Αν σκέφτεστε να κόψετε το τσιγάρο (αλλά αναβάλλετε), διαβάστε τη νέα έρευνα

tsigaro-kopsimo
ΤΡΙΤΗ, 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Νέα έρευνα αποδεικνύει πώς ακόμη και οι μικρές δόσεις της κακής συνήθειας του καπνίσματος μπορεί να είναι καταστροφικές.

Εάν νομίζετε ότι ένα τσιγάρο την ημέρα δεν κάνει κακό, είστε γελασμένοι, αφού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα ακόμα και ένα την ημέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine στις 5 Δεκεμβρίου. Η συντάκτρια της έρευνας, Maki Inoue-Choi, του τμήματος επιδημιολογίας και γενετικής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI) θεωρεί ότι δεν υπάρχει «ασφαλές όριο» στο κάπνισμα. Όπως εξηγεί, η διακοπή του καπνίσματος ωφελεί όλους τους καπνιστές, ανεξάρτητα από το πόσα τσιγάρα καπνίζουν την ημέρα.

Στην έρευνα της η Inoue-Choi εξέτασε τα στοιχεία περίπου 290.000 Αμερικανών ηλικίας 59 με 82, με στόχο να αξιολογήσει τους κινδύνους του «ελαφρού» καπνίσματος, δηλαδή μέχρι δέκα τσιγάρα την ημέρα. Οι εθελοντές ρωτήθηκαν για τις συνήθειες τους αναφορικά με το κάπνισμα σε εννιά σημεία στη ζωή τους, από την ηλικία των 15 μέχρι τα 70. Σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους, όσοι κάπνιζαν λιγότερο από ένα τσιγάρο κατά μέσο όρο την ημέρα είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο. Στην περίπτωση των εθελοντών της έρευνας που κάπνιζαν κατά μέσο όρο ένα με δέκα τσιγάρα, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 87%.

Ποτέ δεν είναι αργά να κόψει κανείς το κάπνισμα, αφού ο κίνδυνος για πρόωρο θάνατο στους πρώην καπνιστές είναι μικρότερος σε σχέση με όσους συνεχίζουν να καπνίζουν έστω και λίγο. Όσο πιο νωρίς μάλιστα γίνει η διακοπή, σημειώνουν οι ερευνητές, τόσο χαμηλότερος θα είναι ο κίνδυνος. Η έρευνα εστίασε σε συγκεκριμένα αίτια θανάτου και έδειξε ότι σε σχέση με τους μη καπνιστές, ο κίνδυνος για θάνατο από καρκίνο του πνεύμονα είναι εννιά φορές μεγαλύτερος σε όσους καπνίζουν έως και ένα τσιγάρο την ημέρα και 12 φορές σε όσους καπνίζουν μέχρι δέκα την ημέρα. Όσοι καπνίζουν μέχρι δέκα τσιγάρα την ημέρα έχουν και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθαίνουν από ασθένειες του αναπνευστικού (όπως εμφύσημα) και μιάμιση φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές ασθένειες, σε σχέση με τους μη-καπνιστές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν κατά βάση αναμενόμενα. Ο Dr. Len Horovitz, ειδικός πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, θεωρεί ότι η διακοπή καπνίσματος είναι επιτακτική, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην ξεκινήσει κανείς ποτέ να καπνίζει. Αντίστοιχα, και η διευθύντρια του αντικαπνιστικού κέντρου του Northwell Health Patricia Folan εξηγεί ότι όσοι καπνίζουν λίγο συχνά δεν θεωρούν τους εαυτούς τους «πραγματικούς» καπνιστές και κρατάνε τις «κακές συνήθειες» τους κρυφές. Θα ήταν καλύτερο, συμπλήρωσε η Folan, να ερωτώνται οι ασθενείς πότε κάπνισαν τελευταία φορά, παρά εάν είναι καπνιστές, ώστε οι γιατροί να έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις συνήθειές τους.