Συνένζυμο Q10, το αντιοξειδωτικό

sunenzumo-q10

Το Q10 συχνά το λαμβάνουμε σαν συμπλήρωμα, αλλά μπορούμε να το λάβουμε και από τη διατροφή

ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ιωάννα Ευαγγέλου, μας συστήνει το συνένζυμο Q10 μέσα από τα οφέλη και τις διατροφικές του πηγές.

Το συνένζυμο Q10 (Coenzyme Q10 ή CoQ10) είναι μια λιπιδική δομή που συναντάται φυσιολογικά σε όλα τα ανθρώπινα κύτταρα και είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Το συνένζυμο Q10 παράγεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα, η παραγωγή του όμως μειώνεται με την ηλικία ή με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, π.χ. στατινών. Για το λόγο αυτό συχνά άτομα άνω των 50 ετών εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα σε Q10.

Γενικότερα, βοηθά τον οργανισμό με την τροφοδότηση ενέργειας στα κύτταρα. Ακριβώς όπως το σώμα μας χρειάζεται τροφή για την παραγωγή ενέργειας, έτσι και τα κύτταρα πρέπει να έχουν κάποιο καύσιμο σε ατομική βάση. Μετατρέπουν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα που τρώμε σε χρησιμοποιήσιμη μορφή. Το συνένζυμο Q10 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ζωτική «μικροτροφή».

Ποια είναι τα οφέλη του
Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας αρχίζει να παράγει μικρότερες ποσότητες του συνενζύμου. Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μετά την ηλικία των 20 ετών, οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μια πτώση στα επίπεδα CoQ10. Από την ηλικία των 40, υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Αυτή η φάση «πτώσης» είναι η περίοδος όπου μπορεί να παρατηρηθεί μείωση των επιπέδων ενέργειας. Ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο όταν ήταν νεότερος και η καρδιά χτυπά με λιγότερο σθένος και αποτελεσματικότητα.

Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για μια ευαισθησία προς ασθένειες και οι τυπικές διαδικασίες της γήρανσης είναι κοντά.

Άτομα που έχουν καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, μυϊκές δυστροφίες, HIV/AIDS, νόσο του Πάρκινσον, σακχαρώδη διαβήτη και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να έχουν και μειωμένη παραγωγή του συνένζυμου.

Άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή ενζύμου

Συνοψίζοντας, το συνένζυμο Q10 βοηθά:

• Στην πρόληψη του καρκίνου. Επίσης , μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας

• Στην πρόληψη και τη διαχείριση των διαφόρων μορφών της καρδιαγγειακής νόσου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη

• Στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και αρρυθμίας

• Στη θεραπεία για τους ασθενείς με τον ιό HIV και το AIDS

• Στη θεραπεία προβλημάτων γονιμότητας

• Στη θεραπεία της νόσου του Huntington και την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον και της νόσου του Alzheimer

• Μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου

• Στην αύξηση της δύναμης και της αντοχής των αθλητών

• Στη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Οι σαρδέλες μας παρέχουν Q10

Από ποιες διατροφικές πηγές θα το λάβετε;

  • Φρέσκες σαρδέλες
  • Σκουμπρί
  • Τόνος
  • Βόειο κρέας
  • Αυγά
  • Αρνί
  • Φιστίκια
  • Χοιρινό
  • Μπρόκολο
  • Σπανάκι
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως

Δοσολογία
Οι ακόλουθες δόσεις έχουν μελετηθεί σε επιστημονική έρευνα

  • Για μιτοχονδριακές  διαταραχές: 150-160 mg ή 2 mg/kg/ημέρα.
  • Για την καρδιακή ανεπάρκεια σε ενήλικες: 100 mg /ημέρα, διαιρεμένη σε 2 ή 3 δόσεις.
  • Για τη μείωση του κινδύνου μελλοντικών καρδιακών επεισοδίων σε ασθενείς με πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου: 120 mg/ημέρα διαιρεμένη σε 2 δόσεις.
  • Για την υψηλή πίεση: 120-200 mg/ημέρα διαιρεμένη σε 2 δόσεις.
  • Για συστολική υπέρταση: 60 mg, 2 φορές ημερησίως.

Ιωάννα Ευαγγέλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
http://www.ioannaevaggelou.gr