Τα φρούτα και τα λαχανικά μας κάνουν πιο… χαρούμενους

ugieini-diatrofi-portokali

8 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα παρουσίασαν εμφανή αύξηση στην ικανοποίηση των συμμετεχόντων από τη ζωή

ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Άλλη μια έρευνα έρχεται να αποδείξει τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, από διαφορετική οπτική γωνία.

Ερευνητές στην Αυστραλία βρήκαν κάτι πολύ ενδιαφέρον όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά: η κατανάλωσή τους μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Αυτό προέκυψε από βελτιώσεις στις ζωές των συμμετεχόντων που καταγραφήκαν κατά τη διάρκεια 2 ετών, στο πλαίσιο μελέτης όπου έκαναν αλλαγές στη διατροφή τους. Συγκεκριμένα, όσοι άλλαξαν μοντέλο διατροφής από μηδενική ή ελάχιστη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε 8 μερίδες την ημέρα, παρουσίασαν εμφανή αύξηση στην ικανοποίηση από τη ζωή τους, παρόμοια με αυτή που αισθάνεται ένας άνεργος όταν βρίσκει δουλειά.

Ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, ο Redzo Mujcic, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία, αναφέρει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα ευτυχίας πιο γρήγορα απ’ ό,τι βελτιώνει την υγεία μας. Το γεγονός ότι τα οφέλη από τα φρούτα και τα λαχανικά στην υγεία και ενάντια στον καρκίνο προκύπτουν δεκαετίες αργότερα αποθαρρύνει πολλούς ανθρώπους. Τα ψυχολογικά οφέλη, όμως, έρχονται γρηγορότερα κι αυτό απέδειξε η έρευνα που μελέτησε 12 χιλιάδες ανθρώπους στην Αυστραλία.

Τα καροτενοειδή μπορεί να ευθύνονται για τη χαρούμενη διάθεσή μας

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσα φρούτα και λαχανικά κατανάλωναν και κατά πόσο ήταν ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, σε κλίμακα από 0 έως 10. Έπειτα, παρακολούθησαν τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένου και του αν έχουν αυξήσει τα φρούτα και τα λαχανικά κατά τη διάρκεια της μελέτης, όπως και τα επίπεδα ικανοποίησής τους από τη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ξεκίνησαν να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά την ημέρα, αύξησαν και τα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους μέχρι το τέλος της μελέτης.

Με 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, θα χαμογελάτε περισσότερο

Η σχέση μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων ικανοποίησης και των αυξημένων φρούτων και λαχανικών συνεχίστηκε ακόμη και με ενδεχόμενες αλλαγές στο εισόδημα των συμμετεχόντων ή άλλων καταστάσεων, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή που βρίσκονται σε κάποια φρούτα και λαχανικά συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας, ενώ και η αύξηση της βιταμίνης Β12 δίνει ώθηση στη σεροτονίνη, που παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης.

Βάλτε, λοιπόν, αυτές τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που συστήνουν οι ειδικοί καθημερινά στη διατροφή σας και δείτε πώς θα χαμογελάτε περισσότερο!