Πώς να ανακάμψετε μετά τις γιορτές

adunatisma-apoleia-barous

Επαναφορά με σταδιακά βήματα είναι αυτό που χρειάζεστε

ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ο Διαιτολόγος Γιώργος Μίλεσης μας (ξανα)βάζει στον ίσιο δρόμο μετά τις κραιπάλες των γιορτών.

Κι όμως, οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε 2-3 κιλά κατά τη διάρκεια των εορτών, εξαιτίας των γλυκών και των μεγάλων γευμάτων. Σύμφωνοι, οι μέρες αυτές είναι γεμάτες με parties, οικογενειακές συγκεντρώσεις, πολύ φαγητό και ποτό, αλλά και με πολύ λίγη «βοήθεια» για να αντισταθείτε στους πειρασμούς. Είναι τελικά τόσο δύσκολο να αποφασίσουμε διαφορετικά στη θέα του φαγητού ή του γλυκού;

Αν έχετε διατηρήσει την ψυχραιμία σας αυτό το διάστημα είναι δεδομένο ότι νιώθετε καλύτερα και πιο δυνατοί, οπότε είναι και πιο εύκολο να διαχειριστείτε το βάρος σας, μετά τις γιορτές.

Αν πάλι αφήσατε να σας παρασύρουν οι μυρωδιές και τα γλυκά, μην τρομάζετε. Δεν είναι κακό να πέφτεις, αρκεί να (έχεις τη διάθεση να) ξανασηκωθείς.

Δεν πρέπει να βλέπετε το διάστημα που πέρασε σαν αποτυχία, αλλά σαν μια δοκιμή δυνάμεων: ό,τι περισσότερο καταφέρατε, σε σχέση με τις προηγούμενες γιορτές, είναι κέρδος.

Όπως και να έχει, δεν χρειάζεται πανικός, αλλά κάποια μικρά βήματα που θα μας επιτρέψουν την ανώδυνη επαναφορά του (συνηθισμένου) βάρους μας. Με άλλα λόγια, το μόνο που ΔΕΝ έχουμε ανάγκη την επόμενη ημέρα είναι νηστεία!

Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό σας ή άλλα γεύματα

Δεν έχει αποτέλεσμα το ένα γεύμα ημερησίως
Πολλοί πιστεύουν ότι αν παραλείψουμε το πρωινό και το μεσημεριανό, θα εξοικονομήσουμε αυτές τις θερμίδες για το δείπνο. Μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα, αλλά η τακτική αυτή επιφέρει αδυναμία, κόπωση, κακή διάθεση και πιθανότατα έναν επίμονο πονοκέφαλο που μπορεί να σας καταστρέψει τη βραδιά.

Επιπλέον, όταν είστε πολύ πεινασμένοι και συνάμα «περιστοιχισμένοι» από εδέσματα με πολλές θερμίδες, είναι αναπόφευκτο ότι θα καταναλώσετε πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες αντιστοιχούν στα γεύματα που παραλείψατε.

Ένα καλό πρωινό και ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα, θα σας χαρίζουν ζωντάνια και ενέργεια καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μην δημιουργείτε απωθημένα
Κανένας δεν θέλει να στερείται, οπότε δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι πίτας ή ένα μπισκότο –όχι όμως και τα δύο. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να καταναλώσει μικρές ποσότητες από αγαπημένες (πιθανότατα πλούσιες σε θερμίδες) τροφές, χωρίς όμως να υπερβάλλετε!

Με... μέτρο οι μερίδες

Σερβίρετε μικρή μερίδα για αρχή
Όταν συγκεντρώνεται μια παρέα ή οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι, το φαγητό σερβίρεται συνήθως… με φτυάρι! Προτιμήστε μια μικρή μερίδα για αρχή, ώστε να συμπληρώσετε αργότερα με κάτι που πραγματικά απολαμβάνετε.

Δεν θα σας πάρει κανείς το φαγητό από μπροστά σας…
Ο εγκέφαλος χρειάζεται κάποια λεπτά για να καταλάβει ότι το στομάχι μας γεμίζει, με αποτέλεσμα να τρώμε μεγάλη ποσότητα φαγητού στο χρονικό αυτό διάστημα. Δεν χρειάζεται να τρώτε με τεράστιες μπουκιές! Σερβίρετε μικρές μερίδες στο πιάτο σας, αφήστε κάτω τα μαχαιροπήρουνα μεταξύ των μπουκιών και πιείτε λίγο νερό. Χαλαρώστε και απολαύστε τη γεύση και την υφή του φαγητού.

«Δεν πεινάς…διψάς»!
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ήπια αφυδάτωση μοιάζει με το αίσθημα της πείνας. Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής αυτής της κατάστασης είναι η κατανάλωση αρκετού νερού. Να έχετε ένα με δύο ποτήρια νερό πριν πιείτε αλκοόλ, αλλά και άλλο ένα μεταξύ ποτών, ώστε να ελέγξετε και την κατανάλωση αλκοόλ (κατά προτίμηση κρασί ή μπύρα).

Κρατήστε υγιεινά σνακ για τη δουλειά
Να έχετε πρόχειρα κάποια υγιεινά σνακ (φρέσκα φρούτα, μπάρες δημητριακών, σταφίδες κ.ά.) στον εργασιακό σας χώρο, όταν οι συνάδελφοι αρχίζουν να φέρνουν διάφορες λιχουδιές, που ως επί το πλείστον δεν υστερούν σε θερμίδες και λιπαρά.

Περπατήστε! Βοηθάει!

Εξω από το σπίτι, καλύτερα
Παρότι οι γιορτές συνιστούν μια υπερδραστήρια περίοδο, φροντίστε να μην ξεκουραστείτε αποκλειστικά στον… καναπέ (ή το κρεβάτι). Περπατήστε, κάντε βόλτες με τα πόδια, κάντε τα ψώνια σας χωρίς αυτοκίνητο, ασκηθείτε. Θα αλλάξει τη διάθεση σας, θα ηρεμήσετε και θα «κάψετε» θερμίδες.

Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας
Είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού κάποιες φορές. Ακόμα όμως και αν θεωρείτε ότι το παρακάνατε, μην τιμωρείτε τον εαυτό σας. Απλά, προσπαθήστε να περιορίσετε λίγο τις μερίδες σας τις επόμενες μέρες, χωρίς να παραλείπετε γεύματα και να φάτε πιο υγιεινά. Θα ισοσταθμίσετε έτσι το πλεόνασμα θερμίδων χωρίς να κάνετε… νηστεία μετά τις γιορτές!

Μην το κάνετε μόνοι σας
Είναι προτιμότερο να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού από το να προσπαθήσετε να «ρίξετε» μόνοι σας το επιπλέον βάρος. Συνήθως η πορεία μοιάζει σαν να συμπιέζουμε ένα ελατήριο: ενώ αρχικά μειώνεται (το βάρος) πολύ γρήγορα επανέρχεται σε θέση υψηλότερη από την αρχική! Επιπλέον, φαίνεται πως η προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους χωρίς επιστημονική υποστήριξη, έχει ως αποτέλεσμα –συν τω χρόνω– τη σημαντική μείωση της μυϊκής μάζας (έναντι του σωματικού λίπους) και κατ’ επέκταση του βασικού μεταβολικού ρυθμού.

Βιβλιογραφία (References)

Roberts SB, Mayer J. Holiday weight gain: fact or fiction? Nutr Rev. 2000 Dec;58(12):378-9.

Wagner DR, Larson JN, Wengreen H. Weight and body composition change over a six-week holiday period. Eat Weight Disord. 2012 Mar;17(1):e54-6.

Yanovski JA, Yanovski SZ, Sovik KN, Nguyen TT, O’Neil PM, Sebring NG. A prospective study of holiday weight gain. N Engl J Med. 2000 Mar 23;342(12):861-7.

Γιώργος Μίλεσης, MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr
FB page: milessisgeorge