Οι 10 πιο περίεργες (θετικές) συνέπειες της απώλειας βάρους

oi-10-pio-perierges-thetikes-sunepeies-tis-apoleias-barous

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΜΑΙΟΥ 2012

Από πιο υγιή ούλα, μέχρι πιο κοφτερό μυαλό και βελτιωμένη γονιμότητα, παραθέτουμε μερικά από τα λιγότερο γνωστά οφέλη του αδυνατίσματος.

Η απώλεια κιλών, μπορεί επίσης να σημαίνει μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες και βελτίωση της αυτοπεποίθησης. Όλα αυτά τα ξέρετε. Αυτό που ίσως δεν έχετε συνειδητοποιήσει, είναι ότι τα μειωμένα κιλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα, να βελτιώσουν τη γονιμότητά σας και σας βοηθήσουν να συγκεντρώνεστε. Ενισχύστε τα κίνητρά σας για να αδυνατίσετε, μαθαίνοντας τα παρακάτω οφέλη που προκύπτουν από την απώλεια βάρους.

Ομορφότερο χαμόγελο

Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρείτε τα δόντια σας σε άψογη κατάσταση. Τα παχύσαρκα άτομα με περιοδοντική νόσο που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, αντιμετώπιζαν λιγότερο οίδημα, ερυθρότητα και αιμορραγία και σε σύγκριση με εκείνα που ακολούθησαν μόνο θεραπεία για τα δόντια, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, επειδή η ουλίτιδα είναι μια μορφή φλεγμονής και η φλεγμονή τροφοδοτείται από τα λιποκύτταρα, όσο λιγότερο λίπος, τόσο πιο υγιές χαμόγελο.

«Κοφτερό» μυαλό

Εάν χάνετε το… λογαριασμό κάθε φορά που ξεκινάτε ένα διατροφικό πρόγραμμα ή ένα πρόγραμμα άσκησης, ίσως ο λόγος είναι ότι έχετε περιττά κιλά, καθώς αυτό μπορεί να συμβάλλει στην έλλειψη συγκέντρωσης. Μελέτες σχετικά με τη γνωστική λειτουργία και την παχυσαρκία, έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι λιγότερο αποδοτικοί σε ό,τι κάνουν, στην πραγματοποίηση των στόχων τους, στη λήψη αποφάσεων και στο σχεδιασμό, σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος. Τα καλά νέα: το να χάσετε κιλά, βοηθάει και το μυαλό σας. Δώδεκα εβδομάδες μετά από σημαντική απώλεια βάρους, οι συμμετέχοντες σε μια έρευνα του πανεπιστημίου Kent State University, εμφάνισαν βελτίωση στη μνήμη και τη συγκέντρωσή τους.

Λιγότερο στρες για ασήμαντα πράγματα

Η παχυσαρκία μπορεί να σας κάνει να αναλύετε υπερβολικά, πράγματα για τα οποία τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, δεν ανησυχούν σε καθημερινή βάση. Μπορεί να ανησυχείτε για το πόσο κοντά στο γραφείο θα παρκάρετε, μήπως και κουραστείτε να περπατάτε ή για άλλους τέτοιους λόγους. Η απώλεια βάρους βελτιώνει τις καθημερινές δραστηριότητες και βοηθά σε λιγότερη κούραση και σκέψη. Η αντοχή και η διάθεσή σας θα βελτιωθούν, όπως και ποιότητα της ζωής σας.

Πιο αυθόρμητη κοινωνική ζωή

Με λιγότερες ανησυχίες για το βάρος, αποκτάμε περισσότερη ελευθερία και ενεργούμε πιο αυθόρμητα. Δε φοβόμαστε πλέον αν θα χωράμε στα καθίσματα του γηπέδου ή στο τρενάκι του λούνα παρκ, για παράδειγμα. Το ίδιο ισχύει και για τα καθίσματα του αεροπλάνου.

Πιο ικανοποιητική ερωτική ζωή

Σίγουρα θα αισθάνεστε πιο σεξι με πιο λεπτή κοιλιά και πιο ελαφριά σιλουέτα. Επιπλέον, η απώλεια μόλις του 10% των κιλών σας, είναι αρκετή για να ενισχύσει τη σεξουαλική σας ικανοποίηση σημαντικά, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Duke University Medical Center. Οι ίδιοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν δυσαρέσκεια για τη σεξουαλική τους ζωή.

Βελτιωμένη γονιμότητα

Αν το να κάνετε οικογένεια είναι στα άμεσα σχέδιά σας, ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος μπορεί να βοηθήσει στη γονιμότητά σας. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες μπορεί να έχουν προβλήματα γονιμότητας, επειδή τα πολλά οιστρογόνα χαλάνε την ισορροπία οιστρογόνων-προγεστερόνης. Μετά την απώλεια βάρους, πολλές γυναίκες καταφέρνουν πιο εύκολα να μείνουν έγκυες. Αν και το θέμα αυτό απασχολεί λιγότερο τους άντρες, η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και να μειώσει τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας.

Πιο ποιοτικός ύπνος

Η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση που προκαλεί το σταμάτημα της αναπνοής για μικρά διαστήματα όλη τη νύχτα και έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, καθώς το επιπλέον λίπος γύρω από το λαιμό, μπορεί να εμποδίσει τους αεραγωγούς να λειτουργούν σωστά. Η απώλεια βάρους, μας βοηθά να αναπνέουμε καλύτερα και να έχουμε πιο ποιοτικό ύπνο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο Archives of Internal Medicine, παχύσαρκοι ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με άπνοια και διαβήτη τύπου 2 και ακολούθησαν μια μακρά δίαιτα και σωματική άσκηση, έχασαν αρκετά κιλά και αντιμετώπιζαν συνολικά λιγότερες παύσεις της αναπνοής τους, ενώ το 14% σημείωσε πλήρη ύφεση της άπνοιας.

Λιγότερες ημέρες ασθένειας

Η απώλεια κιλών μπορεί να σας προστατεύσει από το συνάχι, καθώς συμβάλλει στο να είστε λιγότερο ευαίσθητοι σε λοιμώξεις. Γιατί; Η παχυσαρκία υπερδιεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποδυναμώνει την άμυνα του ατόμου ενάντια στις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις. Εν ολίγοις, ο οργανισμός επιτίθεται στα κύτταρα του λίπους σα να ήταν επιβλαβείς εισβολείς και καταλήγετε με υπεραφθονία ανοσοποιητικών κυττάρων, χωρίς να είστε άρρωστοι.

Λιγότερος πόνος

Με λιγότερα κιλά, φορτώνετε λιγότερο τις αρθρώσεις σας, οι οποίες μπορούν να απομακρύνουν τον καθημερινό πόνο. Επίσης, με λιγότερα λιποκύτταρα, η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.