Οι 10 τρόποι για να ξαναβρείτε τη χαμένη σας ενέργεια

oi-10-tropoi-gia-na-ksanabreite-ti-xameni-sas-energeia

ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Εάν η έλλειψη ενέργειας που νιώθετε, οφείλεται στο υπερφορτωμένο σας πρόγραμμα, το καλό νέο είναι ότι μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό…

Σίγουρα θα θέλατε να σηκώνεστε απ’ το κρεβάτι με μεγαλύτερη ζωντάνια και ενέργεια, όπως τότε που ήσασταν παιδιά. Είναι όμως άραγε αυτό δυνατόν, σε μεγαλύτερες ηλικίες και με τους σημερινούς ρυθμούς της ζωής μας;

Ο κύριος λόγος απώλειας της ενέργειας, ιδιαίτερα στις γυναίκες, είναι ότι έχουν πάρα πολλά να κάνουν, λένε οι ειδικοί. Φροντίζουν τα παιδιά και τους γονείς, εργάζονται και δεν έχουν χρόνο να φροντίσουν τον εαυτό τους και να κοιμηθούν σωστά.

Μερικές φορές μπορεί επίσης να υπάρχει μια ιατρική αιτία (όπως ανεπάρκεια κάποιας βιταμίνης ή διαταραχές του θυρεοειδούς) για την έλλειψη ενέργειας. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι συνεχώς, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αλλά εάν η έλλειψη ενέργειας οφείλεται στο υπερφορτωμένο σας πρόγραμμα, το καλό νέο είναι ότι μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό.

Κοιμηθείτε βαθειά

Αν και είναι γεγονός ότι αρχίζουμε να κοιμόμαστε πιο ελαφρά στα μέσα της 4ης δεκαετίας ζωής μας -ως αποτέλεσμα των αλλαγών στα εγκεφαλικά κύματα, λόγω ηλικίας- μπορεί να έχουμε προβλήματα ύπνου και πολύ νωρίτερα, κυρίως λόγω στρες.

Η επαρκής ξεκούραση τη νύχτα, είναι απαραίτητη για να ξυπνάμε γεμάτοι ενέργεια το πρωί. Διαβάστε μερικές συμβουλές για να το πετύχετε…

Μυρίστε λεβάντα

Σε μια πρόσφατη μελέτη σε γυναίκες με αϋπνία, όσες έκαναν αρωματοθεραπεία με λεβάντα τα βράδια, βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα ύπνου τους. Δοκιμάστε να βάλετε λάδι λεβάντας σε έναν ιονιστή αρωματοθεραπείας και μυρίστε το άρωμα 20 λεπτά πριν τον ύπνο.

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο

Ο ύπνος είναι πιο εύκολος όταν η θερμοκρασία του σώματος πέφτει. Αλλά αν τα χέρια και τα πόδια σας είναι κρύα, ο κορμός κρατά θερμότητα. Ένα ζεστό μπάνιο, ζεσταίνει τα άκρα μας κι έτσι το σώμα παίρνει το μήνυμα να ξεκινήσει την ψύξη.

Λιγότερο φως

Στο φάσμα του φυσικού φωτός, το μπλε φως έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κιρκαδικό ρυθμό μας, επιβραδύνοντας την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνη, η οποία βοηθά τον ύπνο. Όμως, δεν είναι πάντα εύκολο να αποφεύγουμε το μπλε φως τη νύχτα. Οι οικολογικοί λαμπτήρες σήμερα τείνουν να είναι πιο μπλε από τους παλαιότερους, ενώ οι οθόνες στους φορητούς υπολογιστές εκπέμπουν περισσότερο από το διπλάσιο φως, από τα παλαιότερα μοντέλα. Απενεργοποιήστε τις συσκευές σας μετά το δείπνο και σβήστε τα περισσότερα φώτα μια ώρα πριν πάτε για ύπνο.

Καφεΐνη: όλη η αλήθεια

Δεν δίνει απλά ενέργεια, αλλά βοηθά πραγματικά το σώμα να «ξυπνήσει» (σε τεχνικούς όρους, διεγείρει τη λιπόλυση – τη διάσπαση των αποθηκευμένων λιπών σε λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν από τους μυς και άλλους ιστούς για ενέργεια).

Απλά μην το παρακάνετε και μην καταναλώνετε περισσότερο από 150 mg καφεΐνης καθημερινά και αποφύγετε τον καφέ από τις 2 μ.μ. και μετά, για να μπορείτε να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα.

Συμπληρώματα: λειτουργούν πραγματικά;

Τα περισσότερα συμπληρώματα που πωλούνται ως ενισχυτές ενέργειας, είναι ουσιαστικά διεγερτικά σαν καφεΐνη και προσφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα με ένα φλιτζάνι καφέ, που είναι και πιο ασφαλές, καθώς μερικά συμπληρώματα μπορεί να έχουν επικίνδυνες παρενέργειες.

Βγείτε έξω

Υπάρχει πράγματι ένας σύνδεσμος μεταξύ του να βρισκόμαστε έξω και του αισθήματος ενέργειας. Σε μια Καναδική μελέτη, οι συμμετέχοντες που περπατούσαν επί 15 λεπτά σε μια δεντρόφυτη έκταση, έδειξαν περισσότερη ζωτικότητα από άλλους που περπατούσαν σε έναν εσωτερικό χώρο του ίδιου μήκους.

Όταν βρισκόμαστε έξω, το καθαρό οξυγόνο που εισέρχεται στο αίμα μας από την αναπνοή, βοηθά το σώμα μας να αποκτά ενέργεια.

Μουσική: λειτουργεί πραγματικά;

Μπορεί η μουσική να αποτελεί μια καλή παρέα στην προπόνησή μας, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσει αποδοτικά και όταν καθόμαστε στο γραφείο μας. Αυτό που είναι συναρπαστικό με τη μουσική είναι ότι μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στο να ηρεμήσει κάποιον, αλλά μπορεί επίσης να μας δώσει και ενέργεια, όταν αισθανόμαστε υποτονικά. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι ή ρυθμός . Το σημαντικό είναι να φτιάξει ο καθένας μια λίστα με τραγούδια που τον κάνουν να νιώθει ενέργεια.

Ενέσεις Β12: λειτουργούν πραγματικά;

Διασημότητες, από τη Madonna και τη Σαρλίζ Θερόν, αναφέρεται πως κάνουν ενέσεις βιταμίνης Β12 για την αύξηση της ενέργειας. Αλλά οι ενέσεις βοηθούν μόνο αν έχουμε έλλειψη της βιταμίνης Β12 (ζητήστε από το γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδά σας) ή αν το σώμα μας δεν είναι σε θέση να την απορροφήσει - το οποίο είναι σπάνιο για άτομα κάτω των 60.

Νερό: λειτουργεί πραγματικά;

Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Journal of Nutrition, έδειξε ότι οι γυναίκες που πάσχουν από αφυδάτωση, αισθάνονταν κουρασμένες, δε συγκεντρώνονταν και δεν ήταν χαρούμενες. Φροντίστε λοιπόν να πίνετε άφθονο νερό ή άλλα ποτά για να έχετε ενέργεια.