Ντιζάιν από τζάκι

tzaki1
ΤΡΙΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Πώς καταλαβαίνουμε ότι μπήκε ο χειμώνας για τα καλά; Μύρισε τζάκι. Ακόμη κι αν δεν το ανάβουμε, το χρησιμοποιούμε για να βάζουμε διακοσμητικά κεριά, υπάρχει πάντα τρόπος να το εκμεταλλευτούμε και να το χαρούμε με νέους τρόπους. Και στιλ. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Ένα σπίτι μπορεί να έχει ένα τζάκι, δύο ή περισσότερα ή κανένα. Στην πόλη ή στο βουνό αλλά και στο νησί, όλα έχουν να κάνουν με την φαντασία, τη διάθεση, και την ανάγκη που έχουμε για πειραματισμό και ανανέωση. Σε ένα λευκό τζάκι για παράδειγμα, ο ένας τοίχος μπορεί να βαφτεί. Ή να προσθέσουμε ακριβώς από πάνω, σε απόλυτη συμμετρία, ένα έργο, μια εικόνα, μια γκραβούρα. Και αντίκες κηροπήγια, φωτογραφίες, θησαυρούς από ταξίδι.α

Παραλλαγές στο ίδιο έργο
Σαν εναλλακτική, μπορούμε να προμηθευτούμε ισομεγέθεις κορνίζες, με μαύρο περιθώριο ή στο χρώμα του ξύλου, και να προσθέσουμε το ίδιο έργο σε παραλλαγές. Αν πάλι, δεν μας αρέσουν τα κάδρα, υπάρχει πάντα η λύση του χρώματος, μια πινελιά θα σας πείσει.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
Προσωπικά μου αρέσει ένας χρυσός καθρέφτης, μπορεί και δανεικός από το πατρικό μας σπίτι, με μεγαλοπρέπεια του παρελθόντος, να δεσπόζει πάνω από το αναμμένο τζάκι, και να σηκωνόμαστε στις μύτες των ποδιών μας (ή και όχι) για να κοιταχτούμε αναψοκοκκινισμένοι λίγο προτού νυχτώσει.

Μοντέρνο, ζωντανό κολάζ
Τα κρυστάλλινα βάζα, μικρά, συλλεκτικά, απρόσμενα, τοποθετημένα πάνω στο τζάκι, με ένα λουλούδι και λίγο νερό το καθένα, μαζί με φωτογραφίες από αγαπημένα πρόσωπα, χωρίς σκέψη, σαν ένα μοντέρνο, ζωντανό κολάζ, αποτελεί μία μάλλον πρωτότυπη και ανέξοδη λύση.

Ψάχνοντας για κοχύλια
Τι θα λέγατε για ένα άγαλμα; Mικρό; Έναν Ηρακλή; Στο eBay μπορεί να ανακαλύψει κανείς αντικείμενα τέχνης που κοστίζουν όσο ένα τραγούδι. Και αν δεν σας αρέσει η ιδέα, αναζητήστε γλυπτά. Ιππόκαμπους. Ιδανικά δύο. Και τιρκουάζ. Ή κοχύλια σε όλα τα μεγέθη, μεγάλα, σχεδόν τρισδιάστατα. Για να πλαισιώνουν την φωτιά. Και τον ωκεανό. Σουρρεαλιστική εικόνα; Είπαμε. Λίγη φαντασία πάντα βοηθάει… 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com
www.thesandytimes.gr
www.sandytimes.gr