Υπάρχουν τάσεις στο ντιζάιν που γεννήθηκαν για να πεθάνουν;

spiti-diakosmisi-kleidi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ποιες είναι οι τάσεις που οι ντιζάινερ δεν θέλουν να δουν στο σπίτι μας; Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμένουμε από κανέναν δικτάτορα του στιλ να μας επιβάλει την άποψή του για το πώς πρέπει να είναι διακοσμημένος ο χώρος μας. Μήπως όμως ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσουμε κάποια κλισέ; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Μινιμαλισμός τέλος
Αν δεν το έχετε καταλάβει, ο μινιμαλισμός θεωρείται ήδη ντεμοντέ. Ντεμοντέ και κρύος. Εκτός εποχής. Οι χώροι που είναι υπερβολικά αφαιρετικοί, δεν έχουν ψυχή. Είναι τόσο απλό. Είναι προτιμότερο να παίζουμε με ετερόκλητα υφάσματα, βελούδο και μαλλί, να δίνουμε έμφαση στη λεπτομέρεια, να προσθέτουμε κομμάτια της προσωπικότητάς μας, σουβενίρ από ταξίδια, στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε οικογένεια. Υπάρχουν πολλές αναγνώσεις στον μαξιμαλισμό. Τίποτα φορτωμένο, ίσως μόνο συναισθηματικά φορτισμένο. 

Παρελθόν και οι δερμάτινοι καναπέδες
Δεν λέμε, αν έχετε έναν υπέροχο Chesterfield καναπέ, να τον αποχωριστείτε για πάντα, αλλά, αν σκοπεύετε να επενδύσετε σε μια πολυθρόνα ή ένα πολυθέσιο καναπέ, καλύτερα να αντισταθείτε στην ιδέα της δερμάτινης, γυαλιστερής, λαχταριστής, ίσως όχι τόσο αναπαυτικής εκδοχής του. Γιατί η άνεση και το ντιζάιν πάνε μαζί. Εκτός από το γεγονός ότι το δέρμα λερώνεται εύκολα, ειδικά στην Ελλάδα, με το κλίμα που έχουμε, το καλοκαίρι, ένα δερμάτινο σαλόνι μοιάζει παράταιρο, δηλαδή για τουλάχιστον τέσσερις μήνες είναι εκτός κλίματος. Κυριολεκτικά αυτή τη φορά. Η εναλλακτική; Έντονα χρώματα ή ενδιαφέροντα εμπριμέ. 

Και τα ξύλινα πόδια
Δεν τα έχετε βαρεθεί ακόμη; Ξύλινα πόδια σε όλα τα μεγέθη, σε τραπεζαρίες και πολυθρόνες, είναι τόσο αναμενόμενα που δεν μας φτιάχνουν καθόλου τη διάθεση. Στις επόμενες αγορές σας αναζητήστε τραπέζια, μικρά ή μεγάλα, με καμπύλες και παιχνίδι. Αν θέλουμε να ανανεωθούμε γιατί να μην αρχίσουμε από τα άκρα; 

Oι τάσεις που γεννήθηκαν για να πεθάνουν
Όπως ακριβώς ισχύει και στη μόδα, οι τάσεις δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, έξι μήνες το πολύ. Οι εμπορικές, τουλάχιστον, οι κραυγαλέες. Οι τάσεις που σχεδιάστηκαν για να δημιουργήσουν αίσθηση και να χαθούν, πριν προλάβουμε να τις αφομοιώσουμε. Και στον χώρο του σπιτιού; Καλύτερα να μην ξαναδούμε λευκούς χώρους, σαν γκαλερί τέχνης, με υπερβολικά στυλιζαρισμένα αντικείμενα. Η τέχνη καλύτερα να ξεσπάσει με πιο δημιουργικούς τρόπους, αποχρώσεις και υλικά. Χρωματιστή διάθεση και ψυχή κυρίως. Ας ανακαλύψουμε τουλάχιστον εμπνευσμένους νέους καλλιτέχνες για εμπνευσμένους λευκούς τοίχους… 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com
www.thesandytimes.gr
www.sandytimes.gr