To ανδρόγυνο στυλ από την εποχή της Μάρλεν Ντύτριχ έως και σήμερα

marlene-dietrich

Marlene Dietrich

ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η The Fashion Diarist, Βάσω Κότση μάς ετοίμασε μια φωτογραφική περιήγηση στο ανδρόγυνο στυλ.

Το ανδρόγυνο στυλ που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει δυναμική επανεμφάνιση, είναι μια τάση της μόδας με ιστορία που πηγαίνει πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα – σε εκείνη την εποχή πρέπει να αναζητήσουμε τα ίχνη της. Και από εκεί ξεκινώντας, να δούμε τη σημερινή της εκδοχή και τι συμβολίζει για την εποχή μας.

Η ανδρόγυνη τάση θέλει τα σχέδια των ρούχων να είναι gender neutral, δηλαδή να κινούνται σε ένα ηθελημένα θολό τοπίο, ανάμεσα στο θηλυκό και το ανδρικό στυλ. Πρόκειται για μια τάση που έρχεται στο προσκήνιο για να υποδηλώσει ή να συνοδεύσει κοινωνικές αλλαγές ή ακομη πιο σωστά να ταχθεί στην πρωτοπορία, καθώς πιάνει πρώτη και ενθαρρύνει το πνεύμα μιας νέας εποχής, όπου η ρευστότητα των φύλων αρχίζει να θεωρείται δεδομένη.

Η αισθητική του ανδρόγυνου στυλ ανάγεται στην επιθυμία να επιλέγει κανείς ελεύθερα το κοινωνικό φύλο και εκφράζεται μέσω της ελευθερίας να πειραματιζόμαστε και να επιλέγουμε τα ρούχα μας ελεύθερα, μακριά από στερεότυπα και κανόνες. Προφανώς, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια τάση της μόδας που εμπλέκεται στις αναζητήσεις του φεμινισμού και του κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και των τρανς. Το ανδρόγυνο στυλ είναι ίσως το πιο αβάν γκαρντ και τολμηρό, καθώς αρνείται την κυρίαρχη δυαδική αισθητική.

Η σελίδα The Fashion Diarist είναι ο προσωπικός μου φόρος τιμής για τη μόδα, αλλά ακριβώς επειδή την αγαπάω τόσο πολύ θέλω να μοιραστώ τη χαρά που μου προσφέρει με περισσότερους ανθρώπους. Η μόδα έχει μεν ελαφρότητα, αλλά έχει μια ελαφρότητα θεραπευτική γιατί ρίχνει το φως της στις όμορφες πλευρές της καθημερινότητας. Τι κάνει η The Fashion Diarist; Ψάχνει, ανακαλύπτει και προτείνει αξιόπιστες και ενδιαφέρουσες ειδήσεις, σοβαρά άρθρα και αναλύσεις απο έγκυρα websites από το χώρο της μόδας. Παρακολουθεί τις τάσεις, ενημερώνεται για ό,τι καινούργιο, ακολουθεί την εποχή της και αντιμετωπίζει τη μόδα με σοβαρότητα, αλλά και χιούμορ. Μότο μου μια αγαπημένη φράση του Yves Saint Laurent: "Dressing is a way of life. It brings you joy. It can give you freedom and liberation, help you to find yourself and to move without restrain. Isn't elegance forgetting what one is wearing?". Βάσω Κότση