8 συμβουλές για σωστή αναζήτηση εργασίας

new-job-tampela
ΤΡΙΤΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2012

Ο συνιδρυτής της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn δίνει συμβουλές για την εύρεση εργασίας. Ας τις δούμε…

Ο συνιδρυτής της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn -η οποία επικεντρώνεται σε θέματα καριέρας- Reid Hoffman δίνει (μέσω του http://mashable.com και με τη βοήθεια του συγγραφέα Ben Casnocha), συμβουλές για την εύρεση εργασίας. Ας τις δούμε…

1. «Μια εταιρεία με επιλέγει ανάμεσα σε άλλους, επειδή ...»

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, θα πρέπει να ξέρουμε τις ιδαίτερές μας δεξιότητες και να μην… ζούμε στα σύννεφα. Αν προσπαθούμε να είμαστε οι καλύτεροι σε όλα και από τον καθένα, τότε δε θα είμαστε καλύτεροι σε τίποτα και από κανέναν, λέει ο Hoffman. «Με άλλα λόγια, μην προσπαθείτε να είστε το καλύτερο στέλεχος μάρκετινγκ στον κόσμο. Προσπαθήστε να είστε το καλύτερο στέλεχος μάρκετινγκ μιας μικρής η μεσαίας επιχείρησης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης».

2. Δε χρειάζεται να «βρείτε τον εαυτό σας»

Ο Hoffman κάνει μια σαφή διάκριση μεταξύ των συμβουλών του και της συμβουλής που δίνουν πολλά βιβλία αυτοβοήθειας. Πιστεύει λοιπόν ότι η αποκάλυψη των βαθύτερων επιθυμιών μας ΔΕΝ είναι το κλειδί για να βρούμε τη δουλειά που θέλουμε. «Σε αντίθεση με ό, τι πολλοί συγγραφείς μπεστ σέλερ και γκουρού θα σας κάνουν να πιστέψετε, δεν υπάρχει κάποιος «αληθινός εαυτός», που μπορούμε να αποκαλύψουμε μέσω της ενδοσκόπησης και ο οποίος θα μας δείξει τη σωστή κατεύθυνση», γράφει ο Hoffman. Φυσικά, οι φιλοδοξίες μας, διαμορφώνουν αυτό που κάνουμε, αλλά οι ίδιες διαμορφώνονται από τις δράσεις και τις εμπειρίες μας. Αναδημιουργούμε τον εαυτό μας καθώς μεγαλώνουμε και καθώς αλλάζει ο κόσμος. Η ταυτότητά μας προκύπτει από μόνη της.

3. Να έχετε ένα σχέδιο

Σύμφωνα με τον Hoffman, το σχέδιο Α είναι αυτό που κάνουμε τώρα. Το σχέδιο B είναι «εκεί όπου στρεφόμαστε, όταν πρέπει να αλλάξουμε το στόχο μας ή τη διαδρομή μας για να το καταφέρουμε». Και το σχέδιο Ω είναι το εφεδρικό σχέδιό μας. «Στην επιχείρηση και στη ζωή, θέλουμε πάντα να είμαστε μέσα στο παιχνίδι» γράφει ο Hoffman. «Εάν η αποτυχία σημαίνει ότι θα καταλήξουμε στο δρόμο, πρόκειται για μια απαράδεκτη αποτυχία».

Ο Hoffman εξηγεί τι εννοεί με το σχέδιο Ω με ένα προσωπικό ανέκδοτο: «Όταν ξεκίνησα την πρώτη μου επιχείρηση, ο πατέρας μου, μου πρόσφερε ένα επιπλέον δωμάτιο στο σπίτι του, σε περίπτωση που δε θα πετύχαινα –το να χω εκεί και να βρω εργασία κάπου αλλού για να κερδίζω χρήματα, ήταν για μένα το σχέδιο Ω. Αυτό μου επέτρεψε να είμαι επιθετικός στις επιχειρηματικές μου επιδιώξεις, καθώς ήξερα ότι θα έχω πάντα μια στέγη πάνω από το κεφάλι μου. Ο Hoffman γράφει ότι εάν είστε 20 χρονών, δουλεύετε σε ένα καφέ και ζείτε με τους γονείς σας, αυτό μπορεί να είναι ένα βιώσιμο σχέδιο Ω. Αλλά αν είστε 30 ή 40 με παιδιά, τα πράγματα αλλάζουν.

4. Θεωρήστε την επαγγελματική δικτύωση ως… ραντεβού

Ο Hoffman παρομοιάζει τις επαγγελματικές σχέσεις με το ραντεβού. Όταν θέλετε να αποφασίσετε εάν πρέπει ή όχι να οικοδομήσετε μια επαγγελματική σχέση με κάποιον, υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να σκεφτείτε: αν τον συμπαθείτε ή όχι, η ικανότητα του ατόμου αυτού να σας βοηθήσει στους στόχους σας και τη θέση σας χωρίς κακό ανταγωνισμό. Το ίδιο ισχύει και για εσάς. Και, όπως και με ένα ραντεβού, θα πρέπει να έχετε πάντα μια μακροπρόθεσμη προοπτική.

5. Διασκεδάστε καθώς δημιουργείτε νέες επαγγελματικές σχέσεις στο διαδίκτυο

Ο Hoffman γράφει ότι η δικτύωση δέχεται αρνητική κριτική, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το απολαμβάνουν. Ξέρετε ότι είναι σημαντικό αλλά δεν το βλέπετε διασκεδαστικό. Για να δώσετε στον εαυτό σας κίνητρα να δικτυωθείτε, σκεφτείτε το γεγονός ότι οι πιο ευτυχισμένες αναμνήσεις σας ήταν πιθανώς με κάποιον άλλο. Δεν προτείνουμε να είστε απαραίτητα εξωστρεφής ή ιδιαίτερα κοινωνικοί, λέει. «Απλά πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να εκτιμήσουμε την εμπειρία του μυστηρίου της ζωής ενός άλλου ατόμου. Η οικοδόμηση σχέσεων είναι η συναρπαστική, αν και ευαίσθητη, προσπάθεια να κατανοήσουμε ταυτόχρονα ένα άλλο πρόσωπο και να του επιτρέψουμε να μας καταλάβει.

6. Κατασκευάστε ισχυρούς δεσμούς

Παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων για το αντίθετο, ο Hoffman θεωρεί πως όσο μεγαλύτερο είναι το επαγγελματικό μας δίκτυο, τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα, εάν έχετε 170 συνδέσεις στο LinkedIn, τότε θα πρέπει να έχετε επίσης κατά μέσο όρο 26.200 δευτέρου βαθμού συνδέσεις και περισσότερα από 2 εκατομμύρια τρίτες συνδέσεις. Η πρόσβαση σε στοιχεία τόσων πολλών ανθρώπων, μπορεί να σας βοηθήσει στο να βρείτε δουλειά.

7. Αρπάξτε τις ευκαιρίες εγκαίρως

Σε όλους θα υπάρξουν στιγμές που δίνονται ευκαιρίες για μια πιο επιτυχημένη καριέρα.

Πώς όμως θα ξέρετε πότε είναι αυτή η ευκαιρία; Ο Hoffman λέει: δεν είναι σίγουρο ότι θα την αναγνωρίσετε και δε μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι, αλλά θα έχετε κάποια δείγματα για να ξέρετε αν θα άξιζε να ρισκάρετε ή όχι.

Τέτοιες ευκαιρίες μπορεί να μοιάζουν καθαρή τύχη, αλλά ο Hoffman γράφει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε σκέψης και συμπεριφορές που θα μας βοηθήσουν να αναγνωρίζουμε πότε εμφανίζεται η «τύχη». Μια συμβουλή είναι να ενημερωνόμαστε για τα γεγονότα που συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή μας και έχουν να κάνουν με τη δουλειά μας και να κρατάμε επαφή με άτομα που είναι σημαντικά στο χώρο.

8. Να είστε υπομονετικοί

Δε θα εκτιμήσουν όλοι τη «φοβερή» ιδέα σας, αλλά αν πραγματικά πιστεύετε σε αυτή, μπορείτε να τα καταφέρετε. Το σίγουρο είναι ότι θα αντιμετωπίσετε πολλά εμπόδια στην πορεία σας και πολλά άτομα θα σας απογοητεύσουν. Η ζωή όμως έχει δείξει ότι αν κάτι αξίζει και συνεχίσετε να το «παλεύετε», τότε σίγουρα κάποια στιγμή οι κόποι σας θα ανταμειφθούν.