφεύγουμε

ilios-kleftis-louloudi

Κάνε μία λίστα με όσα θέλεις να αλλάξεις και στη συνέχεια άλλαξε τη σειρά βάζοντας τις αλλαγές σε σειρά προτεραιότητας. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η αλλαγή είναι ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα, ειδικά αν αναλογιστείς πως ζούμε μόνο μία φορά. Κάνοντας το καλύτερο που μπορείς για να αλλάξεις αυτό ό,τι δεν λειτουργεί, αποφασίζεις, στην πραγματικότητα, να αναλάβεις την ευθύνη της ζωής σου και να δημιουργήσεις τις συνθήκες που θα την κάνουν καλύτερη.

Τα 5 λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι αλλάζοντας τη ζωή μας

1. Πιστεύουμε ότι όταν δεν πάει κάτι καλά, πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα
Στην πραγματικότητα, η ζωή σου μπορεί να μην είναι τόσο άσχημη, όσο πιστεύεις. Κάνε μία λίστα με όσα θέλεις να αλλάξεις και στη συνέχεια άλλαξε τη σειρά βάζοντας τις αλλαγές σε σειρά προτεραιότητας. Διοχέτευσε την ενέργειά σου σε αυτό που έβαλες πρώτο στη λίστα. Αν ακόμη δεν είσαι ευχαριστημένος, τότε προχώρησε στο επόμενο.

• Μία αλλαγή μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της ζωής σου. Κάνοντας μόνο μία αλλαγή, ενδέχεται να διαπιστώσεις ότι πολλές άλλες πτυχές της ζωής σου αλλάζουν προς το καλύτερο.

• Προσπαθώντας να αλλάξεις τα πάντα το πιθανότερο είναι να εκτελείς τη συνταγή για την καταστροφή, αφού επιχειρώντας τόσες πολλές αλλαγές θα προκαλέσεις ένα χάος στη ζωή σου το οποίο δεν θα μπορείς να διαχειριστείς.

2. Κάνουμε την αλλαγή για τους άλλους
Μερικές φορές (ή περισσότερες) νιώθεις την ανάγκη να εντυπωσιάσεις τους άλλους. Θεωρείς ότι αυτό που επιλέγεις να κάνεις στην καριέρα σου θα κάνει καλή εντύπωση. Αναρωτιέσαι αν η επιλογή σου θα αρέσει στους φίλους σου, αν οι γονείς σου θα εγκρίνουν αυτό που αποφάσισες, αν ο σύντροφός σου θα συμφωνήσει. Στα απλά αλλά και στα πιο σοβαρά πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται “τι θα πουν οι άλλοι”.  

• Εάν κάνεις την αλλαγή για τους άλλους, τότε εσύ θα μείνεις δυσαρεστημένος και απογοητευμένος. Θα συνειδητοποιήσεις, κάποια στιγμή, ότι τίποτε στη ζωή σου δεν είναι έτσι όπως το θέλεις. Θα διαπιστώσεις ότι ο τρόπος που ζεις, δεν είναι ο δικός σου τρόπος, αλλά ο τρόπος των άλλων.  

3. Πιστεύουμε ότι τα χρήματα είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα
Φυσικά τα χρήματα είναι σημαντικά, στο βαθμό που μας βοηθούν να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να ζούμε μία άνετη ζωή. Ωστόσο, όσο πολλά και αν είναι τα χρήματα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ‘αγοράσουν’ την αγάπη, τη φιλία, το νοιάξιμο, τη χαρά και πολλά πολλά άλλα.

Εάν κάνεις την αλλαγή για τους άλλους, τότε εσύ θα μείνεις δυσαρεστημένος και απογοητευμένος.

4. Πιστεύουμε ότι μία σχέση θα φτιάξει τα πράγματα
Αν είσαι μόνος και έχεις βαρεθεί να είσαι χωρίς σύντροφο, τότε μπορεί να έχει περάσει από το μυαλό σου, ότι το να κάνεις μία σχέση θα σε βγάλει από το “τούνελ” και θα σου λύσει όλα τα προβλήματα. Όμως, σκέψου κι αυτά:

• Μια σχέση που δημιουργείται κάτω από αυτό το πλαίσιο και σκεπτικό, το πιθανότερο είναι να μην εξελιχθεί θετικά. Μια σχέση σημαίνει αγάπη, συντροφικότητα και μοίρασμα και όχι επίλυση προβλημάτων.  

• Όταν αντιμετωπίζεις πολλές προκλήσεις στη ζωή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιλέξεις κάποιον σύντροφο που να μην είναι στην πραγματικότητα αυτό που θέλεις, αλλά να λύνει προσωρινά το θέμα της μοναξιάς σου. Η συναισθηματική υγεία είναι σημαντική στην ανεύρεση συντρόφου.

• Φτιάξε τη ζωή σου με τέτοιο τρόπο που να ενθουσιάζει εσένα…πριν από οποιονδήποτε άλλον. Στη συνέχεια, βρες κάποιον που μπορεί να μοιραστεί τον τρόπο που ζεις και τον ενθουσιασμό σου. Μια σχέση θα πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα μιας αλλαγής, όχι το πρώτο.

5. Δεν έχουμε σκοπό
Τι είναι αυτό που σε κάνει να θέλεις την αλλαγή; Ποιο θέμα θέλεις να ‘λύσεις’; Τι είναι σημαντικό να γίνει; Αν έχεις ένα σκοπό στη ζωή, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται ευκολότερα.

• θέλεις να ζήσεις με μεγαλύτερη ελευθερία;
• θέλεις να επιδράσεις στην κοινωνία;
• θέλεις να μάθεις κάτι καινούριο;
• θέλεις να κάνεις πιο απλή τη ζωή σου;

Πολλοί από εμάς βάζουμε πολλή ενέργεια και κόπο σε μια αλλαγή και όταν τελικά την κάνουμε νιώθουμε απογοήτευση. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, γιατί κάναμε την αλλαγή…για την αλλαγή. Μια επιτυχημένη αλλαγή, σημαίνει ότι εναρμονίζεται με τα “θέλω” μας, τις αξίες μας, με όσα εμείς θεωρούμε σημαντικά στη ζωή. Μια αλλαγή στη ζωή γίνεται με γνώμονα αυτά που θέλουμε και όχι αυτά που δεν θέλουμε, ή αυτά που ‘πρέπει’ να διώξουμε. Πριν ξεκινήσεις το ταξίδι της αλλαγής, γράψε αυτό που θέλεις και μετά σχεδίασε τα βήματα για το φέρεις στη ζωή σου.

Ζήτα τη βοήθεια του coach! Κλείσε μια δωρεάν συνεδρία coaching και μάθε πώς το life coaching μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις την κατάλληλη στρατηγική, για να πετύχεις τους στόχους σου.

Φυσικά τα χρήματα είναι σημαντικά, στο βαθμό που μας βοηθούν να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να ζούμε μία άνετη ζωή. 

Ελένη Χριστοδούλου
Η Ελένη είναι Certified Life & Relationship Coach, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Coaching (ICF) και του ICF Greece Chapter. Δραστηριοποιείται ως coach μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, workshops και σεμινάρια, ενώ αρθρογραφεί τακτικά. Στόχος της είναι να υποστηρίξει συστηματικά όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους, παρέχοντάς τους τα εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν τους δικούς τους στόχους. Πιστεύει ότι το "κλειδί" βρίσκεται στη δύναμη των λέξεων. Γιατί “αν βρεις τον τρόπο να πεις κάτι, τότε μπορείς να το ζήσεις”.

www.liveyourwords.gr
facebook