Μην πετάξεις τίποτα

moda-ftiaxnoume-tin-gkarntarompa
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Βαρεθήκατε τα ρούχα σας; Κουραστήκατε να βλέπετε τα ίδια και τα ίδια, αφόρετα στη ντουλάπα; Πριν πάρετε τη μεγάλη απόφαση να τα χαρίσετε, δοκιμάστε την αποτοξίνωση γκαρνταρόμπας. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Detox με στιλ
Η αλήθεια είναι ότι όλες μας το έχουμε νιώσει. Όταν τα ρούχα στριμώχνονται, φθάνεις στο σημείο να μην βρίσκεις τίποτα τελικά. Αν λοιπόν νιώθετε ότι πνίγεστε σε μια υφασμάτινη θάλασσα, τότε δεν έχετε παρά να πάρετε δραστικά μέτρα. Τα vintage φορέματα, τα αξεσουάρ που έχουν συναισθηματική αξία, δεν πρέπει απαραίτητα να είναι καθημερινά σε κοινή θέα. Αλήθεια πότε τα τιμήσατε για τελευταία φορά; 

Ξεκινήστε σήμερα
Το πρώτο στάδιο (και το πιο δύσκολο) είναι να αποφασίσει κανείς, χωρίς μελοδραματισμούς, ποια είναι εκείνα τα ρούχα που δεν πρόκειται να αλλάξουν θέση κι εκείνα που δεν φορέθηκαν ποτέ αλλά παρέμειναν, κρεμασμένα στη ντουλάπα σε περίοπτη θέση. Όσα δεν φοριούνται, μπορούν να αρχειοθετηθούν, να πουληθούν σε ένα μίνι πάρτι μεταξύ φίλων, να εξαφανιστούν μέχρι νεοτέρας.

Η τέχνη της εκλογίκευσης
Ποια κρατάμε; Ποια απομακρύνουμε; Ποια χαρίζουμε; Ποια πουλάμε; Σίγουρα κάθετι έχει να αφηγηθεί τη δική του ιστορία. Πρόκειται για τη διαδικασία της τέχνης της εκλογίκευσης. Μια ισορροπημένη γκαρνταρόμπα πρέπει να περιέχει κλασικά κομμάτια, όπως ένα αυστηρό, ανδρικό κοστούμι και σύγχρονες τάσεις, όπως ένα μιλιτέρ τζάκετ. 

Σαν την κηπουρική
Η ντουλάπα μας πρέπει να εξελίσσεται διαρκώς. Κάτι σαν την τέχνη της κηπουρικής. Αντί να βοτανίζεις τον κήπο μια φορά τον χρόνο, θα πρέπει να απομακρύνεις διαρκώς τα ανεπιθύμητα στοιχεία προκειμένου να δημιουργήσεις χώρο για τα καινούργια.

6+10 βήματα

Βήμα πρώτο: Δημιουργήστε στοίβες από όμοια πράγματα: όλα τα παντελόνια μαζί, μπλούζες, ζώνες… 

Βήμα δεύτερο: Αρχίστε τώρα να αυτολογοκρίνεστε. Οτιδήποτε κραυγαλέο ή φθαρμένο πρέπει να φύγει. Αποφασίστε όσα αντικείμενα θέλετε να κρατήσετε και σε καμία περίπτωση πόσα θα είναι εκείνα που θα «πετάξετε» τελικά. 

Βήμα τρίτο: Από τα 20 παντελόνια, μπορείτε αρχικά να κρατήσετε 10 και μετά να τα δείτε με διαφορετική ματιά και να καταλήξετε σε τέσσερα. 

Βήμα τέταρτο: Αν διστάζετε ακόμη για μια σημαντική εκκαθάριση, ίσως συγκινηθείτε αν μάθετε ότι μπορείτε να φωτογραφίσετε τα ανεπιθύμητα για εσάς κομμάτια, να τα τιμολογήσετε και να τα δημοπρατήσετε στο eBay ή στο μάλλον πιο ελιτίστικο, www.vestiairecollective.com. Να είστε σίγουρες ότι δεν θα απογοητευτείτε και δεν αποκλείεται να το διασκεδάσετε κιόλας. Και να βγάλετε και χρήματα… 

Βήμα πέμπτο: Αποθηκεύστε τα vintage κομμάτια σε έναν χώρο του σπιτιού που αερίζεται σωστά. Μην πετάξετε τίποτα που έχει συναισθηματική αξία, κάτι που κάποτε ακριβοπληρώσατε. 

Βήμα έκτο: Και αν θέλετε έναν κατάλογο σαν οδηγό για το τι δεν θα έρπεπε να λείπει από καμία γυναικεία γκαρνταρόμπα, μην ξεχνάτε
1. Ένα μάλλινο παλτό με ζώνη
2. Ένα casual σακάκι
3. Ένα κασμιρένιο πουλόβερ
4. Το μικρό μαύρο φόρεμα
5. Ένα κλασικό μαύρο παντελόνι σε ανδρική γραμμή
6. Ένα χαμηλοκάβαλο παντελόνι
7. Σουέντ ή δερμάτινο παντελόνι
8. Λευκό πουκάμισο
9. Τζιν
10. Ριγέ κοστούμι
11. Μεταξωτό ή σιφόν τοπ
12. Δερμάτινες ψηλοτάκουνες γόβες
13. Μπότες
14. Δαντελωτά εσώρουχα
15. Εσώρουχα στο χρώμα του δέρματος
16. Κλασικές ζώνες.

Και η λίστα εμπλουτίζεται...

Σάντυς Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com
www.thesandytimes.gr
www.sandytimes.gr