Πώς ανάβουμε κεριά στο σπίτι

keria4
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Μας αρέσουν τα κεριά. Ειδικά εκείνα που αντέχουν στον χρόνο, μυρίζουν από μακριά μόλις ανάψουν και μεταμορφώνουν τον χώρο μας για να αλλάξουν τη διάθεση μας στη στιγμή… Υπάρχει σωστός τρόπος για να καεί ένα κερί στο σπίτι; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Ο πειραματισμός

Την πρώτη φορά που αρχίζεις να «παίζεις» με κεριά στο σπίτι, ξέρεις ότι έχεις ήδη εθιστεί. Και μετά αρχίζεις και πειραματίζεσαι περισσότερο, με μυρωδιές, συσκευασίες, ολόκληρη την τελετουργία. Μαύρο, λευκό ή κόκκινο ποτηράκι; Με σχέδια ή χωρίς; Ψηλό ή χαμηλό; Με εσπεριδοειδή ή γιασεμί; 

Το θαύμα

Ποιο τζάκι; Ποιο κρύο; Ποιος χειμώνας; Ποια ατμόσφαιρα; Mε ένα ή περισσότερα κεριά μπορούν να γίνουν θαύματα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι το φυτίλι, να μην είναι ούτε πολύ μακρύ, ούτε εξαιρετικά κοντό. Κόψτε το με ένα μικρό ψαλίδι τόσο ώστε να αγκαλιάζει την φλόγα. Ούτε πιο λίγο, ούτε πιο πολύ.

Η τοποθεσία

Σκεφτείτε πού θα το βάλετε. Αν, για παράδειγμα, ετοιμάζεστε να φάτε στην τραπεζαρία, αποφύγετε να βάλετε ένα αρωματισμένο κερί στο τραπέζι, γιατί θα κλέψει την παράσταση και δεν θα μυρίζει τίποτε άλλο. Το ιδανικό; Κεριά χωρίς άρωμα. Ή με πιο ανδρικές νότες, όπως σανδαλόξυλο και κασμίρ. Στο μπάνιο, στο γραφείο και στο υπνοδωμάτιο, η μέντα, η βιολέτα, τα λευκά λουλούδια, ο ευκάλυπτος, μας χαλαρώνουν με στιλ.

Η διάρκεια

Και κάτι τελευταίο. Αν είναι η πρώτη φορά που θα ανάψετε ένα κερί, καλό θα ήταν να το κρατήσετε αναμμένο για δύο ώρες ή περισσότερες, ανάλογα με το μέγεθός του. Θέλουμε η επιφάνεια να είναι λεία και να μην γίνουν μικρές λακούβες. Μέχρι την επόμενη φορά. Αύριο δηλαδή. 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com
www.thesandytimes.gr
www.sandytimes.gr