Μήπως φοβάστε τη δέσμευση;

mipos-fobaste-ti-desmeusi

ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Αν ανήκετε σε εκείνους που φοβούνται να δεσμευτούν σε μια μακροχρόνια σχέση, δείτε 10 λόγους στους οποίους μπορεί να οφείλεται αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε τη φοβία σας.

Μήπως σας διακατέχει ο φόβος της δέσμευσης; Αρκετά άτομα νιώθουν το ίδιο. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και να προκύπτουν από την παιδική ηλικία και τους φόβους που είχατε τότε, ή τις εμπειρίες σας ως ενήλικες. Ο φόβος για τη δέσμευση δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πρέπει να λάβετε κάποια επαγγελματική βοήθεια, αλλά μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι θα πρέπει να αξιολογήσετε διαφορετικά την προοπτική στις σχέσεις σας, για να μάθετε τι σας εμποδίζει να τις εξελίξετε.

Ίσως οι παρακάτω 10 περιπτώσεις να σας αφορούν…

1. Έχετε δει ή ζήσει πάρα πολλούς χωρισμούς

Οι γονείς σας έχουν πάρει διαζύγιο; Μήπως οι παππούδες σας; Ή έχετε πολλούς φίλους που έχουν περάσει δύσκολους χωρισμούς; Αν ναι, ο φόβος σας για δέσμευση είναι κατανοητός. Έχοντας «ζήσει» τις συναισθηματικές δυσκολίες των άλλων, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τι μπορεί να αντιμετωπίσετε αν η σχέση σας δεν πάει καλά.

Αντί να επικεντρώνεστε στις διαλυμένες σχέσεις γύρω σας, καλύτερα να παρατηρήσετε ζευγάρια που έχουν καταφέρει να είναι ευτυχισμένα για χρόνια και να ανακαλύψετε πώς το έχουν πετύχει.

2. Συγγενείς ή στενοί φίλοι, απολαμβάνουν επιτυχημένες εργένικες ζωές

Με την αύξηση του αριθμού των μονογονεϊκών οικογενειών και την καθυστερημένη ηλικία γάμου, πολλοί επιλέγουν να δίνουν προτεραιότητα σε μια επιτυχημένη καριέρα και μόνο μέχρι να παντρευτούν, αν τελικά παντρευτούν. Ειδικά οι γυναίκες ποτέ δεν είχαν περισσότερες ευκαιρίες στον τομέα της καριέρας, όσες τα τελευταία χρόνια.

Αν δεν έχετε πρόθεση να παντρευτείτε, αποφύγετε τις σχέσεις με άτομα που επιθυμούν το γάμο, καθώς κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσετε σοβαρές διαφωνίες. Και βεβαιωθείτε ότι η επιλογή σας να μείνετε εργένηδες είναι το αποτέλεσμα προσωπικής προτίμησης και δεν οφείλεται στο φόβο της δέσμευσης.

3. Φοβάστε την προσωπική αποτυχία

Ίσως να φοβάστε τη δέσμευση, επειδή δεν έχετε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως η υπομονή, η ανεκτικότητα και η αυτοθυσία. Μπορεί να μην ξέρετε να μαγειρεύετε ή να καθαρίζετε και να φοβάστε ότι θα απογοητεύσετε το σύντροφό σας σε αυτά ή άλλα θέματα αν παντρευτείτε. Να θυμάστε ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αντοχές και διαφορετικοί άνθρωποι εκτιμούν διαφορετικές ικανότητες.

Οι μακροχρόνιες σχέσεις πετυχαίνουν όταν οι άνθρωποι εκτιμούν ο ένας τον άλλον γι’ αυτό που είναι ο καθένας. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε με τον καιρό νέες δεξιότητες και να ζητήσετε συμβουλές από φίλους με επιτυχημένες σχέσεις, ώστε να νιώσετε αυτοπεποίθηση και να ξεπεράσετε το φόβο της δέσμευσης.

4. Φοβάστε την απογοήτευση

Σκεφτόμενοι το πώς μπορεί να είναι ο έγγαμος βίος αρκετά χρόνια μετά, μπορεί να ανησυχείτε ότι ο γάμος σας δεν θα φτάσει στο ύψος των προσδοκιών σας. Σε κάποιο βαθμό, αυτό είναι αλήθεια. Οι σχέσεις αλλάζουν με τα χρόνια και το πιο πιθανό είναι να μην έχετε δίπλα σας τον/την πάντα ρομαντικό και γλυκό σύντροφο που είχατε στην αρχή.

Αλλά όταν έρθει αυτή η μέρα, όπως συμβαίνει συνήθως για τα περισσότερα ζευγάρια, υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί τον/την παντρευτήκατε και αποφύγετε τη σκέψη ότι ο φόβος σας για δέσμευση επιβεβαιώθηκε. Θυμηθείτε ότι η ειλικρίνεια και η επικοινωνία μπορεί να διαλύσει τους φόβους της απογοήτευσης και ότι όλες οι σχέσεις έχουν σκαμπανεβάσματα.

5. Έχετε βιώσει αποτυχημένες σχέσεις στο παρελθόν

Προβλήματα δέσμευσης, μπορεί να δημιουργηθούν ή να αυξηθούν μετά από μια αποτυχημένη σχέση. Και μετά από αρκετές αποτυχημένες σχέσεις, μπορεί να αυξηθούν εκθετικά. Αντί να βλέπετε τη δέσμευση ως μια συλλογική συμπεριφορά, προσπαθήστε να δείτε κάθε σχέση μόνη της. Αναρωτηθείτε γιατί προηγούμενη σχέση σας απέτυχε και σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε αλλιώς στο μέλλον. Οπλισμένοι με την αυτογνωσία, θα μπορείτε να αξιολογήσετε καλύτερα τους συντρόφους στη ζωή σας και να εξετάσετε την πιθανότητα μιας μακροχρόνιας δέσμευσης.

6. Δε γνωρίζετε πώς να κάνετε μια σχέση να κρατήσει

Ακόμα και οι αισιόδοξοι, σε μια ιδανική σχέση, μπορεί να έχουν ανησυχίες για το πώς να κάνουν τη σχέση τους να κρατήσει. Με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί στη σημερινή κοινωνία, την κατάρρευση των αξιών και τη διάλυση του θεσμούς της οικογένειας, δεν φαίνεται να είναι εύκολη η διατήρηση ενός γάμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας σε ένα ζευγάρι. Και οι δύο θα πρέπει να συζητούν για τη σχέση και να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές. Εάν η επικοινωνία καταρρεύσει, δε θα ξέρετε τι να κάνετε ή πώς να το κάνετε.

7. Δεν είστε σίγουροι/ες ότι θέλετε το/τη σύντροφό σας για πάντα

Εάν είχατε αρκετές μακροχρόνιες σχέσεις, χωρίς τελικά να έχετε μπορέσει να δεσμευτείτε οριστικά, ίσως χρειαστεί να συζητήσετε το θέμα αυτό με έναν σύμβουλο. Αν απλά δεν έχετε βρει το άτομο με το οποίο θέλετε να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας, αναρωτηθείτε αν οι απαιτήσεις είναι υπερβολικές. Αν ψάχνετε για τον/την κ. Τέλειο/α, μπορεί και να μην τον/την βρείτε ποτέ. Μήπως έχετε σχέσεις με άτομα που έχουν διαφορετικούς στόχους από εσάς; Οποιοσδήποτε από αυτούς τους λόγους ισχύει, μπορεί να σας εμποδίζει να δεσμευτείτε.

8. Δε θέλετε να απογοητεύσετε τα μέλη της οικογένειάς σας

Μια άλλη αιτία του φόβου της δέσμευσης στις σχέσεις, είναι οι γονείς, που μπορεί να περιμένουν από εσάς να γίνετε μεγαλοχειρουργοί ή να παντρευτείτε τον επόμενο πρωθυπουργό.

Αν έχετε παιδιά από προηγούμενη σχέση, μπορεί να ανησυχείτε για την αντίδρασή τους στον επόμενο σύντροφό σας. Ίσως ακόμη να νιώθετε πως υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος θα έχει την καλύτερη σχέση, με κάποιο άλλο από τα μέλη της οικογένειάς σας, χωρίς να έχετε αξιολογήσει τις συναισθηματικές ανάγκες και την ετοιμότητά σας για μια μόνιμη σχέση.

Το να αποφεύγετε τη δέσμευση για να κάνετε τους άλλους ευτυχισμένους, σημαίνει ότι ίσως έχετε εκτιμήσει λανθασμένα μια ευτυχισμένη σχέση. Επικεντρωθείτε λοιπόν στο τι κάνει εσάς ευτυχισμένους.

9. Θέλετε να μείνετε εργένηδες για να απολαμβάνετε τις χαρές της ζωής

Αν ζείτε μια ήσυχη και γαλήνια ζωή και δεν θέλετε να την γεμίσετε με αγωνία και ευθύνες, αυτό μπορεί να είναι κατανοητό μέχρι ένα σημείο. Θέλετε όμως να είστε εργένηδες για το υπόλοιπο της ζωής σας; Φοβάστε τις ευθύνες του γάμου; Ζητήματα όπως αυτά θα πρέπει να εκτιμηθούν για να ξέρετε ότι αξιολογείτε τη δέσμευση με έναν υγιή τρόπο.

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να προβληματιστείτε σχετικά με τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους φοβάστε τη δέσμευση σε σχέση με τον τωρινό τρόπο ζωής σας και τους μελλοντικούς σας στόχους.

10. Πιστεύετε πως η δέσμευση θα διαλύσει το ρομαντισμό στη σχέση σας

Ο ρομαντισμός είναι ευαίσθητος και θα πρέπει να καλλιεργηθεί. Αν και η καθημερινότητα μετά το γάμο μπορεί να δυσκολέψει στιγμές ρομαντισμού με το σύντροφό σας, θα πρέπει να τις βάλετε σε προτεραιότητα αν θέλετε να επιβιώσει η σχέση σας.

Πολλά ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας ισχυρίζονται ότι η διαρκής σχέση αγάπης, είναι πολύ βαθύτερη και πιο ουσιαστική από το ρομαντισμό και το πάθος που υπήρχε στην αρχή. Αφήστε την αγάπη σας να μεγαλώνει.

Ο αριθμός των εργένηδων με φόβο για δέσμευση αυξάνεται και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Αν είστε κι εσείς μέσα σε αυτά τα άτομα, ήρθε η στιγμή να εξετάσετε τους λόγους τους είδους της σχέσης σας και να προσδιορίσετε το πώς μπορείτε να κάνετε αλλαγές για να καταπολεμήσετε το φόβο της δέσμευσης.