Η Franca Sozzani «έφυγε», η ιταλική μόδα πενθεί

franca-sozzani3
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Το όνομα της αποτελεί συνώνυμο της μόδας, της ιταλικής Vogue, της ιταλικής μόδας. Η Franca Sozzani, πέθανε στα 66 της χρόνια, σαν μια νεράιδα του στιλ χωρίς ηλικία. Tης Σάντυς Τσαντάκη.

Επίδειξη ζωής
Αν ασχολείσαι με τη μόδα, νιώθεις σα να την γνώριζες καλά. Σήμερα, λίγες ώρες μετά τον θάνατο της αρχισυντάκτριας της ιταλικής έκδοσης της Vogue, για 28 χρόνια, το Instagram, το Facebook, το Ίντερνετ γενικότερα, αναμεταδίδει την είδηση, σαν φόρο τιμής, αποχαιρετισμό, ένα κολάζ από σκέψεις, αναμνήσεις, επιδείξεις ζωής.

Ομορφιά και άποψη
Διάβαζα πάντα το εισαγωγικό της σημείωμα στο περιοδικό, στην επίσημη ιστοσελίδα της Vogue, το μπλογκ της, μιλούσε και έγραφε πάντα με αγάπη για τους πρωταγωνιστές, μικρότερους και λιγότερο καταξιωμένους, της πασαρέλας, της βιτρίνας, του στιλ. Έγινε γνωστή σαν την πιο δυναμική δημοσιογράφο της γενιάς της, με δική της ομορφιά, και άποψη για τον πλασματικό κόσμο της μόδας.

Ο διάβολος δεν φοράει Prada
Δεν έγινε ποτέ τόσο γνωστή παγκοσμίως, όσο η συνάδελφος της, από την αμερικανική Vogue, Αnna Wintour, πολύ απλά γιατί ο Διάβολος δεν φοράει πάντα Prada. Η Anna Wintour γράφει σήμερα πως η Franca Sozzani υπήρξε «ο πιο σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος που ξέρω» και ο σχεδιαστής μόδας Marc Jacobs έγραψε στο Instagram πως θα μας λείψει «η απίστευτη συμβολή της στη μόδα».

Όσο νουάρ αντέχουμε

Συνεργάστηκε με φωτογράφους όπως ο Bruce Weber, ο Paolo Roversi, ο Steven Meisel, σε ένα περιοδικό που δεν επιδίωξε ποτέ να είναι μόνο εμπορικό, σκηνοθέτησε εναλλακτικές ιστορίες μόδας, πάντα με άποψη, όσο νουάρ αντέχουμε, κοντά στην πραγματικότητα και το παραμύθι, το σκοτάδι και το φως.

Το Μαύρο τεύχος
Το 2008 κρέμασε στο περίπτερο ένα Μαύρο τεύχος, όπως το βάφτισε κιόλας, αποκλειστικά με έγχρωμα μοντέλα. Ήταν τόσο μεγάλη η ανταπόκριση των αναγνωστών, που βγήκε σε επανέκδοση τρεις φορές. Λίγο μετά, ακολούθησε η Vogue Italia αφιερωμένη στις εύσωμες γυναίκες, τις αληθινές. Και ήταν η πρώτη που ανέδειξε τις σταρ των ριάλιτι, όπως η Kim Kardasian, με εξώφυλλο στο L’Uomo Vogue, πριν το τολμήσει οποιοσδήποτε άλλος.

Ενορχηστρωτής του στιλ
Δημοσιογράφος μόδας; Ενορχηστρωτής του στιλ; Η Franca Sozzani λειτούργησε μάλλον σαν ντοκιμενταρίστας του στιλ, με ωμές εικόνες, μοντέλα με πλαστική ομορφιά, σε αποστειρωμένα στούντιο-χειρουργικά τραπέζια, editorial μόδας με αστυνομικούς, γκλομπ και κόκκινο κραγιόν αλλά και κορίτσια που κλαίνε στην κάμερα όταν προσπαθούν να καταγγείλουν την βία που υφίστανται στο σπίτι… Από τον σύντροφο τους…

Χάος και δημιουργία
Μόδα με κοινωνικό μήνυμα. Και πολιτικό. Και οικονομικό. Όχι η μόδα της βιτρίνας, της επιφάνειας, της ετικέτας. «Η μόδα δεν έχει να κάνει στα αλήθεια με τα ρούχα», είχε πει η Franca Sozzani. «Έχει να κάνει με τη ζωή». Και για την παρελθοντολαγνεία; «Δεν είναι ότι δεν σκέφτομαι το παρελθόν αλλά νομίζω ότι είναι χάσιμο χρόνου». Ο γιος της, Francesco Carrozzini, είναι σκηνοθέτης βίντεο. Έχει συνεργαστεί με την Lana Del Ray και την Beyonce. Το τελευταίο του φιλμ έχει τίτλο: «Franca: Chaos and creation», ένα ντοκιμαντέρ που γύριζε έξι χρόνια, σαν ένα πορτρέτο της μητέρας του, και θα κυκλοφορήσει το 2017. Χάος και δημιουργία. Μόδα. Αντίο Franca. 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com
www.thesandytimes.gr
www.sandytimes.gr