Η δεκαετία του 70 αναβιώνει στη διακόσμηση

sebentis-ntekor
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Αν σας αρέσουν τα έντονα χρώματα, δεν φοβάστε τη σύγκρουση του πορτοκαλί με το λαχανί, και τις ψυχεδελικές κουρτίνες, τότε τα σέβεντις είναι η εποχή σας. Η αναβίωση στο ντεκόρ μπορεί να ξεκινήσει με μικρές δόσεις. της Σάντυς Τσαντάκη

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017

Νομίζει κανείς ότι τόσο ο Yves Saint Laurent –ο μάστερ των γραφικών τεχνών-, όσο και οι οίκοι Fendi και Missoni, ζουν ακόμη στη δεκαετία του 70, παίζοντας με παλιά μοτίβα σε γεωμετρικά, επαναλαμβανόμενα σχέδια. Τα βλέπουμε στην πασαρέλα, και μετά οι διακοσμητές τα εφαρμόζουν μερικές σεζόν μετά, σε σπίτια που βαρέθηκαν τον μινιμαλισμό. 

Κι εμείς νοσταλγούμε τις εικόνες που ξεφυλλίζουμε σε αγαπημένα λευκώματα και οικογενειακά, φωτογραφικά άλμπουμ. Η τέχνη και η μόδα του σπιτιού εξακολουθούν να βιώνουν μια έντονη σχέση αγάπης και μίσους όπως αποτυπώνεται μέσα από την ψυχεδέλεια σε ασπρόμαυρο ή πολύχρωμο φόντο. 

Οι εμμονές της διακόσμησης έχουν αντίκτυπο παντού: το κίνημα της op-art αποτυπώνεται σε καλοκαιρινά υφάσματα και όλοι μαζί οι οίκοι διαγράφουν μικρότερους ή μεγαλύτερους κύκλους σαν ολογράμματα. Κι εμείς μπορούμε ή να αγνοήσουμε τη συγκεκριμένη νεκρανάσταση της δεκαετίας ή να ενδώσουμε, αναζητώντας ένα έργο τέχνης, μια φωτογραφία, ένα βάζο, μια εκτυφλωτική απόχρωση μέσα στον χώρο.

Γραφικές τέχνες λοιπόν με αναφορές στον Pucci και στον Courreges, στον Andy Warhol, στο Blow up του Αντονιόνι. Αν αγαπάς το παρελθόν, πάντα βρίσκεις τρόπους να το ξαναθυμηθείς, και ειδικά στον χώρο της διακόσμησης, τέτοιες αφορμές υπάρχουν πολλές. Οτιδήποτε χειροποίητο, πλεκτό, σεμεδάκια, κουβέρτες βαριές και πολύτιμες, σε κιτς αποχρώσεις, μυρίζουν σέβεντις. ‘Ετοιμα τα παιδιά των λουλουδιών; 

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017