Βελούδο: το απόλυτο ύφασμα της σεζόν από τη μόδα στο σπίτι μας

beloudo3
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Το βελούδο, βαρύ, μαλακό, ανάγλυφο, πολυτελές, εξελίσσεται στο απόλυτο ύφασμα της σεζόν στον κόσμο της μόδας. Μήπως ήρθε η στιγμή να το υιοθετήσουμε και στην καθημερινότητα μας στο σπίτι; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Αποκρυπογράφηση
Τι δηλώνει το βελούδο; Παρελθόν, ασφάλεια, παραμύθι. Ή τουλάχιστον αυτοί είναι οι πρώτοι συνειρμοί για μένα. Ξεφυλλίζοντας περιοδικά για το σπίτι, διεθνείς τίτλους, δεν μπορείς παρά να σταθείς στις εικόνες. Και να προσπαθήσεις να τις αποκρυπτογραφήσεις. Για να τις φέρεις στα μέτρα σου.

Απαγορεύονται τα κατοικίδια
Διακόσμηση με βελούδο. Βελούδινοι καναπέδες, βελούδινες πολυθρόνες, μαξιλάρες, σκαμπό, ακόμη και βελούδινα ριχτάρια. Βελούδινες κουρτίνες; Εξαρτάται από την υπόλοιπη διακόσμηση. Και φυσικά, αν έχετε κατοικίδια, σκύλους και γάτες, καλύτερα να το ξεχάσετε. 

Η παράσταση αρχίζει
Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το βελούδο είναι θεατρικό, δραματικό, ένα υπέροχο υλικό για να το δοκιμάσει κανείς σε διαφορετικές αποχρώσεις. Στην όπερα και στο θέατρο είναι επιβλητικό. Στο σπίτι μας πρέπει να είναι πιο διακριτικό.

Βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο
Στην Αγγλία για παράδειγμα, λόγω του κλίματος, το βελούδο χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να ζεσταθεί το σπίτι. Το ιδανικό είναι να καλύψει κανείς τις μεγάλες επιφάνειες στα δωμάτια με απλά υφάσματα, και μετά με μαξιλάρια, χαλιά και κεραμικά, να προσθέσει τα μοτίβα που επιθυμεί. Και το μπλε βελούδο; Όταν βρούμε τη νέα κόπια από την ταινία «Μπλε Βελούδο» του David Lynch που συμπληρώνει 30 χρόνια από την πρώτη της προβολή, θα καταλήξουμε και στις 50 αποχρώσεις του μπλε. 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com
www.thesandytimes.gr
www.sandytimes.gr