Οι νηστίσιμες πασχαλινές «λιχουδιές» και τα οφέλη τους

oi-nistisimes-pasxalines-lixoudies-kai-ta-ofeli-tous

ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Νηστεύετε κι έχετε «στερέψει» από ιδέες για το τι να φάτε; Παρακάτω θα βρείτε μερικά υγιεινά σνακ και φαγητά που… επιτρέπονται και θα σας χαρίσουν οφέλη, κρατώντας σας χορτάτους.

Πασχαλινό αβγό: σοκολατένια όαση

Τ’ ότι νηστεύετε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε σοκολατένιες λιχουδιές – αρκεί αυτές να είναι παρασκευασμένες με σοκολάτα υγείας. Το πασχαλινό αυγό με μαύρη σοκολάτα όχι μόνο θα ικανοποιήσει την ανάγκη σας για κάτι γλυκό, αλλά ταυτόχρονα θα σας χαρίσει ενέργεια, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες θα σας κάνει να χορτάσετε για αρκετή ώρα και να μην αναζητήσετε να φάτε ξανά κάτι τόσο σύντομα όσο συνήθως. Ακόμη, είναι πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), προστατεύοντάς μας από διάφορες ασθένειες μακροπρόθεσμα και κρατώντας μας… νέους για πάντα, συν του ότι κάνει καλό στην καρδιά λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της μαύρης σοκολάτας και μας φτιάχνει τη διάθεση. Παρ’ όλ’ αυτά οι θερμίδες του γλυκού αυτού αβγού είναι αρκετές, αφού και η μαύρη σοκολάτα ξεπερνά τις 150 θερμίδες στα 30 γραμμάρια.

Αποξηραμένα φρούτα: ζάχαρη με… οφέλη

Βαρεθήκατε τα κλασσικά φρούτα; Δοκιμάστε τα στην αποξηραμένη τους μορφή και λάβετε γενναιόδωρες ποσότητες σιδήρου, αλλά και ασβεστίου και άλλων πολύτιμων μετάλλων. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα κ.ο.κ. περιέχουν επίσης πλήθος φυτικών ινών, γι’ αυτό και σας χορταίνουν για αρκετή ώρα, αλλά και βιταμινών με εξαίρεση τη βιταμίνη C. Ακόμη, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, λόγω όμως της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες χαρίζουν ενέργεια και τόνωση. Προσέξτε, όμως, και πάλι την κατανάλωσή τους, αφού οι θερμίδες παραμονεύουν λόγω ζάχαρης. Τα πιο πλούσια σε θερμίδες είναι οι σταφίδες, αλλά γενικότερα πρέπει με όλα να είστε προσεκτικοί και να μην ξεπερνάτε τα 2-3 τεμάχια τη φορά.

Χαλβάς: έχει και πάλι την τιμητική του

Μπορεί την Καθαρά Δευτέρα να είναι ο πρωταγωνιστής του τραπεζιού, αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να περιμένετε την επόμενη Καθαρά Δευτέρα για να τον ξαναφέρετε στο τραπέζι σας. Ο σουσαμένιος χαλβάς που παρασκευάζεται με ταχίνι (πολτοποιημένο σουσάμι) έχει υψηλή διατροφική αξία, είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία βελτιώνουν μακροπρόθεσμα τα επίπεδα της χοληστερίνης, σε φυτικές πρωτεΐνες χαρίζοντάς μας ενέργεια, σε φυτικές ίνες που μας βοηθούν να μην πεινάμε σύντομα, ενώ ταυτόχρονα έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε αντιοξειδωτικά. Προσέξτε, μόνο, μην παρασυρθείτε από τα οφέλη του –και από την πείνα σας- και καταναλώσετε υπερβολικές ποσότητες αυτού, γιατί το πιθανότερο είναι να βγείτε από τη νηστεία με μερικά κιλά παραπάνω, αφού στα 100 γραμμάρια, ο σουσαμένιος χαλβάς αποδίδει περισσότερες από 400 θερμίδες.

Τροφές σόγιας: νηστέψτε με… μπιφτέκια

Σας έλειψε το κρέας; Φάτε ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό χωρίς να «παραστρατήσετε», επιλέγοντας προϊόντα σόγιας. Τα μπιφτέκια σόγιας, για παράδειγμα, θα σας χαρίσουν εκτός από γεύση και την απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζεστε για τις λειτουργίες του οργανισμού (αρκεί και πάλι να τη συνδυάσετε με καστανό ρύζι για παράδειγμα, έτσι ώστε να αυξήσετε τη βιολογική της αξία). Το τόφου, επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ενώ το μίζο θεωρείται καλή προβιοτική τροφή, ενισχύοντας την πέψη, αποτρέποντας την ανάπτυξη ζημιογόνων μικροοργανισμών και τονώνοντας το ανοσοποιητικό. Φροντίστε μόνο να επιλέξετε προϊόντα με βιολογική σόγια ή όσα είναι πιστοποιημένα και ελεγμένα ότι δεν τη χρησιμοποιούν μεταλλαγμένη, ενώ καλό είναι μετά το Πάσχα να μην συνεχίσετε με τις πολύ επεξεργασμένες μορφές σόγιας, αλλά να την προτιμήσετε στις κλασσικές μορφές της (γάλα, τόφου κ.ο.κ.).

Νηστίσιμα πασχαλινά κουλουράκια: σνακ με τα όλα του

Τα κλασσικά πασχαλινά κουλουράκια περιέχουν βούτυρο και αβγά με αποτέλεσμα να μην είναι και η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να νηστέψουν τις ημέρες αυτές. Υπάρχει, όμως, και η νηστίσιμη εκδοχή τους, η οποία περιέχει μόνο λάδι και μπορεί να καταναλωθεί και από τους πιο… αυστηρούς. Τα περισσότερα νηστίσιμα πασχαλινά κουλουράκια περιέχουν χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού για γεύση, ρίχνοντας τις θερμίδες τους και αποτελώντας ένα σνακ που καταπραΰνει το αίσθημα πείνας, ενώ το ελαιόλαδο με το οποίο παρασκευάζονται, μας μεταφέρει τα καλά λιπαρά του.

Ξηροί καρποί: το «πάρτι» των καλών λιπαρών

Μια χούφτα καρύδια ή φιστίκια ή αμύγδαλα, εκτός του ότι μας χορταίνει χωρίς να μας χαλάει το σχέδιο νηστείας, παρέχει πολύτιμα καλά λιπαρά στον οργανισμό μας, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης -μακροπρόθεσμα και με συστηματική κατανάλωση. Οι ξηροί καρποί, ακόμη, αποτελούν πηγές φυτικής πρωτεΐνης, την οποία χρειάζονται όσοι αυτή την εποχή απέχουν από το κρέας. Λόγω του ότι, όμως, η φυτική πρωτεΐνη τους είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, μπορείτε να τους συνδυάσετε με ρύζι ή όσπρια, προκειμένου να ανεβάσετε την αξία της και να λάβετε τα απαραίτητα αμινοξέα. Φροντίστε να τους καθαρίζετε –όταν χρειάζεται- από το πλεονάζον αλάτι και μην ξεπερνάτε τη μία χούφτα την ημέρα, αν θέλετε να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας, καθώς οι ξηροί καρποί είναι θερμιδογόνοι, ξεπερνώντας τις 150 θερμίδες ανά χούφτα.