Τι κρύβεται πίσω από τους φραμπαλάδες της Irene Angelopoulos;

irene-agelopoulos
ΚΥΡΙΑΚΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Έχει σπουδάσει κοινωνιολογία και Business Innovation&Technology. Η Irene Angelopoulos παρουσιάζει τη συλλογή της (New Designers Awards) την Κυριακή 2 Απριλίου (5μμ) στο Ζάππειο της Athens Xclusive Designers Week. Με την πρώτη της συλλογή είδε τις προτάσεις της στην Κύπρο, στο Ντουμπάι, στο Άμπου Ντάμπι. Το μυστικό; Prêt-a-porter deluxe... της Σάντυς Τσαντάκη

Πώς αποφασίζει κανείς σήμερα να ασχοληθεί με τη μόδα στην Ελλάδα; 

Όταν κάποιος έχει μεγάλη αγάπη για τη μόδα και τον στόχο να γίνει σχεδιαστής δεν έχει παρά να ακολουθήσει το όνειρο του και να χαράξει την δική του πορεία. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας η περιορισμένη αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή γιατί πρέπει να δοκιμάζουμε την δύναμη μας οι νέοι, είναι πολύ παραγωγική η ηλικία μας και εκτός από την Ελλάδα υπάρχει και η εξαγωγή προϊόντων στο εξωτερικό. Πολλοί Έλληνες σχεδιαστές έχουν κερδίσει τον σεβασμό στην παγκόσμια βιομηχανία μόδας και σημειώνουν επιτυχία εκτός συνόρων. Η Ελλάδα άλλωστε είναι μία χώρα που ευνοεί την έμπνευση για καλλιτεχνικές δημιουργίες λόγω του όμορφου φυσικού της τοπίου, γι'αυτό κι έχει εμπνεύσει οίκους μόδας του εξωτερικού. Έχοντας πίστη και πραγματική αγάπη γι' αυτό που κάνεις, θα το καταφέρεις, με υπομονή και επιμονή. Το motto στη ζωή μου όλα αυτά τα χρόνια; «Μη διαλέξεις ποτέ ένα δρόμο χωρίς εμπόδια, πιθανότατα δεν οδηγεί πουθενά».                           

Σε τι διαφέρει η πρόταση σας από εκείνη των υπόλοιπων σχεδιαστών μόδας;

Κάθε σχεδιαστής μέσω των ρούχων του, εκφράζει συναισθήματα και ερεθίσματα, είναι καθαρά ένα κομμάτι δημιουργίας που αφιερώνεις το εγώ σου και καταθέτεις την ψυχή σου. Καθένας λοιπόν έχει κάτι καινοτόμο, κάτι διαφορετικό να αποδώσει, κάτι που τον εκφράζει. Βλέποντας τη συλλογή μου θα δείτε ότι τα ερεθίσματα είναι πολλά και η έμπνευση μπορεί να έρθει από μια καθημερινή στιγμή ευτυχίας, ένα έργο τέχνης, μία ιστορική στιγμή, ένα καλλιτεχνικό κίνημα, το ηλιοβασίλεμα. Λατρεύω να δημιουργώ ρούχα για γυναίκες με έντονη προσωπικότητα που δεν φοβούνται να τολμήσουν, λατρεύουν την εκκεντρικότητα και αναδεικνύουν τον δυναμισμό της γυναικείας φύσης τους. Αγαπώ την διαφορετικότητα, και το πάντρεμα των υφασμάτων, τις έντονες λεπτομέρειες, τον όγκο στα ρούχα.    

Ποιους δημιουργούς, Έλληνες ή ξένους, θαυμάζετε και γιατί;

Υπάρχουν γκουρού στο χώρο της μόδας που έχουν αφήσει το στίγμα τους και έχουν αλλάξει μια για πάντα τα δεδομένα. Δε μπορεί να αμφισβητήσει κανείς για παράδειγμα τον δυναμισμό του ΥSL, ή την τεράστια επιρροή της Coco Chanel για τη μόδα του 20ου αιώνα. Υπάρχουν οίκοι που θα συζητιούνται για χρόνια στο μέλλον, όπως ο Balmain. Οι Έλληνες σχεδιαστές που θαυμάζω είναι οι Deux Hommes, η Σήλια Κριθαριώτη, ο Βρεττός Βρεττάκος κι ο Κωνσταντίνος Μελής. Θεωρώ επιτυχία ενός σχεδιαστή να έχει δική του ταυτότητα, και ύφος, να μπορείς να αναγνωρίσεις ποιός είναι ο δημιουργός πίσω από το ρούχο.

Ποια είναι η γυναίκα που έχετε στο μυαλό σας όταν δημιουργείτε ρούχα (και αξεσουάρ);

Έχω στο μυαλό μου την γυναίκα με όλη την έννοια της θηλυκότητας. Απευθύνομαι και εμπνέομαι από γυναίκες του σήμερα, σύγχρονες, δυναμικές, με αισθητική. Τη γυναίκα που χρησιμοποιεί την εμφάνιση της ως προέκταση της προσωπικότητας της. Ξέρει τι θέλει και το διεκδικεί. Τη γυναίκα που δεν θα περάσει απαρατήρητη.         

Τίτλος της συλλογής και σύνοψη του έργου που θα παρακολουθήσουμε; 

Η collection φέρει το όνομα «Narcisse» που σημαίνει Νάρκισσος. Ο τίτλος προήλθε από την ελληνική μυθολογία όπου ο Νάρκισσος ερωτεύτηκε την εικόνα του, τόσο ώστε να πεθάνει από τον ανικανοποίητο προς εαυτόν έρωτα του. Θέλησα να τονίσω την σημαντικότητα της εξωτερικής εμφάνισης για τους ανθρώπους καθώς και την συγκρουσιακή δομή του «φαίνεσθαι» και του «είναι». Θα παρουσιάσω μια συλλογή με έντονο χαρακτήρα, δυναμικά στυλιζαρισμένα ρούχα με εκκεντρικές γραμμές. Κύρια πηγή επιρροής μου είναι η Art Nouveau. Κεντρικό πρόσωπο έμπνευσης της, ο Gustav Klimt και το «Το πορτρέτο της Αdele Bloch-Bauer». Παίρνοντας στοιχεία της εποχής, αναμεμιγμένα με vintage διάθεση, προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα, θα δείτε ρούχα για γυναίκες που λατρεύουν την εκκεντρικότητα.

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr