Τα μεγαλύτερα ποτήρια κρασιού μας κάνουν να πίνουμε περισσότερο

krasi

Μέχρι και 9,4% υψηλότερη κατανάλωση κρασιού σημειώνεται λόγω των μεγάλων ποτηριών

ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Όταν το ποτήρι μας είναι μεγάλο, ακόμη κι αν η ποσότητα κρασιού που μας σερβίρουν είναι η ίδια με ένα μικρότερο ποτήρι, τότε έχουμε την τάση να πίνουμε περισσότερο.

Αν καλείτε συχνά κόσμο στο σπίτι ή είστε οι ίδιοι συχνά καλεσμένοι αλλού, θα πρέπει να αποφύγετε να πίνετε το κρασί σας σε μεγάλα ποτήρια, αν θέλετε να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του Μπρίστολ, όταν το ποτήρι μας είναι μεγάλο, εμείς καταλήγουμε να πίνουμε περισσότερο, ακόμη κι αν δεν σερβίρουμε σε αυτό μεγαλύτερη ποσότητα από ένα κανονικό ποτήρι.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκόλ για 16 εβδομάδες σε ένα εστιατόριο-bar του Κέμπριτζ, όπου το κρασί προσφερόταν σε διαφορετικά μεγέθη ποτηριού, των 300ml, των 370ml και των 250ml.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλωνόταν καθημερινά ήταν κατά 9,4% υψηλότερη όταν το πωλούσαν σε μεγάλα ποτήρια, σε σχέση με τα στάνταρ ποτήρια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στo journal BMC Public Health.

Το μέγεθος... μετράει

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό, ένας λόγος είναι ότι τα μεγαλύτερα ποτήρια αλλάζουν την αντίληψή μας για την ποσότητα του κρασιού, κάνοντάς μας να πίνουμε γρηγορότερα και κατ’ επέκταση να παραγγέλνουμε περισσότερο.

Το ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο με τα μικρότερα ποτήρια.

Όπως και να’χει, αν έχετε υπόψη σας ότι ένα ποτήρι κρασί κυμαίνεται στις 70-90 θερμίδες, ένα γλυκό κρασί μπορεί να ξεπερνάει τις 100 θερμίδες ανά ποτήρι και η μαυροδάφνη φτάνει μέχρι και τις 140 θερμίδες, τότε καταλαβαίνετε ότι πρέπει να προσέξετε την κατανάλωσή του. Γι’ αυτό αποφύγετε τα μεγάλα ποτήρια και καταναλώστε με μέτρο, ειδικά τώρα που τα Χριστούγεννα είναι πλέον κοντά.