Βούρτσισμα σε στεγνή επιδερμίδα: πολλαπλά οφέλη σε μία κίνηση

bourtsa-somatos-katharisma-derma
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Αν ψάχνετε για έναν εύκολο, οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο που θα σας αναζωογονήσει και θα απαλλάξει το σώμα σας από τις ανθυγιεινές τοξίνες, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε πριν το πρωινό ντους, το dry-brushing, το βούρτσισμα δηλαδή σε στεγνό δέρμα.

Τι είναι: Το στεγνό βούρτσισμα (dry-brushing) είναι μια απλή τεχνική που, πέρα από το προφανές- απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα -, αποδεικνύεται ότι προσφέρει πολλά περισσότερα στην καλή όψη και κατάσταση της επιδερμίδας του σώματος. Με την καθημερινή εφαρμογή του, έχει αποδειχτεί ότι μπορούμε να απαλύνουμε αισθητά και τα σημάδια της κυτταρίτιδας, όταν, φυσικά, βρίσκεται στην αρχική της φάση.

Γνωρίζετε ότι; Η επιδερμίδα είναι το πιο σημαντικό όργανο αποβολής, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία που ακούει στο όνομα αποτοξίνωση. Όταν, λοιπόν, τα βασικά όργανα αποτοξίνωσης - το συκώτι, το έντερο, οι πνεύμονες και τα νεφρά- δεν λειτουργούν σωστά, αναλαμβάνει η επιδερμίδα. Αιφνίδιες αναφυλαξίες και δυσοσμία του ιδρώτα είναι δύο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το δέρμα αποβάλλει τις τοξίνες του οργανισμού. Επιπλέον, το δέρμα είναι το όργανο του σώματος το οποίο λαμβάνει το ένα τρίτο του αίματος που κυκλοφορεί μέσα σε αυτό. Η επιδερμίδα είναι το τελευταίο, κατά σειρά, όργανο στο οποίο φτάνουν τα θρεπτικά στοιχεία και όμως το πρώτο στο οποίο αποτυπώνεται η έλλειψή τους. Για όλα λοιπόν τα παραπάνω είναι επιτακτική η ανάγκη για συστηματική απολέπιση, αποτοξίνωση και, ταυτόχρονα, τόνωση των κυτταρικών λειτουργιών. Και το βούρτσισμα σε στεγνό δέρμα αποδεικνύεται ότι μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει.

Με ποιον τρόπο ωφελεί; Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και ως εκ τούτου συμβάλλει στην ενεργοποίηση του κυτταρικού μεταβολισμού. «Όταν απομακρύνετε κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματός σας», επισημαίνουν οι ειδικοί, «στέλνετε μήνυμα στο σώμα να τα αντικαταστήσει. Έτσι, θα γεννηθούν ισχυρά, νέα κύτταρα, τα οποία όχι μόνο θα δείχνουν και θα είναι υγιή αλλά θα είναι ισχυρότερα άρα καλύτερα εξοπλισμένα για να τα βγάλουν πέρα με τις εξωτερικές και εσωτερικές επιθέσεις». Λεία, απαλή και φωτεινή επιδερμίδα είναι τα άμεσα αποτελέσματα. Στα συν επίσης, το γεγονός ότι αποτρέπει τις τρίχες να γυρίζουν προς τα μέσα.

Το μασάζ στη διάρκεια του βουρτσίσματος βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Αυξάνει έτσι τον όγκο του αίματος που φτάνει στη συγκεκριμένη περιοχή, και διευκολύνει την ανταλλαγή υγρών στους ιστούς. Οι σωστές πιέσεις διεγείρουν τη λέμφο, τα κύτταρα ανανεώνονται πιο γρήγορα και απομακρύνονται οι τοξίνες. Οι κινήσεις μασάζ εν ώρα βουρτσίσματος δεν απομακρύνουν, ούτε βέβαια και μειώνουν τα λιποκύτταρα. Αυτό όμως που κάνουν είναι να βελτιώνουν την κατάσταση και εμφάνιση του δέρματος και να τονώνουν την κυκλοφορία των θρεπτικών συστατικών στους ιστούς. Απελευθερώνει τους φραγμένους πόρους, με αποτέλεσμα να εισχωρούν καλύτερα τα ενεργά συστατικά των προϊόντων φροντίδας.

Ποιες είναι οι σωστές κινήσεις. Θα χρειαστείτε μια βούρτσα σώματος με φυσική, κατά προτίμηση , τρίχα και μακριά λαβή για να μπορείτε να φτάνετε την πλάτη και τους γλουτούς. Η καλύτερη ώρα είναι το πρωί, πριν από το καθημερινό ντους. Δεν είναι χρονοβόρα διαδικασία. Τρία έως πέντε λεπτά είναι αρκετά για να αναζωογονήσουν επιδερμίδα και διάθεση- ό,τι ακριβώς έχετε ανάγκη στο ξεκίνημα της μέρας. Οι κινήσεις είναι πάντα ανοδικές. Ξεκινάτε από τις πατούσες μετακινώντας τη βούρτσα ( σαν να σκουπίζετε) ψηλά πάνω στα πόδια έως τους γλουτούς. Συνεχίζετε με τα χέρια και με κατεύθυνση προς το στήθος. Μόνο στο στομάχι και στην περιοχή της κοιλιάς κάνετε κυκλικές κινήσεις με τη φορά του ρολογιού. Να θυμάστε ότι το στεγνό βούρτσισμα είναι πάντα απαλό, χωρίς έντονο και σκληρό τρίψιμο. Οι δυνατές και βίαιες κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητους ερεθισμούς και κοκκινίλες.

Πότε και σε ποια σημεία αντενδείκνυται

Στο στήθος και στα γεννητικά όργανα.
Σε ευαίσθητες επιδερμίδες, σε ανοιχτές πληγές και στα σημεία όπου έχουν παρουσιαστεί ευρυαγγείες.
Σε σημεία με ηλιακό έγκαυμα.
Στην περίοδο της εγκυμοσύνης απαιτείται η συμβουλή του γιατρού.

Πηγή: www.skingurus.gr