Όταν ο οίκος Gucci δεν ανεβαίνει στην Ακρόπολη

gucci-finale
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ακόμη μία Εβδομάδα Μόδας. Αυτή τη φορά στο Μιλάνο. Ο οίκος Gucci στήνει μια υπερπαραγωγή σε οικείο έδαφος, για άνδρες και γυναίκες. Πώς θα ήταν αν ανέβαινε λίγους μήνες μετά στην Ακρόπολη; της Σάντυς Τσαντάκη

Ο Αlessandro Michele είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής, ο σκηνοθέτης, ο δημιουργός, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Καμία σχέση με τον Tom Ford ή τους προκατόχους του. Τι θα θυμόμαστε από την τελευταία παρουσίαση του πολυσυζητημένου, ιστορικού οίκου; Και πώς όλα αυτά τα στιλ μεταφράζονται σε τάσεις; 

Εδώ και δύο χρόνια ο Αlessandro Michele στήνει το δικό του παραμύθι. Μπλουζάκια με σλόγκαν, για αρχή. Γιατί αν θέλεις να είσαι στη μόδα, με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να έχεις και κάτι να πεις. Στην ανάγκη να το φωνάξεις.

Φανταστείτε έντονες αποχρώσεις, με κάτι παλιομοδίτικο, πέρλες που κολλάνε στα ρούχα, παλιμπαιδιστική διάθεση στα υφάσματα, στα αξεσουάρ, στα ρούχα που κινούνται.

Το αποτέλεσμα είναι μάλλον παράταιρο, οριακά κακόγουστο. Τίποτα στυλιζαρισμένο ή εξαιρετικά καλαίσθητο. Κι όμως ο οίκος αποκτά ολοένα και πιο ευρύ πελατολόγιο. Γιατί δεν υπάρχει μία τάση που κυριαρχεί αλλά πολλές. 

Φορέστε όλα τα εμπριμέ μαζί. Αγνοήστε τους συνδιασμούς που ταιριάζουν. Παίξτε ελεύθερα. Γιατί εδώ δεν υπάρχουν κανόνες. Οι πωλήσεις παρουσιάζουν διαρκώς άνοδο, κι αυτό δεν είναι σίγουρα τυχαίο. 

Μπλοκμπάστερ λοιπόν. Υπερπαραγωγή με αρχή, μέση, τέλος. Περισσότερα από 60 διαφορετικά σύνολα για άνδρες και 40 για γυναίκες. 100 προτάσεις που φιλοξενήθηκαν στα κεντρικά του οίκου, έναν επιβλητικό χώρο που εντυπωσιάζει αφού αποτελεί σύμβολο της επιτυχίας της στιγμής.

Σαν θέατρο μέσα στο θέατρο, τα μοντέλα παρήλασαν πίσω από μία πελώρια, μοβ, βελούδινη κουρτίνα για να αποκαλύψουν μία πασαρέλα σαν τούνελ από πλέξιγκλας, όπως οι …φυσούνες στα αεροδρόμια.

Τι μας προτείνει ο οίκος λοιπόν να φορέσουμε τον επόμενο χειμώνα; Γυαλιά μυωπίας και γυαλιά ηλίου, αν θέλουμε στολισμένα με διαμάντια, φορέματα με φραμπαλάδες, αναπάντεχα αξεσουάρ, όπως μια κορδέλα του τένις από μινκ (!) στο μέτωπο.

Ό,τι πείτε κ. Michele. Το όλο στιλ περιγράφεται σαν τον σπασίκλα που αποφάσισε μια μέρα να γίνει πρωταγωνιστής. Τι θα κρατήσουμε ακόμη; Το ερώτημα που γράφτηκε από καλλιτέχνες γκράφιτι στην πρόσκληση: «What are we going to do with all this future?». Κι εμείς εδώ, μήπως πρέπει να τυπώσουμε μπλούζες που θα θέτουν ένα άλλο ερώτημα: «What are we going to do with all this past?»

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr