Δέκα υπερτροφές για δέκα σημεία του σώματός μας

trigonella-fenugreek

Οι σπόροι τριγωνέλλας είναι μικροσκοπικοί και πικροί, αλλά κάνουν καλό στο πεπτικό και στις μητέρες που θηλάζουν

ΤΡΙΤΗ, 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Είμαστε ό,τι τρώμε, όπως λένε οι ειδικοί κι αν δεν πιστεύετε ότι υπάρχει αλήθεια σε αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε ότι υπάρχουν τροφές που προωθούν την υγεία διαφόρων σημείων του σώματός μας, από την κορυφή ως τα νύχια.

Τριγωνέλλα για το στήθος
Οι σπόροι τριγωνέλλας είναι μικροσκοπικοί και πικροί, αλλά αν ψηθούν σωστά αναδύουν μια έντονα αρωματική γεύση. Παραδοσιακά, η τριγωνέλλα χρησιμοποιούνταν για να θεραπεύσει πεπτικά προβλήματα και να βελτιώσει την έκκριση γάλακτος στις μητέρες που θηλάζουν. Το βότανο αυτό περιέχει φυτοοιστρογόνα, δηλαδή φυτοχημικά παρόμοια με τα οιστρογόνα και η διοσγενίνη του φαίνεται πως αυξάνει τη ροή του γάλακτος. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν, επίσης, ότι διεγείρει την παραγωγή ιδρώτα. Πολλοί προτιμούν την κατανάλωση τσαγιού τριγωνέλλας, αν και το τσάι δεν θεωρείται τόσο αποτελεσματικό.

Σκόρδο για το αίμα
Το σκόρδο είναι γνωστό ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε ανθρώπους που σημειώνουν υψηλά επίπεδα και πάσχουν από υπέρταση. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται μεγάλες δόσεις ενός συστατικού που βρίσκουμε στο σκόρδο, της αλισίνης, η οποία εισχωρεί στο σώμα από το πεπτικό και ταξιδεύει παντού, δρώντας ευεργετικά. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 4 σκελίδες σκόρδου την ημέρα –κάτι που ίσως σας κοστίσει στις κοινωνικές σας σχέσεις, λόγω… δυσοσμίας. Αξίζει, όμως, τον κόπο, αφού το σκόρδο περιέχει μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, σελήνιο, φυτικές ίνες, όπως επίσης και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, χαλκού, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και βιταμίνης Β1.

Τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου, αλλά και αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών

Σύκο για τα κόκαλα
Τα σύκα είναι πλούσια σε ασβέστιο, ένα σημαντικό μέταλλο που βρίσκεται στον οργανισμό μας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο και είναι σημαντικό για τη γενική υγεία, τα κόκαλα, τα δόντια, την καρδιαγγειακή υγεία, τη λειτουργία των μυών και τα σήματα των νεύρων. Όταν δεν βρίσκονται στην εποχή τους, μπορείτε να καταναλώνετε την αποξηραμένη μορφή τους, η οποία επίσης αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, αλλά και αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.

Γαλοπούλα για τη μήτρα
Το αμινοξύ L-αργινίνη που βρίσκουμε στη γαλοπούλα προωθεί τη σύνθεση νιτρικού οξειδίου, το οποίο παράγεται φυσικά στον οργανισμό και είναι απαραίτητο για τη διαστολή του αίματος, όπως και για την αύξηση της ροής του αίματος στη μήτρα, τις ωοθήκες και την περιοχή γενικότερα. Τη μεγαλύτερη ποσότητα αμινοξέος θα την πάρετε από το στήθος της γαλοπούλας, ενώ γενικά η γαλοπούλα είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και βιταμινών Β.

Η λαχανίδα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Σταυρανθή λαχανικά για τους πνεύμονες
Στα σταυρανθή λαχανικά ανήκει το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και η λαχανίδα και παρ’ όλο που μπορεί να μην επηρεάζουν άμεσα τους πνεύμονες, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία κάποιες μελέτες σχετίζουν με την προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα. Προσέξτε, μόνο την κατανάλωσή τους αν πάσχετε από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς, καθώς η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

Βραζιλιάνικα φιστίκια για τις ωοθήκες
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο, όπως τα βραζιλιάνικα φιστίκια, ωφελούν τις ωοθήκες, καθώς το ιχνοστοιχείο αυτό πολεμά τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τους ιστούς από βλάβες, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Cancer το 2012, το σελήνιο συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, γι’ αυτό φροντίστε να υπάρχει στη διατροφή σας, μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά.

Αβγά για τους μυς
Τα αβγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και παρ’ όλο που έχουν δετχεί πυρά για τη χοληστερίνη, η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με μελέτες η περιεκτικότητά τους δεν επηρεάζει τα επίπεδα στο αίμα –απεναντίας αυξάνουν την καλή χοληστερόλη και αλλάζουν την κακή. Πέραν αυτού, περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως τη λευκίνη, που προωθούν την ανάπτυξη των μυών κι όλα αυτά με μόλις 77 θερμίδες και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Τα καλά λιπαρά των ξηρών καρπών μας ωφελούν στην καρδιά και τον εγκέφαλο

Ξηροί καρποί για την καρδιά
Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), το οποίο, όμως είναι ευεργετικό για την καρδιά, μειώνοντας τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Τα καρύδια, τα φιστίκια χωρίς αλάτι, τα πεκάν, όπως και τα αμύγδαλα είναι καλές επιλογές για σνακ στην καθημερινότητά σας.

Σολομός για τον εγκέφαλο
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συναντάμε στα λιπαρά ψάρια είναι άκρως απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, ενώ κάνουν καλό και στα μάτια. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ωμέγα-3 στη διατροφή τους, παρουσιάζουν μικρότερους δείκτες γνωστικής φθοράς και ο σολομός είναι μια καλή πηγή να ξεκινήσετε –όπως και οι σαρδέλες, ο γαύρος, το σκουμπρί κ.ο.κ.

Τζίντζερ για το στομάχι
Το τζίντζερ κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, είτε φρέσκο, είτε αποξηραμένο, είτε σε σκόνη ή ακόμη και σαν έλαιο. Το βασικό βιοενεργό του συστατικό είναι η τζιντζερόλη, η οποία είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες θεραπευτικές του ιδιότητες, αφού έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις στον οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα ναυτίας ακόμη και στην εγκυμοσύνη, ενώ κάνει καλό και σε πεπτικά προβλήματα, αφού επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης, συμβάλλει στο να αδειάσει το στομάχι και καταπολεμά τη δυσπεψία.