Η μοναξιά βοηθάει τη δίαιτα

filoi-fagito-pitsa
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Το τι τρώμε και το πόση ποσότητα καταναλώνουμε από τους ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν. Οι ερευνητές εξηγούν περισσότερα.

Οι μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι το τι τρώμε επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το με ποιον τρώμε παρέα. Η πιο πρόσφατη έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι η πιθανότητα μιας ολίσθησης στη δίαιτα» ήταν 60% πιθανότερη, όταν τρώμε με άλλους. Η έρευνα ακολούθησε 150 ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να κρατήσουν μακριά τα επιπλέον κιλά για έναν χρόνο, μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, η οποία κατέγραφε τι και πού έτρωγαν.

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του! 

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να περιορίσουν τις θερμίδες τους και ήταν πιο πιστοί στη διατήρηση της διατροφή τους, όταν έτρωγαν μόνοι. Η εργασία, με τον πειρασμό των γλυκών για τα γενέθλια κάποιου, οδήγησε σε πιθανότητα 40% για «απιστία» στη δίαιτα. Το αυτοκίνητο ήταν το ασφαλέστερο μέρος, με πιθανότητα μόνο 30% για υπεκατανάλωση φαγητού.

Αλλά το πιο ενοχλητικό συμπέρασμα της έρευνας, είναι ότι το δείπνο με την οικογένεια ή με τους φίλους μας θα μπορούσε να μας κάνει να τρώμε περισσότερο: διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φαγητού με παρέα οδηγεί σε αυξημένες κατά 44% μερίδες και οι συμμετέχοντες έτρωγαν περισσότερο λίπος από ό, τι όταν έτρωγαν μόνοι. Ο επικεφαλής ερευνητής, John de Castro, υποστήριξε ότι τρώγοντας μόνοι θα μπορούσαμε να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων και να βελτιώσουμε τη διατροφή μας.

Μια άλλη μελέτη, έδειξε ότι τα γεύματα που καταναλώνονται με το έτερον ήμισυ και την οικογένεια είχαν περισσότερες θερμίδες και τρώγονταν γρήγορα, ενώ εκείνα με φίλους ήταν εξίσου μεγάλα, αλλά διήρκεσαν περισσότερο. Αυτό ίσχυε για όλα τα γεύματα της ημέρας και, μολονότι υπήρχαν άνδρες στο τραπέζι, οι γυναίκες είχαν την τάση να τρώνε περισσότερο από το συνηθισμένο. Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι το φαγητό με φίλους ή την οικογένεια είναι μία από τις χαρές της ζωής, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το βάρος ή τη δίαιτά μας, θα πρέπει να τρώμε μόνοι μας;

Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!

Φαίνεται ότι στο φαγητό αντιγράφουμε τους άλλους – έρευνα έδειξε ότι όσοι γευματίζουν με έναν υπέρβαρο φίλο, τρώνε περισσότερο από το συνηθισμένο. Η λύση δεν είναι να αποφεύγουμε την παρέα στο φαγητό, αλλά να επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας λίγο περισσότερο. Αν πρόκειται να φάμε έξω, μπορούμε να δούμε το μενού στο διαδίκτυο και να σχεδιάσουμε από πριν το γεύμα μας. Ακόμη καλύτερα, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη συμβουλή της διαιτολόγου Aisling Pigott:

«Ξεχνάμε να εκτιμήσουμε και να απολαύσουμε το φαγητό. Μην περιορίζετε τις επιθυμίες σας αλλά μην τρώτε άσκοπα. Ακούστε τις ανάγκες του σώματός σας».

Αγνοήστε, λοιπόν, τι τρώνε οι άλλοι και επικεντρωθείτε στο τι χρειάζεστε εσείς.

Πηγή: iatrikanews