Εγγυημένοι τρόποι να βοηθήσετε τον σύντροφό σας (και τον εαυτό σας) να αδυνατίσει

zeugari-diatrofi-fagito
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Η συγκατοίκηση παχαίνει και η Διατροφολόγος Ευγενία Παπαδήμα εξηγεί τι συμβαίνει και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, ώστε ο σύντροφός μας (κι εμείς μαζί) να μην… διογκώνεται χρόνο με το χρόνο.

Τι γίνεται όταν ένα ζευγάρι αγαπιέται και αποφασίζει να μείνει μαζί; Έχει φανεί ότι η συγκατοίκηση στην αρχή τουλάχιστον βλάπτει! Κι να δεν το πιστεύετε, σκεφτείτε πόσοι φίλοι και γνωστοί, αφού συγκατοίκησαν και πέρασαν κάποιοι μήνες, άρχισαν να παραπονιούνται ότι έχουν πάρει κιλά.

Η συγκατοίκηση σαν διαδικασία είναι λίγο σαν το «άδειασμα της ντουλάπας». Το ζευγάρι καλείται να αποφασίσει ποιες συνήθειες από αυτές που είχε από το σπίτι του θα κρατήσει και ποιες όχι, δηλαδή ποιες συνήθειες τον/την εκφράζουν. Κάπως έτσι γίνεται και με τις διατροφικές συνήθειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε όπως έμαθαν να τρώνε από το σπίτι τους, έχουν αποκτήσει τις διατροφικές συνήθειες των γονιών τους και συμπεριφέρονται διατροφικά με τον ίδιο τρόπο. Όταν ένα ζευγάρι μένει μαζί αυτές οι δύο διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του ενός και του άλλου συγκεράζονται.

Γιατί η συγκατοίκηση παχαίνει τους άντρες;
Ο έρωτας περνά από το στομάχι και το φαγητό ενώνει! Έτσι πολύ συχνά στη συγκατοίκηση υπάρχει υπερπροσφορά φαγητού σε ποικιλία ή/και σε ποσότητα. Οι γυναίκες θέλουν να ευχαριστήσουν το σύντροφό τους, άλλοτε προσπαθούν να τον εντυπωσιάσουν με τις μαγειρικές τους ικανότητες, δοκιμάζουν νέες συνταγές και είναι σαν να τον καλούν σε γευστικά ταξίδια. Το φαγητό αποκτά άλλη διάσταση, γίνεται μέσο επικοινωνίας, μέσο έκφρασης συναισθημάτων αγάπης, χαράς, προσφοράς.

Το γλυκό μετά το φαγητό, που είτε ο ένας από τους δύο είτε και οι δύο πιθανόν να είχαν σαν συνήθεια, έρχεται και εδραιώνεται πλέον στο σπίτι τους. Οι άντρες επειδή έχουν καλύτερο μεταβολισμό και μεγαλύτερο εύρος θερμίδων να καταναλώνουν είναι συχνά αυτοί που φέρνουν τα γλυκά στο σπίτι ή που τα τσιμπολογούν. Βέβαια υπάρχουν και οι φορές που τα γλυκά είναι σπιτικά, από τα χεράκια της συντρόφου και δεν μπορούν να πουν όχι!

Σίγουρα δε συμβαίνει πάντα αυτό. Δεν είναι όλες οι γυναίκες το ίδιο καλές στο να μαγειρεύουν, άλλες δεν ξέρουν, άλλες δεν προλαβαίνουν και άλλες δεν έχουν τη διάθεση. Στην αντίπερα όχθη υπάρχουν τα delivery. Έτσι παρατηρείται το βράδυ που το ζευγάρι συναντιέται να παρακινεί ο ένας τον άλλο και να παραγγέλνουν πιο συχνά.

Άλλα ζευγάρια χαλαρώνουν με το να βρίσκονται και να πίνουν λίγο κρασί, λίγο να τσιμπολογούν (π.χ. ξηρούς καρπούς, πατατάκια, μπισκότα), συνήθειες που μέχρι τότε υπήρχαν αλλά πιο σπάνια στη ζωή τους, γίνονται καθημερινότητα και αυξάνουν τα κιλά στη ζυγαριά.

Τώρα που πάχυνε, τι μπορείτε να κάνετε;
Οργανώστε το μενού της εβδομάδας. Ο σωστός προγραμματισμός του μενού θα σας βοηθήσει ώστε να έχετε ποικιλία σε φαγητά και να μην επαναλαμβάνετε συχνά τα αγαπημένα σας φαγητά και μόνο. Συμφωνήστε στο πόσο συχνά θέλετε να έχετε τι, διαπραγματευτείτε το να έχετε λαδερά, όσπρια και ψάρια στο μενού (δεν είναι φίλοι όλοι οι άντρες σε αυτά τα φαγητά) και εφαρμόστε το.

Πηγαίνετε μαζί στο σούπερ μάρκετ. Ό,τι δε θέλετε να υπάρχει στα ντουλάπια σας για τσιμπολόγημα μην το βάζετε μέσα σε αυτά. Όσο απομακρύνετε τους πειρασμούς από το δικό σας χώρο θα είστε πιο ασφαλείς.

Σταματήστε να θέλετε να τον εντυπωσιάσετε μέσα από το φαγητό. Έχετε χρόνο να του δείξετε τις μαγειρικές σας ικανότητες, δε χρειάζεται να τον εκθέτετε διαρκώς σε καινούριες γεύσεις.

Μην κάνετε το μεσημεριανό/βραδινό τραπέζι σαν μπουφέ. Όσο πιο συγκεκριμένα είναι τα πράγματα που έχετε στο τραπέζι τόσο πιο εύκολο είναι να ελέγξετε τι τρώτε. Τοποθετήστε μόνο ότι θέλετε να καταναλώσετε στο γεύμα σας.

Εάν τρώτε μαζί προσπαθήστε να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά το φαγητό σε μια προσπάθεια να χορταίνετε με λιγότερο φαγητό.

Εάν δεν ξέρετε να μαγειρεύετε, συμβουλευτείτε μαμάδες και φίλες. Σίγουρα θα είναι πρόθυμες να σας δείξουν τα πιο εύκολα φαγητά για αρχή και εσείς μπορείτε σιγά-σιγά να πειραματιστείτε. Κάνοντας μια βόλτα σε μεγάλα βιβλιοπωλεία θα βρείτε και πολλά βιβλία μαγειρικής που θα σας φανούν χρήσιμα.

Εάν δεν έχετε τόσο χρόνο να μαγειρεύετε κάθε μέρα δεν πειράζει. Μπορείτε να κρατάτε φαγητό και για την επόμενη ή να δέχεστε φαγητό από μαμάδες/ πεθερές (κάθε προσφορά δεκτή).

Η καθημερινή παραγγελία δεν είναι λύση, αλλά ούτε και η απαγόρευση! Συμφωνήστε στο πόσο συχνά θέλετε να παραγγέλνετε φαγητό από έξω. Συζητήστε το και καταλήξτε σε κάτι που εκφράζει την επιθυμία και των δυο σας.

Εάν σας ζητά συχνά γλυκά, επιλέξτε να φτιάχνετε πιο ελαφριά και σε πιο μικρές μερίδες. Μια καλή λύση είναι τα cup cakes ή τα κουλουράκια που είναι γλυκά, μπορούν εύκολα να καταναλωθούν στο πρωινό γεύμα και μπορείτε να καθορίσετε το μέγεθος.

Εάν το βράδυ χαλαρώνετε με ένα ποτό, συνοδεύστε το με φρούτα ή με λαχανικά, αντί για ξηρούς καρπούς ή πατατάκια. Μια άλλη λύση είναι το σπιτικό ποπ-κορν ή τα σπιτικά πατατάκια π.χ. κομματάκια από πίτα αραβική με αλάτι και ρίγανη.

Προσοχή! Μην φτάσετε στο άλλο άκρο. Κάντε του σαφές πως δεν είστε ο διαιτολόγος του, αλλά έχετε τη διάθεση να ρυθμίσετε τη διατροφή σας μαζί, ώστε να λαμβάνετε μόνο τα θετικά της συγκατοίκησης και όχι τα βάρη!

Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
http://www.dietsecrets.gr