Τελικά και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την καρδιά

alkool-kai-kardia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμα και ένα ποτηράκι την ημέρα μπορεί να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή.

Η συστηματική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής, μιας μορφής καρδιακής αρρυθμίας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας εξηγεί ο βασικός συγγραφέας της, Dr. Peter Kistler, επικεφαλής της έρευνας κλινικής ηλεκτροφυσιολογίας στο Baker IDI Heart and Diabetes Institute της Μελβούρνης.

Στο παρελθόν, έρευνες έχουν δείξει ότι η ελαφρά προς μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (μέχρι δυο την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες) μπορεί να είχε θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, σε ορισμένες περιπτώσεις. Η νέα έρευνα όμως δείχνει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι συντάκτες της μελέτης αξιολόγησαν υπάρχουσες έρευνας που παρακολούθησαν σχεδόν 900.000 εθελοντές για πάνω από 12 χρόνια. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή κατά 8%, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου στο Journal of the American College of Cardiology.

Όπως εξηγεί ο Dr. Kistler, τα τελευταία χρόνια προβάλλεται η αντίληψη ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να είναι ωφέλιμη για την καρδιά, όπως το να ενισχύει την παροχή αίματος στην καρδιά. Όμως, αυτά τα οφέλη της κατανάλωσης αλκοόλ δεν φαίνεται να επεκτείνονται στη λειτουργία της καρδιάς. Η νέα έρευνα δε δείχνει άμεση σχέση αιτίας και αποτελέσματος, αλλά οι συντάκτες θεωρούν ότι η βλάβη των κυττάρων από τη συστηματική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία.

Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει τις καρδιακές αρρυθμίες πιο συχνές, σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Σύμφωνα με τον Dr. Kistler, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια. Αν και η έρευνα δεν έχει τα κατάλληλα δεδομένα για να δείξει πόσο αλκοόλ είναι τελικά «ασφαλές», ο επικεφαλής συντάκτης συνιστά σε όσους πάσχουν από καρδιακές αρρυθμίες να μην πίνουν πίνουν από ένα ποτό την ημέρα, μέχρι πέντε μέρες την εβδομάδα. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι απαιτείται περισσότερη μελέτη ώστε να ξεκαθαριστεί εάν ασθενείς με καρδιές αρρυθμίες πρέπει να αποφεύγουν πλήρως το αλκοόλ.