Η Μαρία Νάκου εμπνέεται από την Ιαπωνία, τη φιλοσοφία, τους ψαράδες...

maria-nakkou
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Η Μαρία Νάκου, μητέρα τριών παιδιών, με πτυχίο ιατρικής και ειδικότητα στην ψυχιατρική, παρουσιάζει τη συλλογή της (New Designers Awards) την Κυριακή 2 Απριλίου στο Ζάππειο για την Athens Xclusive Designers Week.Τι άλλο ξέρουμε για την ίδια; Πως γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αγαπάει την φιλοσοφία και τις πτυχώσεις. Της ψυχής, κυρίως. της Σάντυς Τσαντάκη

Πώς αποφασίζει κανείς σήμερα να ασχοληθεί με τη μόδα στην Ελλάδα; 

Η μόδα στην Ελλάδα είναι ένας χώρος που αναπτύσσεται συνεχώς, παρά  τις δυσκολίες και την έλλειψη στήριξης από το κράτος. Η  ιστορία,  εξάλλου, έχει δείξει ότι σε εποχή κρίσης η δημιουργικότητα και η καινοτομία ακμάζουν.

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του! 

Σε τι διαφέρει η πρόταση σας από εκείνη των υπόλοιπων σχεδιαστών μόδας;

Η πρότασή μου χαρακτηρίζεται από την επιμονή για αναζήτηση πρωτοποριακών σχεδίων και νέων τεχνικών, την αγάπη για το πλισέ, την ασυμμετρία και τις γεωμετρικές γραμμές.

Ποιους δημιουργούς, Έλληνες ή ξένους, θαυμάζετε και γιατί; 

Θαυμάζω πολύ τον Yohji Yamamoto για τη δεξιοτεχνία στο πατρόν, τον Issey Miyake για την καινοτομία στο πλισέ και τον Haider Ackermann για τα ντραπέ του.

Ποια είναι η γυναίκα που έχετε στο μυαλό σας όταν δημιουργείτε ρούχα (και αξεσουάρ); 

Tα ρούχα απευθύνονται σε δυναμικές ανεξάρτητες γυναίκες, που αναζητούν κάτι διαφορετικό, δε φοβούνται να τολμήσουν, χωρίς να θυσιάσουν θηλυκότητα και κομψότητα.

Τίτλος της συλλογής και σύνοψη του έργου που θα παρακολουθήσουμε στο Ζάππειο;  

«Shirts, Threads and Pleats». Με αφετηρία τις δυαδικές αντιθέσεις, όπως τις προσδιόρισε ο Γάλλος Φιλόσοφος Jacques Derrida στη θεωρία της αποδόμησης, η συλλογή μου είναι μια μελέτη πάνω στο δίπολο Δύση-Ανατολή, με στόχο τη σύνθεση χαρακτηριστικών στοιχείων από την ενδυμασία των δύο αυτών κόσμων.  Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησα το ανδρικό πουκάμισο από τη Δύση και στοιχεία από την ιαπωνική παραδοσιακή ενδυμασία, όπως είναι το Sashiko no donza (παραδοσιακό πανωφόρι των ψαράδων της Ιαπωνίας), την τεχνική κεντήματος Sashiko και την ζώνη obi, ενώ άφησα «ανολοκλήρωτα» τελειώματα με ξεφτισμένες άκρες και τις κλωστές του κεντήματος να κρέμονται. Με τη συνάντηση αυτών των στοιχείων και το συνδυασμό των υλικών επιχειρώ να αναδείξω τους τρόπους με τους οποίους όψεις της θεωρίας της αποδόμησης μπορούν να βρουν πεδίο έκφρασης στη μόδα, με σκοπό τη δημιουργία σύγχρονων ρούχων που έχουν ως αφετηρία την ιστορία, βρίσκονται σε δημιουργικό διάλογο μαζί της και προσφέρουν νέα ερμηνεία σε κλασικά κομμάτια της.

 Νέες αφίξεις στον χώρο της γεύσης, κριτικές εστιατορίων και όλα τα γαστρονομικά νέα
 

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr