Τελικά το τρέξιμο κάνει κακό στα γόνατα;

treksimo
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Κάθε άλλο, ισχυρίζεται νέα έρευνα και εξηγεί πώς το τρέξιμο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη οστεοαρθρίτιδας.

Όλοι πιστεύουμε ότι αφού το τρέξιμο είναι επίπονο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα γόνατα, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για φλεγμονές στις αρθρώσεις. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την επικρατούσα άποψη, σχολίασε ο Matt Seeley, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής φυσικής αγωγής του Bringham Young University της Utah.

Ο Seeley και οι συνάδελφοι του έφτασαν στο συμπέρασμα μετά από ανάλυση των υγρών στις αρθρώσεις υγειών ανδρών και γυναικών, ηλικίας 18 με 35. Οι ερευνητές εξέτασαν τους εθελοντές για σημάδια φλεγμονής πριν και μετά από μισή ώρα τρεξίματος και βρήκαν ελάχιστες διαφορές. Σύμφωνα με τον κεντρικό ερευνητή Robert Hyldahl, αναπληρωτή καθηγητή φυσικής αγωγής στο BYU, η έρευνα έδειξε ότι στην περίπτωση νεαρών και υγειών ανθρώπων, η άσκηση δημιουργεί ένα αντιφλεγμονώδες περιβάλλον που μπορεί να είναι ωφέλιμο μακροπρόθεσμα για την υγεία των αρθρώσεων.

Οι ερευνητές επισημάνουν ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους δείχνουν πως το τρέξιμο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη εκφυλισμών στις αρθρώσεις, όπως την οστεοαρθρίτιδα. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο Seeley υπογράμμισε ότι η έρευνα δεν δείχνει ότι οι δρομείς δεν θα πάθουν οστεοαρθρίτιδα, αλλά ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργεί ως φάρμακο.