Πρετ-α-πορτέ για το σπίτι...

spiti-xromata
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν τάσεις και για τα υφάσματα που έχουμε στο σπίτι, σε μεγάλες ή μικρές επιφάνειες; Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να τις ανακαλύψουμε για να ανανεωθούμε στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Φύγαμε για Σαχάρα; Tης Σάντυς Τσαντάκη.

Πάμε πάλι
Λουλούδια. Σε διαφορετικές αποχρώσεις ή εμμονικά ίδια. Επαναλήψεις. Πουά. Ρετρό. Ρίγες. Υφάσματα με μοτίβα ή στην απόλυτη μονοχρωμία. Κοτόν και βελούδο, σατέν και κασμίρ. Όλα παίζουν και όλα ανατρέπονται.

Προσωπικότητα στο ανάκλιντρο
Σε έναν κόσμο που όλα μοιάζουν τα ίδια, ο τρόπος που αποφασίζουμε να «ντύσουμε» το εσωτερικό του σπιτιού μας δείχνει ποιοι είμαστε, και πως θέλουμε να ζούμε. Τάσεις, τεχνικές, προοπτικές σε υφάσματα και ταπετσαρίες. 

50 αποχρώσεις του πράσινου
Κάθε δεκαετία έχει τη δική της τάση. Αν κυριαρχεί το μωβ, τότε ξαφνικά όλες οι βιτρίνες θα γίνουν μοβ, και σιγά-σιγά και τα σπίτια μας. Και τώρα που ανακοινώθηκε ότι το πράσινο θα είναι το χρώμα για το 2017; Μπορούμε να το υιοθετήσουμε με μέτρο, γιατί το πράσινο δεν είναι και η ευκολότερη απόχρωση. 

Ευτυχώς υπάρχουν πάντα εναλλακτικές
Kαι τζιν. Δηλαδή μπλε. Σε καναπέδες, μικροαντικείμενα, χαλιά, μαξιλάρες. Καφέ, στο χρώμα της ερήμου. Και το χρώμα του πεπονιού. Μελαγχολία. Η εποχή της Μπελ Επόκ στο σαλόνι μας. Όλα στο μπλέντερ. Αναμνήσεις στο μίξερ. Και στον τοίχο μας. 

Βελούδινη υφή
Προσωπικά θα προτιμήσω το βελούδο. Μαλακό, φιλικό, διαχρονικό. Και κάθε φορά αλλάζει. Διαφορετική είναι η αίσθηση ενός μαύρου βελούδινου μαξιλαριού και αλλιώς νιώθεις αγκαλιά στον καναπέ με ένα κόκκινο βελούδινο. Μπορεί να είναι στο μάτι. Να μας ξεγελάει. Αυτή δεν είναι όμως και η ψευδαίσθηση της αισθητικής; Αποπλάνηση. Παραμύθι. Ταξίδι.

Σούπερ κιτς
Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το βελούδο υπήρξε η απόλυτη τάση για τη μόδα στα σπίτι στη δεκαετία του 70. Αναβίωση; Nεκρανάσταση; Επανάληψη; Δεν έχει σημασία. Μήπως ήρθε η στιγμή να κοιτάξουμε στην αποθήκη, ή ακόμη καλύτερα στο πατρικό μας, για εκείνα τα υπέροχα, ψυχεδελικά, σούπερ κιτς, βελούδινα ριχτάρια; 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com
www.thesandytimes.gr
www.sandytimes.gr