Γιώργος Παπαδόγαμβρος: Ο άνθρωπος που έχει κάνει το κουστούμι επιστήμη

andrika-kostoumia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ακόμα κι αν δεν έχετε το παραμικρό ενδιαφέρον για τη μόδα, είναι σίγουρο ότι έχετε δει τη δουλειά του Παπαδόγαμβρου, αφού τα κουστούμια από το ατελιέ του κυκλοφορούν στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας.

Τι κοινό έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σάκης Ρουβάς και ο Γιάννης Αντετοκούμπο; Διάσημοι και οι τρεις, αλλά τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους. Φοράνε, όμως και οι τρεις χειροποίητα κουστούμια δια χειρός του Γιώργου Παπαδόγαμβρου, του ράφτη-σχεδιαστή που τα τελευταία είκοσι χρόνια ντύνει τους πιο επιτυχημένους Έλληνες, πολιτικούς, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, σταρ και αθλητές, αλλά και εκατοντάδες γαμπρούς, διάσημους και μη, που ράβουν το γαμπριάτικο κουστούμι τους σε εκείνον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ράβει τα κουστούμια του στον Γιώργο Παπαδόγαμβρο.

Ακόμα κι αν δεν έχετε το παραμικρό ενδιαφέρον για τη μόδα, είναι σίγουρο ότι έχετε δει τη δουλειά του Παπαδόγαμβρου, αφού τα κουστούμια από το ατελιέ του κυκλοφορούν στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, καθώς είναι πλέον το απαραίτητο εργαλείο για οποιονδήποτε αναζητά όχι μόνο την άψογη εμφάνιση, αλλά και το «κάτι παραπάνω».

Το μυστικό της επιτυχίας του Παπαδόγαμβρου, πέρα από τα εξαιρετικά υφάσματα και την άψογη ραφή, είναι ότι προσαρμόζει κάθε κουστούμι στις ιδιαίτερες ανάγκες και στο στιλ κάθε πελάτη, αλλά και στη δημόσια εικόνα που του ταιριάζει, ανάλογα με το χώρο που κινείται, την ιδιοσυγκρασία του και, βέβαια, το σώμα του.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τότε που τον ράβει ο Παπαδόγαμβρος αποπνέει μια ανανεωμένη εικόνα. Αυστηρό και κλασσικό το στιλ του, όπως επιβάλλουν οι νόμοι της πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα άνετο, προσιτό και αποφασιστικό.

Ο Σάκης Ρουβάς από την άλλη, με τις ξεχωριστές, τολμηρές εμφανίσεις του στο τηλεοπτικό παιχνίδι X-Factor, με κεραμιδί παντελόνι, για παράδειγμα, καρό σακάκι και ριγέ πουκάμισο, -εμφανίσεις τις οποίες επίσης επιμελείται ο Παπαδόγαμβρος- κινείται σε ένα άλλο σύμπαν από εκείνο του αρχηγού της Ν.Δ., ο οποίος κλασσικά εμφανίζεται με μπλε η γκρίζο κουστούμι και μονόχρωμη γραβάτα.

Ο Γιώργος Παπαδόγαμβρος με το Σάκη Ρουβά,στο ατελιέ του πρώτου στην Κηφισιά.

Κι όμως και οι δύο μεταδίδουν πάντα μια ισορροπημένη εικόνα, την καταλληλότερη για την προσωπικότητά τους και την περίσταση.

Αυτό είναι και το μυστικό όπλο του  Παπαδόγαμβρου. Έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους image makers καθώς έχει ανάγει το ανδρικό κουστούμι σε πραγματική επιστήμη και υψηλή τέχνη, χρησιμοποιώντας το για να διαμορφώσει μια συνολική εικόνα που αναδεικνύει την προσωπικότητα κάθε πελάτη.

«Αυτό που με ενδιαφέρει -λέει ο ίδιος- είναι το κουστούμι να αποπνέει ποιότητα. Εάν πρόκειται για ανθρώπους του θεάματος, ας πούμε, δεν αρκεί το ντύσιμο να είναι θεαματικό, πρέπει να είναι και ραφινάτο, να ξεχωρίζει μεν, αλλά να μην είναι καρνάβαλος».

Ο Παπαδόγαμβρος έχει πολλούς πελάτες από το χώρο του αθλητισμού, καθώς έχει αποκτήσει ένα είδος ειδίκευσης στα απαιτητικά κουστούμια των αθλητών με τα ιδιαίτερα γυμνασμένα σώματά τους.

Πιο γνωστός είναι ο Τζιμπρίλ Σισέ, που γνώρισε τον Γιώργο όταν έπαιζε στον Παναθηναϊκό, ενώ ακόμα και σήμερα έρχεται στην Αθήνα μια φορά το χρόνο για να ράψει κουστούμια.

Ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούμπο ράβονται και οι δύο από το Γιώργο Παπαδόγαμβρο.

Στους πελάτες τους συγκαταλέγονται και τα αδέλφια Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούμπο, οι οποίοι ράβονται από τον Παπαδόγαμβρο, ο οποίος έχει επίσης αναλάβει τα κουστούμια της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού αλλά και της τεχνικής ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Όπως μας εξηγεί ο Παπαδόγαμβρος, ειδικά οι άνθρωποι των επιχειρήσεων και της πολιτικής γνωρίζουν τη σημασία της δημόσιας εικόνας και το ρόλο που παίζει το ανδρικό κουστούμι:

«Οι επιχειρηματίες και οι μάνατζερ -λέει- έχουν την τάση να επιλέγουν το μονόχρωμο και το συντηρητικό στιλ. Εγώ, όμως, τους δείχνω ότι μπορούν ταυτόχρονα να είναι σοβαροί αλλά και στιλάτοι με ένα μεσάτο κουστούμι σε ιταλική γραμμή που θα είναι στιβαρό αλλά και αεράτο».

«Όλοι με εμπιστεύονται και τελικά αφήνονται στα χέρια μου -εξηγεί ο Παπαδόγαμβρος.  Πολλοί μου ζητούν συγκεκριμένη πρόταση όταν για παράδειγμα έχουν ένα σημαντικό ραντεβού, μια δημόσια εκδήλωση ή μια δεξίωση. Τι κουστούμι, γραβάτα ή παπούτσι να φορέσουν. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι πολλές φορές οι γυναίκες τους λένε “άσε το Γιώργο να διαλέξει, αυτός ξέρει” όταν οι ίδιοι διστάζουν».

«Υπάρχουν ορισμένα μυστικά -λέει ο ίδιος- για να αναδείξουμε το σώμα κάθε άνδρα, αλλά και για να κρύψουμε τις ατέλειες. Ένα καλό χειροποίητο ανδρικό κουστούμι πρέπει να ραφτεί πάνω στο σώμα του πελάτη και να έχει προσωπικότητα. Τα δικά μου ρούχα τα καταλαβαίνεις από την ένταση, την φινέτσα και το στιλ».