Όταν η πολιτική γνώρισε τη μόδα

politiki-moda2
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ο τίτλος στους New York Times μου κέντρισε το ενδιαφέρον. «Όταν η πολιτική γίνεται πολιτική δήλωση μόδας». Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε το στιλ στα σοβαρά, σαν ένα ισχυρό όπλο στα χέρια μας; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Συνειρμοί με ύφασμα 
Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Δεν χρειάζεται να διαβάσω καν το κείμενο. Οι συνειρμοί που έρχονται αυτομάτως στο μυαλό αποκαλύπτουν μηνύματα που συνδέουν την ιστορία τού τώρα με την εξέλιξη του μετά. 

Μόδα και τάξη
Ένα κορίτσι με καλοκαιρινό, αέρινο φόρεμα και μπαλαρίνες εμφανίζεται σαν εθνικό σύμβολο αντίστασης για να κατευνάσει τα πνεύματα στη διαδήλωση «Και οι ζωές των μαύρων έχουν αξία» στο Baton Rouge στη Λουιζιάνα. Η μόδα έρχεται αντιμέτωπη με τους ένστολους. Και συλλαμβάνεται. Η Beyonce ερμηνεύει το «Formation» στο διάλειμμα του Super Bowl μαζί με μια στρατιά από χορεύτριες με στολές που τιμούν με τον δικό τους τρόπο το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων. 

Μπικίνι ή μπουρκίνι; 
Μια Μουσουλμάνα με χιτζάμπ στο Τελ Αβίβ, στην παραλία προκαλεί συζητήσεις. Ακολουθούν συλλογές με μαγιό που καλύπτουν όλο το σώμα και μαντίλες υψηλής ραπτικής. Μπούρκα ή μπουρκίνι; Ο Βρετανός σχεδιαστής Daniel W. Fletcher σκηνοθετεί καθιστική διαμαρτυρία στο Λονδίνο με μπλούζες, ζακέτες, σημαίες και τη λέξη «Stay» πριν το Brexit. Και ο Karl Lagerfeld ταξιδεύει την Chanel στην Κούβα, ως ο πρώτος διεθνής οίκος που το τολμά. Και ναι, δεν πήγε για να πουλήσει καπιτονέ τσάντες με χρυσές αλυσίδες. 

Eυχαριστούμε κορίτσια
Τολμά όμως και η δεύτερη πρωθυπουργός στην ιστορία της βρετανικής πολιτικής, Τheresa May, να δημιουργεί αίσθηση στον πλανήτη με κάθε της εμφάνιση, κυρίως για τις επιλογές των παπουτσιών της. Την ίδια στιγμή η Stella McCartney στην κολεξιόν για το καλοκαίρι του 2017 θέλησε να ευχαριστήσει τις γυναίκες που την στηρίζουν, και δεν φορούν δέρμα ή γούνα, με λευκά γράμματα σε μπλε μεταξωτά πουκάμισα. «Thanks Girls» και «No Leather» σαν σλόγκαν. 

Απελευθέρωση των πατρόν
Δεν αρκεί να λες ότι πιστεύεις σε κάτι, πρέπει και να το δείχνεις. Και ο πιο απλός τρόπος για να το κάνεις είναι με τον τρόπο που ντύνεσαι. Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα. Πρέπει να έχουμε όλοι την ελευθερία να φοράμε αυτό που θέλουμε; 

Κοστούμι από τον τόπο σου
Και η ουσία; Τον Οκτώβριο 170 χορευτές φόρεσαν κοστούμια σε όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου για να χορέψουν στην Union Square και να δείξουν τη συμπαράσταση τους στη Hillary Clinton. Η Hillary μπορεί να μην εξελέγη Πρώτη Κυρία της Αμερικής αλλά μπορεί να περηφανεύεται για τη μεγαλύτερη συλλογή με σακάκια και παντελόνια… 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com
www.sandytimes.gr
www.thesandytimes.gr