Τι σχέση μπορεί να έχει η μόδα της Μary Pietri με την αρχιτεκτονική του Gaudi;

mary-pietri-model
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Η Mary Pietri ξεκίνησε να σχεδιάζει ρούχα όταν ακόμη πήγαινε σχολείο. Θα παρουσιάσει τη συλλογή της (New Designers Awards) την Κυριακή 2 Απριλίου στο Ζάππειο, για την Athens Xclusive Designers Week. Φύση και αρχιτεκτονική, χρώματα και οργανικές φόρμες, τα πρώτα της ερεθίσματα. Μαζί με ασυμμετρίες για το απαραίτητο σασπένς.της Σάντυς Τσαντάκη

Πώς αποφασίζει κανείς σήμερα να ασχοληθεί με τη μόδα στην Ελλάδα; 

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει πλήξει πολλούς δημιουργικούς τομείς και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να κάνει ένα επιτυχημένο ξεκίνημα σε έναν χώρο όπως η μόδα. Ωστόσο, είναι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ανθίζει η δημιουργικότητα των νέων σχεδιαστών και παρουσιάζεται η ανάγκη για φρέσκιες ιδέες, νέες προτάσεις που θα φέρουν έναν νέο αέρα στο τοπίο της ελληνικής μόδας. Επιπλέον, η αγάπη για τη δουλειά σου αποτελεί πάντα το πιο ισχυρό κίνητρο για να κυνηγήσεις τους στόχους σου, παρά τις δυσκολίες.  

Σε τι διαφέρει η πρόταση σας από εκείνη των υπόλοιπων σχεδιαστών μόδας; 

Οι δημιουργίες μου αποτελούν μια διαφορετική πρόταση όσον αφορά τις γραμμές, τις φόρμες και τα χρώματα. Τα ενδύματα που σχεδιάζω διαθέτουν ιδιαίτερες γραμμές και σχήματα, που μεταμορφώνουν τη σιλουέτα. Επίσης, η χρήση έντονων χρωμάτων είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της δουλειάς μου. Θεωρώ πως ένα ζωηρό χρώμα κλέβει τις εντυπώσεις, και φτιάχνει τη διάθεση αυτού που το φορά.

Ποιους δημιουργούς, Έλληνες ή ξένους, θαυμάζετε και γιατί; 

Μία σχεδιάστρια μόδας, της οποίας, τη δουλειά θαυμάζω είναι η Roksanda Ilincic. Με εντυπωσιάζουν οι γραμμές των ενδυμάτων της, το παιχνίδι με τους όγκους, τα έντονα χρώματα που κυριαρχούν στη δουλειά της. Από Έλληνες σχεδιαστές, μου αρέσουν ιδιαίτερα οι δημιουργίες του Κωνσταντίνου Μητροβγένη. Τα πολυμορφικά ενδύματα και τα ιδιαίτερα concept των συλλογών του ξεχωρίζουν στο τοπίο της ελληνικής μόδας. 

Ποια είναι η γυναίκα που έχετε στο μυαλό σας όταν δημιουργείτε ρούχα (και αξεσουάρ); 

Μια γυναίκα σύγχρονη που εκπέμπει θηλυκότητα και δυναμισμό. Της αρέσει να εξερευνά το στιλ της, δεν φοβάται να πειραματιστεί με φόρμες και χρώματα, αντιθέτως τολμά και ξεχωρίζει. 

Τίτλος της συλλογής και σύνοψη του έργου που θα παρακολουθήσουμε στο Ζάππειο;  

Η συλλογή μου για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2017-8 έχει τίτλο «Vision of Paradise» και είναι εμπνευσμένη από το έργο του Καταλανού αρχιτέκτονα Antoni Gaudí. Η φύση ήταν η πρωταρχική πηγή έμπνευσης του Gaudí, ωθώντας τον να δημιουργεί κτίσματα τα οποία έμοιαζαν με προέκταση του φυσικού τοπίου. Περιγράφοντας το κτίριο της Casa Batlló, ο Gaudí έλεγε: «Οι γωνίες θα εξαφανιστούν, και το υλικό θα αποκαλυφθεί σε όλο τον πλούτο των αστρικών καμπυλών του – ο ήλιος θα λάμψει μέσα από τις τέσσερις πλευρές του και θα είναι σαν όραμα ενός παραδείσου». Με έναυσμα λοιπόν τα κτίσματα του Gaudí, δημιούργησα μια συλλογή που πρωταγωνιστούν οργανικές φόρμες και καμπύλες καθώς και έντονα χρώματα που χρησιμοποιούσε ο Καταλανός αρχιτέκτονας. Στόχος της συλλογής είναι να μεταφέρει πάνω στο ένδυμα λίγη από τη μαγεία της φύσης και να δώσει τη δική της ερμηνεία και ματιά στο «όραμα ενός παραδείσου».

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του! 

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr