Τσικνοπέμπτη: πώς να την απολαύσετε πιο υγιεινά χωρίς καταπίεση

paidakia

Τα παϊδάκια κοτόπουλου αντί για παϊδάκια αρνιού θα σας φορτώσουν 200 θερμίδες λιγότερες

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Τσικνοπέμπτη με σαλάτα, δεν γίνεται. Τσικνοπέμπτη με έλεγχο, όμως, γίνεται.

Για κάποιους, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί μέρος της προετοιμασίας για τη νηστεία της Σαρακοστής -μια από τις τελευταίες ευκαιρίες, δηλαδή, να ξεδώσουν όσοι πρόκειται στη συνέχεια να νηστέψουν. Επειδή, όμως, είμαστε σίγουροι ότι το 99% βρίσκει απλώς έναν ακόμη λόγο να «βουτήξει» στο ψητό κρέας, χωρίς υποψία στέρησης στη συνέχεια, δείτε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε αυτή την ημέρα, έτσι ώστε και να την απολαύσετε και να μην επιβαρύνετε την υγεία και τη σιλουέτα σας.

Κάντε ισορροπημένες επιλογές στο κρέας
Προτιμήστε κρέατα που είναι όσο το δυνατόν λιγότερο λιπαρά και θερμιδογόνα, όπως π.χ. παϊδάκια κοτόπουλου αντί για παϊδάκια αρνιού, λαμβάνοντας τουλάχιστον 200 θερμίδες λιγότερες για την ίδια μερίδα. Προτιμήστε λουκάνικα γαλοπούλας ή κοτόπουλου και ψάξτε για αυτά που έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο ή ρωτήστε το σερβιτόρο για τις επιλογές σας. Στο δίλημμα κοκορέτσι vs μπριζόλα, αφήστε την άπαχη μοσχαρίσια μπριζόλα να κερδίσει, η οποία αποδίδει λιγότερες από 200 θερμίδες και περίπου 6 γραμμάρια λίπους. Σημαντικό είναι, επίσης, σε όλα σας τα κρέατα, είτε ψήσετε μόνοι σας, είτε φάτε έξω, να αφαιρέσετε το ορατό λίπος και την πέτσα, γλιτώνοντας τον οργανισμό σας από έξτρα λιπαρά και θερμίδες.

Μπορείτε και μόνοι σας να αφαιρέσετε το ορατό λίπος για να γλιτώσετε λιπαρά και θερμίδες

«Ναι» στα (υγιεινά) συνοδευτικά
Στο τραπέζι σας πρωταγωνιστής θα είναι το ψητό κρέας, οπότε στον δεύτερο ρόλο μπορείτε να προτιμήσετε κάτι πιο υγιεινό. Συνοδεύστε το με πράσινη σαλάτα, αποφεύγοντας σος και μαγιονέζες και προτιμήστε λίγη μουστάρδα για το κρέας σας, η οποία περιέχει μόλις 5 θερμίδες στο 1 κουταλάκι και παρασκευάζεται από σπόρους σιναπιού, χωρίς να περιλαμβάνει λιπαρά.

Αν θέλετε να γλιτώσετε από τις τηγανητές πατάτες και το πολυτηγανισμένο κακής ποιότητας λάδι, μπορείτε να προτιμήσετε πατάτες φούρνου και να τις συνδυάσετε με τζατζίκι αντί για σος, το οποίο περιέχει και σκόρδο που ρίχνει την πίεση.

Γενικότερα, προτιμήστε τα ορεκτικά σας να έχουν βάση τα λαχανικά, να μην περιέχουν πάλι κρέας και να μην είναι «πνιγμένα» στο λάδι, δίνοντάς σας αφορμή να εξαφανίσετε μισό κιλό ψωμί μέσα σε 2 λεπτά, βουτώντας το στο λάδι.

Κάντε την υπέρβαση και προτιμήστε πατάτες φούρνου φέτος

Μην ξεχνάτε:

  • Δεν είναι μόνο το φαγητό που μας φορτώνει με θερμίδες, αλλά και το αλκοόλ. Πιείτε, λοιπόν, κρασί, αλλά με μέτρο και θυμηθείτε ότι κάθε ποτήρι φτάνει περίπου τις 80-85 θερμίδες, ενώ το μεγάλο ποτήρι μπίρας μπορεί να φτάνει και τις 150 θερμίδες.
  • Ξεκινήστε το γεύμα σας πίνοντας λίγο νερό, έτσι ώστε να μειώσετε το αίσθημα της πείνας.
  • Δείξτε προτίμηση στις σαλάτες αντί για τα ορεκτικά τύπου τυροκροκέτες, λουκανικάκια τυλιγμένα με μπέικον κ.ο.κ. Θα τιθασεύσουν την πείνα σας με υγιεινό τρόπο, δεν θα σας φορτώσουν με τα λιπαρά και τις θερμίδες των παραπάνω και θα αφήσουν χώρο για το κρέας που πρόκειται να έρθει.
  • Καταναλώστε με μέτρο το ψωμί σας και μην το βουτάτε σε ό,τι ίχνος λαδιού υπάρχει στο τραπέζι. Γενικά, μπορείτε να περάσετε καλά σε ένα τέτοιο τραπέζι και χωρίς ψωμί.
  • Μην ρίξετε έξτρα αλάτι στο φαγητό σας. Το πιθανότερο είναι ό,τι σας σερβίρουν να έχει ήδη πλεόνασμα νατρίου.
  • Περπατήστε λίγο μετά το γεύμα σας και φροντίστε να φάτε φυσιολογικά όλη την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, σνακ), έτσι ώστε να μην φτάσει το βράδυ και σας βρει… έτοιμους για όλα!