Επικίνδυνη η μείξη ενεργειακών ποτών με αλκοόλ

poto-alkool-parea-partu-mpar
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Ο συνδυασμός ενεργειακών ποτών με αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχημάτων και τραυματισμών, όπως υποστηρίζει νέα μελέτη από τον Καναδά.

Η καφεΐνη που περιέχεται στα ενεργειακά ποτά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ξύπνιοι και να τους ενθαρρύνει να πίνουν περισσότερο αλκοόλ από το κανονικό. Οι γιατροί ισχυρίζονται πως επιπλέον θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα ύπνου και αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ενώ δεν συνιστούν την ανάμειξη αλκοολούχων ποτών με ενεργειακά.

Η ανάμειξη αλκοολούχων ποτών και λικέρ με ενεργειακά ποτά,  έχει γίνει δημοφιλής σε μπαρ και κλαμπ. Όμως, η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αναμεμειγμένου με υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη ενεργειακά ποτά, θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη από την αμιγή κατανάλωση αλκοόλ.

Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ. Πάρτε ιδέες!

Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να είναι «μεθυσμένοι αλλά σε εγρήγορση» – ένα αποτέλεσμα της διεγερτικής επίδρασης της καφεΐνης και της επιβραδυντικής στον εγκέφαλο επίδρασης του αλκοόλ.

Σε μια ανασκόπηση 13 ερευνών που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1981 και 2016, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, σε 10 από αυτές εντόπισασν σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης αλκοόλ που έχει αναμειχθεί με ενεργειακά ποτά και αυξημένου κίνδυνου πτώσεων, καυγάδων και ατυχημάτων. Ωστόσο, διευκρίνισαν ότι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν το μέγεθος του κινδύνου τραυματισμού, αφού οι ετερόκλητες μελέτες δεν επέτρεπαν τη σύγκριση των αποτελεσμάτων. 

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης, συνήθως περίπου 80mg σε 250ml ποτού – περίπου όσο μια κούπα στιγμιαίου καφέ. Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν επίσης πολλή ζάχαρη, καθώς και άλλα συστατικά, όπως γλυκουρονολακτόνη και ταυρίνη, και μερικές φορές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά ή φυτικές ουσίες.

Νέες αφίξεις στον χώρο της γεύσης, κριτικές εστιατορίων και όλα τα γαστρονομικά νέα

Τα υψηλά επίπεδα της καφεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, κρίσεις πανικού και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες συνιστάται να μην λαμβάνουν περισσότερα από 200mg καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως οι ενήλικες χωρίς προβλήματα υγείας ή ευαισθησία μπορούν να λαμβάνουν μέχρι 400mg την ημέρα.

Όσον αφορά στο συνδυασμό με αλκοόλ, η Audra Roemer, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναφέρει: «Συνήθως, όταν πίνετε αλκοόλ, κάποια στιγμή αισθάνεστε κουρασμένοι και επιστρέφετε στο σπίτι. Τα ενεργειακά ποτά καλύπτουν αυτή την επίδραση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να υποτιμούν το επίπεδο μέθης τους και να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ».

Πηγή: iatrikanews