Από πότε το Mεξικό παράγει δική του μόδα (εκτός από τάκος);

mexico
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Μετά τις διεθνείς μητροπόλεις της μόδας, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Μιλάνο, το Λονδίνο, το Μεξικό ετοιμάζεται να κλέψει τις εντυπώσεις, με μια Εβδομάδα Μόδας που συζητήθηκε όσο λίγες. Άντε. Και στα δικά μας. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Πρετ-α-πορτέ με γυαλιά
Βλέπω τις φωτογραφίες, τις πρώτες σειρές (και τις δεύτερες), το στάιλινγκ των μοντέλων, τα τοπ, τα μαλλιά, τα γυαλιά ηλίου, το σκηνικό, τα καφτάνια, και θέλω να διακτινιστώ και να πάω στο Μεξικό. Ή τουλάχιστον να κρατήσω σημειώσεις μέχρι την επόμενη εβδομάδα μόδας.

Pineda Covalin

Pineda Covalin

Όχι μόνο ντιζάιν
Κι αν μέχρι τώρα φλερτάραμε με το Μεξικό για την γαστρονομία, την τέχνη, το ντιζάιν, την αρχιτεκτονική, είναι η στιγμή να ανακαλύψουμε ότι παράγει και ταλαντούχους σχεδιαστές, με άποψη, εξωστρέφεια, ταλέντο. Ποιοι είναι αυτοί; Ποιους να αναζητήσουμε, αν όχι για να φορέσουμε, τουλάχιστον να γνωρίζουμε και να εμπνευστούμε από τα σχέδια τους; Pineda Covelin. Φορέματα, ψυχεδελικά μοτίβα, σατέν και μετάξι, παντελόνια, χαλαρές ζακέτες με γιαπωνέζικη, obi ζώνη στη μέση. Σαν κιμονό σε νέα εκδοχή. Πρόκεται για τον οίκο…Hermes του Μεξικό, ένα ντουέτο: Christina Pineda και Ricardo Covalin.

 Alejandro Carlin

 Alejandro Carlin

Σπουδές στο Μιλάνο και το Λονδίνο
Μαύρο για τον Alejandro Carlin. Με ασημένια πέδιλα. Μία συλλογή που είναι 100% χειροποίητη και σχεδιάζεται στο ατελιέ του, στο Μεξικό. Και σαν σημεία αναφοράς, η μπαρόκ περίοδος, όπως και η δεκαετία του '70 στη γενέτειρα του σχεδιαστή, ακόμη κι αν ο ίδιος σπούδασε σχέδιο μόδας στο Μιλάνο. Ενώ η Alexia Ulibarri έμαθε τεχνικές και μυστικά στο Λονδίνο. Για να επιστρέψει με ιδέες για διαφάνειες, ανάφλυφα μοτίβα, αντιθέσεις, πουά. 

Το ξένο είναι πιο γλυκό
Δύο ερωτήσεις στην πασαρέλα αποτυπώνονται στη μπλούζα που φοράει το μοντέλο της Alexia Ulibarri: Should I stay? Should I go? Και κάτι που το γνωρίζουμε κι εμείς, εδώ, καλά. Καλύτερα από όλους οι Έλληνες σχεδιαστές. Αν και οι «ξένοι», οι τουρίστες, επενδύουν στους Μεξικανούς σχεδιαστές, οι κάτοικοι της πόλης του Μεξικού διστάζουν να αγοράσουν και να φορέσουν επωνυμίες made in Mexico. Και να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για παραδοσιακά υφάσματα, μεταφρασμένα στο σήμερα, σε πολυτελή συσκευασία. Εσείς θα φορούσατε εμπριμέ με σχέδια Αζτέκων; Ή με τσολιαδάκια; 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com
www.thesandytimes.gr
www.sandytimes.gr