Πώς να αποφύγετε τη δυσπεψία και να αντιμετωπίσετε το hangover του ρεβεγιόν

giortes-fouskoma-duspepsia

Το εορταστικό φούσκωμα μπορεί να αποφευχθεί με έξυπνους τρόπους

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Οι γιορτινές μέρες είναι ευχάριστες, ωστόσο εάν αφεθούμε στις απολαύσεις... το πιθανότερο είναι όχι μόνο να κουραστούμε, αλλά και να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.

Για να αποφύγουμε τη δυσπεψία χωρίς να στερηθούμε τις λιχουδιές των Χριστουγέννων  καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας τα εξής, σύμφωνα με τη Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρίας.

Πιείτε άφθονα υγρά: Η ενυδάτωση είναι το πρώτο βασικό βήμα για την «αποτοξίνωση» του οργανισμού,  ενώ τα γαλακτοκομικά μπορούν να απαλύνουν τον πόνο στο στομάχι που μερικές φορές ακολουθεί μία απρόσεκτη νυχτερινή έξοδος. Επιπλέον, τα ροφήματα μέντας, χαλαρώνουν τους μυς του εντέρου και αυξάνουν τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών, ανακουφίζοντας έτσι από τον τυμπανισμό και τις καούρες. 

Μαστίχα Χίου: Μερικές φορές καλύτερα να τη μασάς, αφού η μαστίχα Χίου περιέχει, ρητίνη, ελεανολικό και ολεανολικό  οξύ, τα οποία λειτουργούν καταπραϋντικά στο πρήξιμο του στομαχιού.

Όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά: προσπαθήστε να μη μένετε πολλές ώρες νηστικοί, μιας και η έκκριση γαστρικών υγρών σε άδειο στομάχι δυσχεραίνει τα συμπτώματα δυσπεψίας και σας φουσκώνει. Η κατανάλωση cream crackers σίκαλης, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, φρυγανιές είναι ιδανική για να σταματήσουν οι καούρες.

Το φαρμακείο της φύσης: Δοκιμάστε την κατανάλωση αφεψημάτων όπως το χαμομήλι και το φασκόμηλο για την εξομάλυνση της στομαχικής διαταραχής. 

Όταν η επόμενη μέρα είναι δύσκολη, το νερό, τα αφεψήματα, οι υδατάνθρακες και τα αυγά βοηθούν

Τips για το hangover

  • Αντιμετωπίστε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, πίνοντας αφέψημα από γαρίφαλο, το οποίο ανακουφίζει από τις στομαχικές διαταραχές.
  • Προτιμήστε μπίρα χωρίς αλκοόλ, που σας δίνει την αίσθηση του ότι πίνετε αλκοόλ χωρίς να σας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες.
  • Πείτε «ναι» στα αυγά: Τα αυγά περιέχουν ένα αμινοξύ, την κυστεΐνη, η οποία έχει την ιδιότητα να διασπά την ακεταλδεύδη που είναι ένα παράγωγο του μεταβολισμού της αιθανόλης (αλκοόλ). Τρώγοντας ένα αυγό θα ανακουφιστείτε πιο γρήγορα από τα συμπτώματα του hangover.
  • Το αλκοόλ προκαλεί υπογλυκαιμία, δηλαδή μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να νιώθετε ατονία. Γι’αυτό το λόγο καλό είναι την επόμενη μέρα να φάτε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής αλέσεως, πατάτες, φρυγανιές/cream crackers σίκαλης, ψωμί πολύσπορο), τα οποία θα σας τονώσουν.
  • Πίνετε άφθονο νερό, προκειμένου να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ. Για τον ίδιο λόγο, είναι σημαντικό να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο (μπανάνες, ντομάτες, μέλι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ανάλατοι ξηροί καρποί), προκειμένου να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες που χάθηκαν λόγω αφυδάτωσης, καθώς επίσης να καταπολεμήσετε τον πονοκέφαλο, που είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αυξημένης πρόσληψης αλκοόλ.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος–Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας, www.logodiatrofis.gr [email protected]