Έξι συστάσεις που προλαμβάνουν το έμφραγμα

antras-krataei-kardia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η πρόληψη και αυτογνωσία είναι η καλύτερη θεραπεία για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ή τουλάχιστον πιο ήσυχο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017

Τα εμφράγματα είναι ένα από τα κύρια αίτια θανάτου παγκοσμίως και μπορεί να συμβούν εκεί που δεν το περιμένουμε. Καλό είναι λοιπόν να ξέρουμε ποια είναι αυτά τα βήματα που θα μας οδηγήσουν μακριά από το πρόβλημα. 

Βρείτε τον κατάλληλο γιατρό και στήριξη
Είναι σημαντικό να έχετε καλή σχέση με τον γιατρό σας, τόσο για να νιώθετε άνετα να του αναφέρετε τυχόν ενοχλήσεις όσο και για να είστε βέβαιοι ότι οι συστάσεις του είναι οι σωστές. Όσο καλός επιστήμονας και να είναι, όμως, θα πρέπει να μπορείτε να του μιλάτε με άνεση. 

Η γνώση είναι δύναμη (και υγεία)
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξέρετε το οικογενειακό σας ιστορικό για ασθένειες, ώστε να γνωρίζετε τι προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσετε. Έτσι, θα είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα ανησυχητικά συμπτώματα εγκαίρως.  

Ηρεμία πάνω από όλα
Το στρες μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθειες και εμφράγματα. Λίγες βαθιές ανάσες με ησυχία και ηρεμία μέσα στη μέρα για λίγα λεπτά μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε. Μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος με τεχνικές και μεθόδους που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία σας. 

Προσοχή στα σημάδια
Υπάρχει η κακή συνήθεια να παραβλέπουμε αρκετά από τα συμπτώματα ενός επικείμενου εμφράγματος, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω ξεροκεφαλιάς. Η κούραση που νιώθετε μπορεί να μην είναι λόγω φόρτου εργασίας και η δύσπνοια που αντιμετωπίζετε μπορεί να μην οφείλεται στην υγρασία. Εφόσον παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στην υγεία σας, απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Ειδικά στην περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, θα πρέπει να κάνετε καρδιολογικές εξετάσεις.

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια
Τα συμπτώματα ενός εμφράγματος μπορεί να διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση. Εάν νιώσετε κάποιον έντονο ή περίεργο πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος που δεν έχετε ξανανιώσει, μη διστάσετε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα. Το έμφραγμα μπορεί να μη συνοδεύεται απαραίτητα από πόνο στο στήθος, οπότε και να νομίζετε ότι δεν είναι τίποτα.

Μην περιμένετε ως την τελευταία στιγμή
Η πρόληψη είναι ο καλύτερος γιατρός. Ακόμα και εάν δεν έχετε βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να προσέχετε την διατροφή και το βάρος σας. Το σημαντικό είναι να πάρετε αποφάσεις σήμερα που θα σας ωφελήσουν αύριο. Βάλτε λοιπόν στην άκρη τα λιπαρά και επεξεργασμένα φαγητά και βρείτε ένα πάρκο για λίγο χαλαρό τρέξιμο καθημερινά, ώστε να μην...τρέχετε αργότερα σε νοσοκομεία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017