Πόσες θερμίδες… πίνουμε την Πρωτοχρονιά;

sampania-giortes-protoxronia

Η σαμπάνια έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά

ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Το νέο έτος καταφτάνει και κάθε Παραμονή Πρωτοχρονιάς και ανήμερα είθισται να τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας και να ευχόμαστε καλή χρονιά σε όλους. Το καλό είναι ότι όλο αυτό δημιουργεί ένα κλίμα αγάπης και αρμονίας. Το κακό είναι ότι τα ποτήρια που τσουγκρίζουμε, σίγουρα δεν περιέχουν νερό, που σημαίνει ότι οι θερμίδες που πίνουμε είναι μπόλικες και το χειρότερο; Δεν τις καταλαβαίνουμε.

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife 

Προτού ξαναγεμίσετε το ποτήρι σας με σαμπάνια, κρασί, ουίσκι ή ό,τι άλλο σας αρέσει τις γιορτινές αυτές ημέρες, θυμηθείτε ότι τα αλκοολούχα ποτά αποδίδουν κάμποσες θερμίδες κι αν δεν θέλετε να καταναλώσετε την ποσότητα των θερμίδων ενός ακόμη γεύματος σε ποτά, δείτε τι θερμιδικό περιεχόμενο σας περιμένει ανάλογα με τις επιλογές σας και κάντε κράτει.

Σαμπάνια
1 ποτήρι σαμπάνιας ή αφρώδους οίνου γενικότερα ξεκινά από τις 95 θερμίδες. Αν ενδώσετε στον πειρασμό να πιείτε π.χ. 3 ποτήρια θα είναι σαν να έχετε καταναλώσει μια κρέπα σοκολάτα.

Μπίρα
1 κουτάκι μπίρα αποδίδει περίπου 150 θερμίδες και μπορεί να παραπλανήσει πολλούς να την υπερκαταναλώσουν λόγω των οφελών της και της ελαφριάς της γεύσης. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα οφέλη της σταματούν όταν αρχίσει η υπερκατανάλωση.

Το κρασί (με μέτρο) είναι μια καλή επιλογή

Κρασί
Το κακό με το κρασί είναι ότι εκτός του ότι το απολαμβάνουμε σκέτο στις εξόδους μας ή στο σπίτι με ξηρούς καρπούς, το καταναλώνουμε και στο γεύμα, που σημαίνει ότι εύκολα μπορούμε να χάσουμε τον έλεγχο. Κι αν υπολογίσουμε ότι ένα ποτήρι κρασί κυμαίνεται στις 70-90 θερμίδες κι ότι ένα γλυκό κρασί μπορεί να ξεπερνάει τις 100 θερμίδες ανά ποτήρι, καταλαβαίνετε ότι όταν κάνουμε το «λογαριασμό» στο τέλος της ημέρας, οι συνολικές θερμίδες του μπορεί να ισοδυναμούν με ένα… σουβλάκι.

Ουίσκι
Αν το προτιμήσετε σκέτο, οι θερμίδες του φτάνουν περίπου τις 130. Όταν του προσθέτετε αναψυκτικά τίπου κόλα, οι θερμίδες του ανεβαίνουν κατά 30-40 ακόμη, φτάνοντας τις 160 με 170. Κι όλα αυτά σε ένα μόνο ποτήρι, κάτι που σημαίνει ότι αν πιείτε και δεύτερο, είναι σαν να έχετε καταναλώσει περίπου μια μερίδα γαλοπούλα.

Βότκα
Κι εδώ τα πράγματα δεν διαφέρουν και πολύ, αφού οι θερμίδες της όταν την προτιμάτε σκέτη υπολογίζονται γύρω στις 90-100, ενώ αν της προσθέσετε χυμό μπορεί να φτάσει τις 130-140 θερμίδες. Αν τσιμπολογάτε και ξηρούς καρπούς καθώς πίνετε, οι θερμίδες εκτοξεύονται στα ύψη.

Ένα dry Vodka Martini με ελιές φτάνει τις... 240 θερμίδες

Ρούμι
Υπολογίστε γύρω στις 100 θερμίδες ανά ποτήρι αν το ρούμι είναι το ποτό που προτιμάτε σε κάθε εορταστική και κοινωνική εκδήλωση. Κι αν το αναμείξετε με αναψυκτικό τύπου κόλα, σας «κερνάει» άλλες 30-40 θερμίδες.

Κοκτέιλ
Εδώ οι θερμίδες είναι δύσκολο να υπολογιστούν, αφού το κάθε κοκτέιλ έχει τα δικά του υλικά. Αρκεί, όμως, να πούμε ότι ένα Bloody Mary σκαρφαλώνει στις 115 θερμίδες, ένα τζιν τόνικ βρίσκεται περίπου στις 170-180, μια Μαργαρίτα μπορεί να ξεκινάει από 180 θερμίδες, ένα Cosmopolitan να ξεπερνάει τις 200 κι ένα dry Vodka Martini με ελιές να φτάνει τις 240.

Αυτές τις ημέρες, προτιμήστε να συνοδεύετε τα ποτά σας με λαχανικά αντί για ξηρούς καρπούς, μιας και η κατανάλωση είναι μεγάλη, φροντίστε να πίνετε νερό ενδιάμεσα και εξασφαλίστε ότι δεν χάνετε τον έλεγχο, τόσο από άποψη θερμίδων, όσο και από άποψη επίδρασης του αλκοόλ, έτσι ώστε να μην μετανιώνετε με το πέρας της βραδιάς.