Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

gunaika-upologistis-kastani

Ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να πάρει χρόνια για να εκδηλωθεί, οπότε η πρόληψη είναι ο καλύτερος γιατρός.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Τα συμπτώματα αργούν να εκδηλωθούν, για αυτό και η πρόληψη είναι απαραίτητη.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα, να οδηγήσει σε υστερεκτομή, ενώ πάντα ελλοχεύει και ο κίνδυνος μετάστασης. Στα «θετικά» συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να πάρει χρόνια για να εκδηλωθεί, οπότε η πρόληψη είναι ο καλύτερος γιατρός. Σας παρουσιάζουμε ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.

Τι είναι ο τράχηλος της μήτρας;

Ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας, ένας ινομυωματώδης σωλήνας που συνδέει την μήτρα με τον κόλπος και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ξεκινά από προκαρκινικά κύτταρα στα τοιχώματα της μήτρας. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα κύτταρα εξαφανίζονται πριν μεταλλαχθούν και μπορεί να πάρει πολλά χρόνια μέχρι να δημιουργηθεί καρκίνος. Αυτός όμως δεν είναι λόγος εφησυχασμού, αφού μπορεί να γίνει μετάσταση των προκαρκινικών κυττάρων.

Η κατηγοριοποίηση του καρκίνου γίνεται αναφορικά με το ποια κύτταρα επηρεάζονται και σε ποιο σημείο της μήτρας εκδηλώνεται. Ο καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας μπορεί να προκληθεί και από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Η κατηγοριοποίηση του καρκίνου γίνεται αναφορικά με το ποια κύτταρα επηρεάζονται και σε ποιο σημείο της μήτρας εκδηλώνεται. 

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

  1. Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία: Εάν η κολπική αιμορραγία δεν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, ενδεχομένως να υπάρχει κάτι που να επηρεάζει την ισορροπία στο σύστημά σας. Πρέπει να προσέξετε για αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, ανάμεσα σε περιόδους, μετά από κολπική συνουσία και έπειτα από γυναικολογικές εξετάσεις.
  2. Μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις: Οι κολπικές εκκρίσεις που συμβαίνουν ανάμεσα στις περιόδους και μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να περιέχουν αίμα και να είναι ένδειξη πιθανού προβλήματος. Η μήτρα παράγει βλέννα που αλλάζει ανάλογα με το επίπεδο των ορμονών σας. Αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή, μπορεί να οφείλεται σε καρκινικά κύτταρα.
  3. Πυελικό άλγος: Το πυελικό άλγος μπορεί να είναι ένα σημάδια ότι το σώμα σας αντιμετωπίζει κάποιες εσωτερικές αλλαγές. Γενικότερα πάντως μπορεί να είναι ένδειξη για πολλά άλλα προβλήματα, οπότε θα χρειαστεί μια επίσκεψη στον γυναικολόγο σας.
  4. Δυσκολία στην ούρηση: Όπως και το πυελικό άλγος, έτσι και η δυσκολία στην ούρηση μπορεί να είναι ένδειξη για σειρά προβλημάτων. Οπότε, είναι σημαντικό να το ελέγξετε εάν αντιμετωπίζετε τέτοιο θέμα.
  5. Πρήξιμο και πόνος σε ένα ή και στα δύο πόδια: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να κάνει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος, ειδικά στα προχωρημένα στάδια. Είναι σημαντικό λοιπόν να δώσετε σημασία γενικότερα στο σώμα σας, καθώς η πίεση που ασκούν οι καρκινικοί όγκοι μπορεί να προκαλούν πόνο στην κοιλιακή χώρα, την πλάτη ή τα κάτω άκρα.
  6. Απώλεια βάρους: Εφόσον δεν κάνετε κάποια δίαιτα, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου σε προχωρημένο στάδιο. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που φτιάχνει ο οργανισμός μας για να καταπολεμήσει τον καρκίνο, αλλά έχουν και την ιδιότητα να διαλύουν το λίπος.

Είναι σημαντικό να είμαστε σε επαφή με το σώμα μας για τυχόν αλλαγές. 

Μπορεί να έχω καρκίνο του τραχήλου της μήτρας χωρίς συμπτώματα;

Επειδή ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου αργεί να εκδηλωθεί, τα συμπτώματα μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν. Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να προσέχετε για τυχόν αλλαγές στο σώμα σας, ειδικά όσον αφορά το αναπαραγωγικό σας σύστημα. 

Κάθε πότε πρέπει να κάνω εξετάσεις;

Το τεστ Παπανικολάου είναι απαραίτητο για να γίνει διάγνωση, τόσο του ιού HPV όσο και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα συστηματικά τεστ θα βοηθήσουν έτσι τους γιατρούς να παρατηρήσουν τυχόν αλλαγές.

Περίπου 12.000 γυναίκες στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο. Ο καρκίνος τους τραχήλου της μήτρας είναι μεν ο δεύτερος, βάσει διαγνώσεων, πιο συνηθισμένος τύπος στις γυναίκες αλλά επειδή παίρνει πολύ καιρό μέχρι να εκδηλωθεί, η πρόληψη συντελεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του. Συνήθως επηρεάζει γυναίκες μέσης ηλικία, με τις μισές διαγνώσεις να γίνονται στις ηλικίες ανάμεσα στα 35 και 55 έτη. Σπάνια «χτυπά» γυναίκες κάτω των 20 ετών, ενώ 20% των περιπτώσεων είναι πάνω των 65 ετών.