Επτά πολύ λιπαρές τροφές που συναντάμε συχνά στο τραπέζι μας

epta-polu-lipares-trofes-pou-sunantame-suxna-sto-trapezi-mas

ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Μπορεί για τους γευστικούς μας κάλυκες το λιπαρό να είναι καλό, για την υγεία και τη σιλουέτα μας, όμως, το «κακό» λίπος είναι εχθρός. Δείτε ποιες τροφές το περιέχουν σε γενναιόδωρες ποσότητες, έτσι ώστε να τις αποφύγετε ή να τις μαγειρέψετε διαφορετικά.

Το βούτυρο σίγουρα δίνει γεύση στην πρωινή μας φέτα ψωμιού με μαρμελάδα, στο γλυκό που θέλουμε να φτιάξουμε ή στο φαγητό μας, βοηθώντας το να «δέσει» και να νοστιμίσει. Παρ’ όλ’ αυτά, όμως, τα τελευταία χρόνια το αποφεύγουμε όσο μπορούμε, αφού οι ειδικοί και τα ρεπορτάζ υγείας μας «βομβάρδισαν» για τα καλά με τις συνέπειες των τρανς λιπαρών οξέων που περιέχει.

Το ότι βγάλατε –όσο μπορούσατε- το βούτυρο από τη ζωή σας, όμως, δε σημαίνει ότι απαλλαχθήκατε από τον μεγάλο εχθρό που λέγεται λίπος στη διατροφή, αφού το βούτυρο δεν ήταν η μοναδική πηγή του. Υπάρχουν διάφορες τροφές που καταναλώνετε συχνά, οι οποίες μπορεί να περιέχουν ίσες ή και μεγαλύτερες ποσότητες «κακών» λιπαρών, που όχι μόνο παχαίνουν, αλλά βλάπτουν μακροπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς μας και δημιουργούν πλεόνασμα ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας. Η υγεία μας, βέβαια, δεν κινδυνεύει από τα «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο κ.ά., αλλά από τα κορεσμένα λιπαρά που συναντάμε συνήθως σε επεξεργασμένες τροφές, στο λιπαρό κρέας, τα γλυκά και γενικότερα σε τροφές που μάλλον είναι οι… αγαπημένες μας.

Αν και η συνιστώμενη ημερήσια δόση λίπους πρέπει να φτάνει το 20-35% του συνόλου των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά (1 γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες), εμείς πολλές φορές το ξεπερνάμε, καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά που μας επιβαρύνουν συνεχώς.

Κάντε το πρώτο βήμα από σήμερα κι όλας και αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση των παρακάτω τροφών, έτσι ώστε μέχρι το καλοκαίρι όχι μόνο να έχετε χάσει τα 2-3 περιττά κιλά που σας ταλαιπωρούν, αλλά να δώσετε μια ανάσα υγείας στον οργανισμό σας.

Διπλά χάμπουργκερ: μην είστε… πλεονέκτες

Το χάμπουργκερ, όταν φτιάχνεται με ψωμί ολικής άλεσης, καλής ποιότητας κρέας και λίγο μαρούλι και ντομάτα, μπορεί να μεταλλαχθεί σε ένα υγιεινό γεύμα. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι οι περισσότεροι το προτιμούν με άσπρο ψωμί, σος και διπλό μπιφτέκι αμφιβόλου ποιότητας, ξεπερνώντας τη μία μερίδα κρέατος και τη συνιστώμενη δόση λιπαρών κατά πολύ. Αφήστε τα μπέικον, το έξτρα μπιφτέκι και τη μαγιονέζα εκτός και φάτε το μπέργκερ σας με ένα λεπτό μπιφτέκι, ψωμί ολικής άλεσης, λαχανικά και λίγη μουστάρδα. Προσέξτε, επίσης, να μείνετε μακριά και από τα υπερβολικά συνοδευτικά των μπέργκερ, όπως τα… βουνά από τηγανητές πατάτες που «πνίγονται» σε διάφορες σος, τα μπέργκερ που αντί για ψωμί έχουν ντόνατ κ.ά.

Τηγανητό ψάρι: προτιμήστε το ψητό

Πόσο λίπος περιέχουν άραγε τα κλασικά fish and chips της Βρετανίας;

Όταν οι διατροφολόγοι και οι γιατροί εν γένει συστήνουν την κατανάλωση ψαριού 1-2 φορές την εβδομάδα, αφενός δεν αναφέρονται σε όλα τα ψάρια και αφετέρου δεν εννοούν ότι μπορείτε να τα καταναλώνετε όπως θέλετε. Το πώς θα μαγειρευτεί ένα ψάρι παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο υγιεινό είναι και φυσικά το τηγανητό ψάρι απέχει πολύ από αυτό. Μερικές, μάλιστα, επιλογές τηγανητών ψαριών στα εστιατόρια μπορεί να περιέχουν τόσα γραμμάρια λίπους, που να καλύπτουν τη συνιστώμενη δόση τριών ημερών, γι’ αυτό προτιμήστε πάντα το ψάρι σας ψητό ή στον ατμό με λαχανικά – και μείνετε μακριά από τη μαγιονέζα!

Βαριές σαλάτες: δεν είναι όλες οι σαλάτες «αθώες»

Και μόνο στο άκουσμα της λέξης «σαλάτα» πολλοί νομίζουν ότι χάνουν κιλά αυτόματα, στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι όλες οι σαλάτες υγιεινές και διαιτητικές. Ειδικά αυτές που παραγγέλνετε στα εστιατόρια ή ψωνίζετε από το κυλικείο της δουλειάς μπορεί να περιέχουν μπέικον, τηγανητό κοτόπουλο, παχυντικά ντρέσινγκ, κρουτόν, αβγά, τυρί και όλα να είναι καμουφλαρισμένα ανάμεσα σε μερικά μαρούλια, στα οποία πιθανότατα δεν θα δώσετε και πολλή σημασία, όταν έχετε όλα τα παραπάνω. Προτιμήστε σκέτες σαλάτες λαχανικών με λίγο ελαιόλαδο και μπαλσάμικο, αν θέλετε τα λιπαρά της σαλάτας σας να μην πλησιάζουν τα 100 γραμμάρια.

Πίτσα: φτιάξτε τη, μην την παραγγείλετε

Μας χορταίνει, συνοδεύει τις σπιτικές συγκεντρώσεις με φίλους και μπορούμε να την παραγγείλουμε όπως τη θέλουμε, ανάλογα με τις ορέξεις μας. Ένα κομμάτι της, όμως, μπορεί να ξεπερνά τις 350 θερμίδες και ανάλογα με το τι περιέχει (μπέικον, αλλαντικά, λουκάνικα, τυριά κ.ο.κ.) το κορεσμένο λίπος της μπορεί να «χτυπάει» κόκκινο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι ή να παραγγείλετε μια πίτσα λαχανικών, αποφεύγοντας τα πολλά αλλαντικά ή να τη φτιάξετε μόνοι σας, ελέγχοντας τις ποσότητες τυριών και αλλαντικών που θα προσθέσετε, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα λίπους της και να μην στερήσετε από την παρέα το αγαπημένο της γεύμα.

Μιλκσέικ: θερμίδες και λίπος σε ένα ποτήρι

Είναι απολαυστικό, δροσιστικό, αλλά ταυτόχρονα γεμάτο λίπος και θερμίδες, με πολλά σάκχαρα και λιπαρά, που όσο του προσθέτουν γεύση, άλλο τόσο το κάνουν ανθυγιεινό. Μάλιστα, κάποια…. υπερπολυτελή μιλκσέικ μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 130 γραμμάρια λίπους – σαν να τρώτε δηλαδή αρκετό μπέικον – αφήνοντάς μας μια γλυκιά απόλαυση που την πληρώνουμε άμεσα, την επόμενη φορά που θα ζυγιστούμε. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγετε τα μιλκσέικ και τις φορές που δεν μπορείτε να τους αντισταθείτε, να τα προτιμάτε απλά και να τα μοιραζόσαστε πάντα με κάποιον.

Τηγανητό κοτόπουλο: προσέξτε την ποσότητα και τα συνοδευτικά

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι κάθε τηγανητό τρόφιμο υπόκειται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργώντας μια ομάδα ουσιών που σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα και το τηγανητό κοτόπουλο δεν αποτελεί εξαίρεση. Συν του ότι στην περίπτωση του τραγανού τηγανητού κοτόπουλου των fast food, τα λιπαρά είναι αυξημένα και το κρέας άγνωστης ποιότητας. Αν προτιμάτε, όμως, ενίοτε να το καταναλώνετε, συνοδέψτε το με σκέτα λαχανικά, αφαιρώντας το τραγανό του περίβλημα και προσέχοντας ταυτόχρονα την ποσότητα που θα καταναλώσετε.

Γλυκά: απόλαυση με παγίδες

Κέικ, τάρτες, πάστες, τούρτες… Δύσκολα αντιστέκεστε σε όλα αυτά όταν βρίσκεστε σε ένα ζαχαροπλαστείο -ή όταν αυτά βρίσκονται στο ψυγείο σας- η αλήθεια είναι, όμως, πως όσο απολαυστικά κι αν είναι, το βούτυρο, οι κρέμες γάλακτος, η ζάχαρη και τα περισσότερα συστατικά τους, το μόνο που κάνουν είναι να τους προσθέτουν λίπος και θερμίδες – και φυσικά γεύση που μας βάζει σε πειρασμό. Προτιμήστε, λοιπόν, όταν γεύεστε ένα τέτοιο γλύκισμα να το μοιράζεστε με κάποιον ή να το προτιμάτε στη μισή ποσότητα και φυσικά, όπως πάντα, η καλύτερη λύση είναι να φτιάχνετε μόνοι σας τα γλυκά σας.