Του κόσμου τα μπαχαρικά: οφέλη και χρήσιμες συμβουλές για να τα αξιοποιήσετε

mpaxarika

Τα μπαχαρικά στη διατροφή κάνουν τη διαφορά σε γεύση και οφέλη

ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευαγγέλου Ιωάννα, πασπαλίζει τη διατροφή μας με μπαχαρικά, αφού πρώτα μας εξηγεί πόσο μας ωφελούν.

Προσθέτοντας το σωστό μπαχαρικό σε μια συνταγή μπορεί να την απογειώσει, αλλά πέρα από τη γεύση, έρευνες δείχνουν ότι πολλά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά του κόσμου είναι «ασφυκτικά» γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία προάγουν την υγεία.

Ενώ οι περισσότεροι στην έννοια «αντιοξειδωτικά» βάζουν από δίπλα τα ρόδια, τα μούρα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μπαχαρικά έχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σχέση με πολλές «σούπερ τροφές».

Αυτό το άρθρο προσφέρει μια «best of» λίστα των πιο αντιοξειδωτικών μπαχαρικών του κόσμου, καθώς επίσης και μερικές γρήγορες ιδέες για το πώς να τα ενσωματώσει κανείς στο επόμενο γεύμα του.

Κανέλα
Το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό μπαχαρικό του κόσμου, του οποίου οι ιδιότητες είναι κρυμμένες στα αιθέρια έλαια του βρίσκονται στο φλοιό του. Αναστέλλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, μειώνει την φλεγμονή και δρα ως «αντι-μικροβιακό».

Πιπερόριζα
Αυξάνει την κυκλοφορία και την πέψη. Έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πολιτισμούς πριν εκατοντάδες χρόνια για τη θεραπεία πεπτικών διαταραχών και τροφικής δηλητηρίασης.

Ρίγανη
Με τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων, γρίπης  και στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Κόκκινη Πιπεριά
Τα μπαχαρικά που προέρχονται από κόκκινες πιπεριές, όπως καγιέν και πάπρικα, είναι αποτελεσματικά στη διέγερση  του κυκλοφορικού συστήματος και ως τοπικό παυσίπονο.

Δενδρολίβανο 
Γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες, δρα επίσης ως ενισχυτικό της μνήμης.

Μαντζουράνα
Βοηθά στη πρόληψη της ανάπτυξης των βακτηρίων.

Θυμάρι
Παρουσιάζει αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Σκόρδο
Βοηθά στη πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς και στην ελάττωση της χοληστερόλης. Το σκόρδο βοηθά επίσης στην ενίσχυση του αναπνευστικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κουρκουμάς
Πρόκειται για ένα ισχυρό αναλγητικό, βοηθώντας στη θεραπεία της αρθρίτιδας, της νόσου Alzheimer ακόμη και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Μαϊντανός
Μόνο ένα κλωναράκι φτάνει! Σε μεγάλες ποσότητες, αυτό το μπαχαρικό μπορεί να προκαλέσει τοκετό σε έγκυες γυναίκες, καθώς και αυξημένη φωτοευαισθησία. Πλούσιο σε βιταμίνες, φλαβονοειδή με πολλές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Γαρύφαλλο
Περιέχει μια ποικιλία φλαβονοειδών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση φλεγμονών.

Βασιλικός
Γνωστό για την αντι-καρκινική, τις αντι-ιικές και αντι-μικροβιακές δράσεις του, αυτό το αρωματικό βότανο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Κύμινο
Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά του κόσμου, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Σπόρος μουστάρδας
Μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το ξέρατε ότι …

  • ½ κ. γλυκού ξερή ρίγανη έχει την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών με ¼ του φλιτζανιού αμύγδαλα;
  • ½ κ. γλυκού ξερή ρίγανη έχει την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών με 4 φλιτζάνια φρέσκο ​​σπανάκι;
  • Η κουρκουμίνη εμπλέκεται στην προστασία του εγκεφάλου από την κυτταρική οξείδωση;
  • Μια πρόσφατη μελέτη από το περιοδικό International Journal of Food Microbiology βρήκε ότι οι αντιμικροβιακές ιδιότητες της κανέλας είναι τόσο ισχυρές που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα φυσικό συντηρητικό τροφίμων, αναστέλλοντας την ανάπτυξη πολλών παθογόνων παραγόντων.

Συμβουλές

  • Πασπαλίστε με λίγη κανέλα τα σπιτικά ποπ κορν ή τσιπς καλαμποκιού! Είναι ένας εκπληκτικά νόστιμος τρόπος για να προσθέσετε αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας!
  • Κάντε τη δική σας γευστική βινεγκρέτ με λάδι, βασιλικό, θυμάρι, σκόρδο, ρίγανη και μαντζουράνα.
  • Απλή σαλάτα με φέτες ντομάτας που καλύπτονται από φρέσκα φύλλα βασιλικού, λίγο ελαιόλδο και λίγο ακατέργαστο αλάτι.
  • Προσθέστε σε ένα μπολ γιαούρτι, μπλε μούρα, λίγη κανέλα και πιπερόριζα για ένα νόστιμο επιδόρπιο.
  • Δοκιμάστε να κάνετε ένα τσάι, προσθέτοντας κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ. Αυτό το πολύχρωμο, πικάντικο τσάι θα λειτουργήσει ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό ρόφημα.

Ιωάννα Ευαγγέλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
http://www.ioannaevaggelou.gr